Рус Укр
ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄС «закрутить гайки» стосункам з «Газпромом»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

ЄС «закрутить гайки» стосункам з «Газпромом»

Відносини Європейського союзу та «Газпрому» холонуть. Причина – криза в Україні. У ЄС наголошують, що вони не підуть на поступки російській компанії в будівництві Південного потоку.

Через українську кризу Єврокомісія дедалі більш обережно ставиться до проекту «Південний потік». Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що не заперечує проти його, проте він хоче переконатися у тому, що проект відповідає внутрішнім правилам ринку ЄС.

«Будь-які рішення ЄС щодо «Газпрому» зараз опинилися у тіні політики», - заявив пан Еттінгер. «Зараз на тлі кризи в Україні ми займаємо дедалі більш обережну позицію щодо російських трубопроводів, ніж рік тому. Робити винятки зараз не є нашим пріоритетом у відносинах із Газпромом», - наголосив єврокомісар в інтерв'ю виданню Financial Times.

Читайте також: МВФ і Росія визначаються з цінами на газ для Києва

Він зазначив, що у ЄС не змінять ставлення до «Газпрому» у найближчі роки. «У Росії зовсім інша культура. У Росії уряд і Газпром воліють домінувати у всьому ланцюжку: від видобутку до переробки та виробництва електроенергії», - сказав пан Еттінгер. Він також додав, що не заперечує проти Південного потоку, але лише хоче переконатися, що проект відповідає внутрішнім правилам ринку ЄС.

Як зазначає видання, минулого тижня Росія подала скаргу до СОТ, домагаючись скасування правил ЄС, але Еттінгер наголосив, що російський уряд не отримає жодних поступок.
 
 
«Південний потік» — планований російсько-італійський проект системи газопроводів, що мав пройти дном Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варну (або до Румунії) і далі черезБалканський півострів в Італію й Австрію. Перший рамковий меморандум про проектування й будівництво «Південного потоку» підписано 23 червня 2007.
 
Навесні 2014 року, після анексії Криму Росією, європейські політики називали проект газопроводу «мертвим», а 17 квітня 2014. Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій йшлося про відмову від побудови «Південного потоку». В середині квітня 2014 року секція газопроводу «Південний потік» була розібрана у Болгарії.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна має намір контролювати свої газосховища разом з країнами-членами ЄС. Для цього «Нафтогаз» приєднався до системи відображення даних AGSI. Окрім того, українська сторона пропонує ЄС використовувати потужності своїх ПСГ.
 
Коментарі (0)