Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБлагоустрійТиранію ЖЕКів «зводять до нуля»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Тиранію ЖЕКів «зводять до нуля»

Нардепи продовжують боротьбу з «тиранією ЖЕКів». Минулого тижня було схвалено зміни до Закону «Про ЖКП», які додають обов’язків комунальникам щодо утримання будинків і прибудинкової території. Втім, українці часто і не знають, що входить до цих послуг.

Із набранням чинності Закону №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», котрий, за словами парламентарів, покликаний зруйнувати монополію ЖЕКів, «чорні дні» для житлово-експлуатаційних, чи до них подібних, контор не закінчилися. На останньому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці вирішили додати їм обов’язків.

Мабуть, кожному знайома ситуація: коли отримуєш щомісяця платіжки, сплачуєш певні кошти за утримання будинку та прибудинкової території, а роззираєшся довкола і за що – не розумієш. Здається, все той же під’їзд, все та ж сходова, буяє, скажімо, квітник із садовими рослинами і не зовсім – нічого не змінилося. 
 
Нардепи запевняють: з цим невдовзі може бути покінчено, кожен мешканець знатиме, за що платить ЖЕКу – надавачі послуг із утримання будинків та прибудинкової території звітуватимуть перед замовником послуг як про кожну отриману та витрачену копійку, так і про обсяги виконаних робіт. Зокрема, про це йдеться у проекті Закону №1714 «Про житлово-комунальні послуги» (щодо удосконалення механізму надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій)», котрий був прийнятий народними обранцями в першому читанні 14 липня.
 
 
«Цей законопроект фактично є звільненням мільйонів українців від маленької, але дуже важкої і страшної тиранії, яку проти них здійснюють так звані ЖЕКи. Їх багато насправді назв сьогодні, у різних містах вони називаються по-різному, але суть від цього не змінюється. Що відбувається? Коли вони виставляють людям рахунки за так звану послугу УБПТ (утримання будинків та прибудинкових територій), вони це роблять, не даючи людям можливості, побачити акт виконаних робіт. Тобто, постфактум, фактично людина отримує кожен місяць платіжку, незалежно від того, чи були послуги її будинку надані: з прибирання, поточного ремонту, підтримки комунікацій, чи ні. І це відбувається по всій країні, є кілька міст, зокрема місто Вінниця, де це питання вирішене. Законопроектом пропонується, щоб люди могли підписувати акт виконаних робіт, і лише після цього, ЖЕКи могли нараховувати їм платежі УБПТ – це те, що звільнить мільйони українців від тієї тиранії ЖЕКів, як це сьогодні відбувається» - наголосив під час розгляду документу парламентом один із його розробників, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко.
 
Більш конкретно - законопроектом №1714 передбачається доповнення частини 2 статті 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» новими пунктами, згідно з якими виконавець зобов’язаний «вести облік доходів та видатків, які він здійснює відповідно до законодавства для надання кожної послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, згідно з встановленим переліком» (пункт 11) та «складати акти про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по кожному будинку та кожній послузі» (пункт 12). 
 
На думку розробників, прийняття цього проекту Закону дозволить «встановити прозорий механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а також підтвердження фактичного надання послуг споживачам». За їхніми словами, наразі непоодинокі випадки зловживання виконавців послуг та небажанням сплачувати непідтверджені тарифи з боку споживачів.
 
Примітно, позитивно оцінює відповідну ініціативу і профільний Комітет Верховної Ради. «Головне науково-експертне управління вважає, що проект може бути прийнятий    за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій. Зокрема,  щодо уточнення назви проекту, вживаних термінів, порядків ведення обліку та складання актів про надання послуг. Комітет з питань  запобігання корупції і протидії не виявив проекті корупціогенних факторів. Комітет з питань бюджету зазначає, що законопроект не має впливу на показники бюджету. З огляду на  вищевикладене комітет рекомендує Верховній Раді України: законопроект  за номером 1714, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, доопрацювати його з урахуванням зауважень та  пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи і  внести його на розгляд у другому читанні» - підкреслила під час розгляду документу парламентом заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Альона Бабак.
 
Тож, у законопроекта №1714 є всі шанси дійти до фінішної прямої. Питання стоїть лише за тим – коли та як реалізовуватимуться на практиці пропоновані нововведення. Відповіді у тексті законопроекту поки що немає.
 
А поміж, судячи із запитань, котрі надходять до редакції, багато хто і не знає, які саме послуги з утримання будинків та прибудинкової території мають надаватися ЖЕКами. 
 
 
Зауважимо, утримання будинків і прибудинкових територій - це господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.
 
Типовий перелік послуг із утримання будинків і споруд та прибудинкових територій включає:
- прибирання прибудинкової території;
- прибирання сходових кліток;
- вивезення побутових відходів (збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізація, знешкодження та захоронення);
- прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі;
- технічне обслуговування ліфтів;
- обслуговування систем диспетчеризації;
- технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем: гарячого водопостачання, холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання, зливової каналізації;
- дератизацію;
- дезінсекцію;
- обслуговування димовентиляційних каналів;
- технічне обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем у разі їх наявності;
- поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків);
- поливання дворів, клумб і газонів;
- прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами;
- експлуатація номерних знаків на будинках;
- освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води;
- енергопостачання ліфтів.
 
Вадим Менаєв
 
Коментарі (2)
Nikolay
27 Липня 2015 p. 17:17
А можна питання з приводу Закону №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»? Чи є порядок формування цін/тарифів на послуги з управління будинком?
Алексей Крюков
26 Жовтня 2018 p. 11:24
Здравствуйте я обратился на горячую линию мэра в городе герое Одесса с жалобой на то что с жителей 1 -го этажа 9-ТИ этажного дома берутся деньги за лифт. Мы им не пользуемся и попросили снять с нас плату за этот вид услуги. Нам отказали написали следующее: 10:19 22 октября 2018Ответ Шония Зураб Резоевич КП «ЖКС «Вузовский» - (048) 718-14-11 (Директор) 10:11 22 октября 2018 По сути Вашего обращения по вопросу начисления за услугу «Техническое обслуживание лифтов» для жителей первого этажа сообщаем следующее. Согласно Закону Украины от 14 мая 2015 № 417-VIII "Об особенностях осуществления права собственности в многоквартирном доме» совладелец многоквартирного дома (далее - совладелец) - владелец квартиры или нежилого помещения в многоквартирном доме. Общее имущество многоквартирного дома - помещения общего пользования (в том числе вспомогательные), несущие, ограждающие и несуще-ограждающие конструкции дома, механическое, электрическое, сантехническое и другое оборудование внутри или за пределами дома, обслуживающее более одного жилого или нежилого помещения, а также здания и сооружения, предназначенные для удовлетворения потребностей совладельцев многоквартирного дома и расположенные на придомовой территории, а также права на земельный участок, на котором расположены многоквартирный дом и относящиеся к нему здания и сооружения и его придомовая территория. А ст. 7. данного Закона определяет обязанности совладельцев многоквартирного дома: 1. Совладельцы обязаны: 1) обеспечивать надлежащее содержание и надлежащее санитарное, противопожарное и техническое состояние общего имущества многоквартирного дома; 2) обеспечивать техническое обслуживание и в случае необходимости проведения текущего и капитального ремонта общего имущества многоквартирного дома. При этом, учитывая определение общего имущества многоквартирного дома (ст. 1 Закона Украины от 14.05.18г. №417-VIII "Об особенностях осуществления права собственности в многоквартирном доме») и, учитывая требования Гражданского кодекса Украины (ст. 322, 369, 382), расходы по техническому обслуживанию лифтов и систем диспетчеризации должны покрывать все совладельцы многоквартирного дома (владельцы квартир и нежилых помещений в многоквартирном доме). Учитывая вышеизложенное, все жители многоквартирного дома являются его совладельцами и должны обеспечивать надлежащее содержание общего имущества этого дома.Заявитель информирован. Прошу данный вопрос с контроля снять. Я против оплаты за то чем не пользуюсь и не собираюсь