Рус Укр
ГоловнаКоментаріВодопостачання Депутати поліпшать інвестиційний клімат
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Депутати поліпшать інвестиційний клімат

Документом передбачено врегулювати деякі процедурні питання передачі в оренду чи концесію об'єктів комунальної власності.
Вчора на Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради було прийнято рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу урядовий проект закону № 9739, яким передбачається внесення змін до законодавства щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об'єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності, інформує «У.К.».
 
Документом передбачено врегулювати деякі процедурні питання передачі в оренду чи концесію об'єктів комунальної власності. А саме, дозволити орендарям проводити амортизаційні відрахування не тільки на проведення капітального ремонту, а також на інші потреби, зобов’язати територіальну громаду проводити відшкодування орендарям та концесіонерам вартості майна, яке вже не підлягає експлуатації та встановити трьохмісячний термін для укладення договору про набуття прав орендаря та концесіонера. 
Крім того, Уряд пропонує відмінити нотаріальні посвідчення цих договорів. Зараз необхідно нотаріально реєструвати кожну сторінку договору.
 
В ході обговорення законопроекту, депутати комітету погодились з Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради в тому, що наразі неможливо відмовитись від нотаріального посвідчення договорів оренди та концесії. Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов наголошував на збільшенні загальних витрат на підготовку проектної документації через оплату нотаріальних послуг, що не сприяє приходу інвесторів, але депутати вирішили не економити на гарантіях договорів.
Читайте також: Концесійні міражі
Особливої уваги законотворці надали питанню збільшення строку дії договору оренди об'єкта у сферах теплопостачання, водопостачання і водовідведення, що перебуває у комунальній власності. А саме, документом пропонується збільшити граничний термін оренди з десяти до тридцяти років.
 
З цього питання було заслухано представників київської влади, які повідомили, що модернізація комунальної інфраструктури потребує величезних інвестицій та не може бути виконана за короткий термін. Так, заступник начальника головного управління – начальник управління інженерного забезпечення КМДА Ігор Кобан зазначив, що модернізація столичної системи водопостачання та водовідведення коштує 76 млрд грн і може бути виконана за строк від 10 до 15 років.
«Якщо передавати водоканал на великий термін і вкладати кошти необхідно від 10 до 15 років. Реконструкція систем водопостачання та водовідведення Києва на Правому березі коштує 47,6 млрд грн, на Лівому – 28,4 млрд грн разом з реконструкцією Бортницької станції аерації. Зрозуміло, що за 10 років неможливо виконати такий обсяг робіт і складно буде знайти серйозного інвестора. І якщо громада турбується про порядність концесіонера або орендатора, треба не скорочувати строк договору, а більш детально розглядати план інвестицій», - зазначив посадовець. 
 
Нагадаємо, що зараз КМДА володіє 60% статутного фонду «Київводоканалу» та шукає інвестора для реконструкції систем водопостачання та водовідведення.
 
Сергій Купін
 
Коментарі (0)