Рус Укр
ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаКомунальникам не вигідна економія електроенергії
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Комунальникам не вигідна економія електроенергії

Ефективне використання енергоресурсів в Україні можливе лише за умови реальної ціни на газ для комунальників та вміння правильно економити.

Лише реальна ціна на газ для комунальників та обізнаність як економити може зробити споживання українцями енергоресурсів ефективним. До такого висновку дійшли українські і міжнародні експерти у рамках круглого столу «Політика в галузі енергоефективності та підвищення обізнаності громадськості: відповідальність і співпраця», який відбувся у межах проекту посольства Великої Британії в Україні «Підвищення енергоефективності в Україні». Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Європейсько-українського енергетичного агентства.

«Сьогодні із 24 тисяч котелень лише 285 переведено на альтернативні види палива. Доки комунальники будуть платити дотовані 1039 гривень за тисячу куб. м неможливо впроваджувати альтернативні джерела енергії, - зауважує керівник департаменту проектного управління та енергоефективності в сфері життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку Станіслав Захаров. -  Лише у 2012 році комунальники отримали 12 млрд гривень дотацій. Якщо ці кошти направляти на розвиток альтернативної енергетики у ЖКХ, Україна значно б швидше просунулась на шляху диверсифікації споживання енергоресурсів».

Читайте також: Енергоринку «світить» реформа

Водночас посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт зазначив: «Обізнаність населення, як саме можна економити електроенергію і розуміння на скільки ця економія вигідна для сімейного бюджету – один із головних ключів до кардинальної зміни енергетичної політики будь-якої держави. Другий – це інвестиції в енергоефективні технології. Інвестиції як з боку держави, так і з боку бізнесу, адже сьогодні всі розуміють, що за цим енергетичне майбутнє».

«Останнім часом результатом дискусій навколо теми енергоефективності на самому високому рівні стали конкретні рекомендації  експертів, як для бізнесу, так і для держави. Адже Україна знаходиться в достатньо критичній ситуації щодо своїх зобов’язань як член Енергетичного Співтовариства.  Існує Національний план дій з енергоефективності до 2020 року, існують  зобов’язання щодо забезпечення енергозбереження на рівні 9% від кінцевого споживання, але зовсім немає діючих  інструментів досягнення задекларованих показників. Тому Україна дуже гостро потребує ціленаправленої політики в поєднанні зі стимуляцією державно-приватного партнерства за підтримки Уряду» - констатує Дейв Янг, Голова Ради  Європейсько-українського енергетичного агентства.

Читайте також: Електроенергія на старті стрибка тарифів

Нагадаємо, як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, керівництву України необхідно прийняти рішення про поступове підвищення тарифів на електроенергію, інакше в майбутньому країну чекає різкий стрибок її вартості.

 
Коментарі (0)