Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняНезабаром водопостачання здійснюватиметься виключно за показаннями лічильників
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Незабаром водопостачання здійснюватиметься виключно за показаннями лічильників

Правила надання послуг з централізованого опалення, водопостачання і водовідведення, визначають що надання послуг здійснюється виключно за показаннями засобів обліку води і теплової енергії.

На офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оприлюднені розроблені Мінрегіоном:

- проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630»;

- проект наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про внесення змін до Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд».

Проекти розроблено Міністерством на виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2012 № 187/2012, яким передбачено, зокрема, запровадження комерційного обліку теплопостачання та централізованого водопостачання та забезпечення впровадження вільних (договірних) цін на послуги управителів щодо утримання багатоквартирних будинків.

Запропонованими змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, якою затверджені Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, визначається що надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення здійснюється виключно за показаннями засобів обліку води і теплової енергії, а також вносяться відповідні зміни типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Проект наказу передбачає уточнення положень Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених наказом Мінжитлокомунгоспу від 02.02.2009 № 13, щодо укладення договору з управителем та визначення вартості послуг з управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, які визначатимуться шляхом внесення відповідних змін до пункту 1.5 та розділу 4 Правил.

Зауваження та пропозиції до зазначених проектів приймаються Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України до 7 червня 2012 року.

На офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оприлюднений проект наказу Мінрегіону «Про затвердження Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад».

Проектом передбачено, що Порядок визначає механізм доведення суб’єктами господарювання, що виробляють або надають житлово-комунальні послуги до відома споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та врахування відповідної позиції територіальних громад при встановленні уповноваженими органами тарифів на житлово-комунальні послуги. Вимоги Порядку є також обов’язковими при встановленні уповноваженими органами нових чи перегляді (коригуванні) діючих тарифів на житлово-комунальні послуги.

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що споживач має право одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо, а також передбачено обов'язок виконавця послуг надавати в установленому законодавством порядку споживачеві зазначену інформацію.

Проект наказу спрямовано на забезпечення права споживачів на отримання відповідної інформації та сприяння їх поінформованості у сфері формування та встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги. Основними цілями його розроблення та затвердження, як зазначено в пояснювальній записці, є створення нормативно-правових засад для:

- визначення механізму (процедури та способів) доведення суб’єктами господарювання, що виробляють або надають житлово-комунальні послуги, до відома споживачів необхідної інформації при встановленні уповноваженими органами тарифів на житлово-комунальні послуги;

- прозорого формування та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, залучення до цього процесу громадськості;

- відкритості діяльності підприємств, що надають житлово-комунальні послуги;

- збалансування взаємовідносин між виробниками/виконавцями послуг, органами місцевого самоврядування та споживачами.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)