Рус Укр
ГоловнаГоловнеБудівництвоНардепи не спромоглися узаконити «доступне житло»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Нардепи не спромоглися узаконити «доступне житло»

Верховна Рада сьогодні в ході пленарного засідання, зняла з розгляду законопроект № 4124 від 25 березня 2009 р. ініційований Кабінетом Міністрів Про забезпечення громадян доступним житлом.

Верховна Рада сьогодні в ході пленарного засідання, зняла з розгляду законопроект № 4124 від 25 березня 2009 р. ініційований Кабінетом Міністрів Про забезпечення громадян доступним житлом.

Текст законопроекту розміщений на офіційному сайті ВР.

«За» відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

 Нагадаємо, метою законопроекту є створення умов щодо доступності будівництва або придбання житла для громадян, які потребують поліпшення житлових умов, але не мають або втратили право на соціальне житло відповідно до закону України «Про житловий фонд соціального призначення».

Зокрема, законопроект передбачає, що державна підтримка будівництва (придбання) доступного житла здійснюється шляхом використання існуючих механізмів фінансування будівництва житла за рахунок коштів громадян та держави і запровадження додаткових, які передбачають надання громадянам державної підтримки на будівництво (придбання) доступного житла, а саме: сплати державою частини вартості будівництва (придбання) доступного житла, наданні пільгового іпотечного кредиту, державних премій за накопичення житлових будівельних заощаджень на перший внесок за іпотечними житловими кредитами.

Тобто, сплата частини вартості будівництва доступного житла або державних премій за накопичення житлових заощаджень на перший внесок здійснюються у разі наявності у громадянина свідоцтва про право на державну підтримку.

Крім того, з метою запобігання зловживанням із доступним житлом законопроектом передбачено:

- створення автоматизованої системи збирання, накопичення, обліку та надання інформації про громадян, які відповідно до цього Закону мають право на доступне житло та державну підтримку, а також ведення Єдиного державного реєстру громадян, які мають право на доступне житло;

- запровадження свідоцтва про право на державну підтримку, що є документом суворої звітності, форму, порядок видачі, обліку та обігу якого визначає Кабінет Міністрів України;

- вимогу щодо визнання такими, що потребують державної підтримки на будівництво (придбання) доступного житла громадян, середньомісячний сукупний доход яких в розрахунку на одну особу не перевищує чотирикратного розміру середньомісячної заробітної плати в регіоні.

Ольга Туча

 
Коментарі (0)