Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійЗа забруднення довкілля хочуть посилити відповідальність
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

За забруднення довкілля хочуть посилити відповідальність

Влада хоче посилити відповідальність за забруднення навколишнього середовища відходами. Відповідний законопроект нещодавно був зареєстрований у Верховній Раді.

Кілька днів тому у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону № 1816 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою територій)»,  Ним пропонується, посили відповідальність за псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення.

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, є запровадження адекватної відповідальності за правопорушення у сфері поводження з відходами та благоустрою територій, а також прибрати правові колізії у термінології в Законах із зазначених питань.

Зауважується, що наразі кількома статтями Кодексу України про адміністративні порушення передбачено штрафні санкції: для громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн.) і для посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.).

На думку ініціаторів, реалізація положень цього проекту дозволить поліпшити стан законності у сферах поводження з побутовими відходами та благоустрою територій, а також ліквідувати деякі існуючі колізії у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, щороку Україна все більше «занурюється» у сміття. Причини цього вбачають як у недосконалому законодавстві, порівняно з ЄС, так і в застарілих методах боротьби з ТПВ. Однак, не останню роль відіграє і культура поводження з відходами пересічного українця.

 
Коментарі (0)