Рус Укр
ГоловнаПублікаціїАналітика За маніпуляції з лічильниками можуть посилити покарання
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

За маніпуляції з лічильниками можуть посилити покарання

Енергопостачальники бідкаються на скрутне фінансове становище. Ускладнює ситуацію, окрім зростання боргів за світло і тепло, порушення споживачами правил користування електричною та тепловою енергією. Від останнього обленерго взялися рятувати нардепи.

Від місяця до місяця енергопостачальники скаржаться на погіршення фінансового стану своїх підприємств. Основною причиною цього, за їхніми словами, є нарощення споживачами заборгованості з оплати спожитої електричної та теплової енергії, що у свою чергу вносить корективи у розрахунки підприємств із ДП «Енергоринок» та НАК «Нафтогазом» і в подальшому може мати негативним наслідком нарахування штрафних санкцій. 

Так, до прикладу, за даними ПАТ «Київенерго», заборгованість м. Києва за спожиту у 2015 році електричну енергію зросла у 1,5 рази і станом на 1 січня 2016 року досягла майже 200 млн грн. При цьому заборгованість столиці за спожиту у 2015 році теплову енергію збільшилась на 172 млн грн і станом на 1 січня 2016 року перевищила 1,9 млрд грн. 
 
Втім, не зростанням боргів єдиним – ускладнює ситуацію і порушення споживачами правил користування електричною та тепловою енергією. Зокрема, мова про безоблікове споживання, самовільне підключення, пошкодження приладів обліку, зрив пломб та інші дій споживачів, які призводять до заниження показів лічильників.
 
 
По свіжих слідах, до прикладу, за інформацією «Львівобленерго», минулого тижня місцеві правоохоронці викрили директора підприємства, який організував безоблікове споживання електроенергії, чим завдав енергопостачальнику збитків на суму понад 200 тис. грн.
 
Зокрема, повідомляється, що директор одного з львівських ТзОВ, який надавав в оренду нежитлові приміщення по вулиці Конюшинній, встановив в електрощитовій спеціальне обладнання, за допомогою якого мав можливість втручатись у роботу лічильників електроенергії. 
 
«У час, коли обладнання працювало, лічильники зупинялись і всі споживачі електроенергії користувались нею без обліку. Найбільшим споживачем електроенергії був один з орендарів, котрий, переважно у нічний час, друкував значні обсяги поліграфічної продукції» - підкреслюється у повідомленні.
 
Попередньо правоохоронці встановили, що розкрадання електроенергії відбувалось протягом останніх 3 місяців, внаслідок чого «Львівобленерго» зазнало збитків на суму понад 200 тис. грн. Однак наразі встановлюється загальний період, протягом якого ТзОВ користувалось необлікованою електроенергією та остаточну суму завданих постачальнику збитків. 
 
За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Іншими словами - підприємцю загрожує від 3 до 8 років. 
 
І це лише один приклад. А скільки таких горе-споживачів у інших населених пунктах?! У вже згаданій столиці щорічно лише МАФи нелегально споживають електроенергії на понад 1 млн грн.
 
На думку народних депутатів, до протиправних дій із використанням електричної чи теплової енергії як фізичними так і юридичними особами, що тягне за собою прямі фінансові втрати, як збоку енергопостачальних компаній, так і держави в цілому, спонукає не просто бажання заощадити на оплаті комунальних послуг, а не достатньо жорстке покарання за вчинення таких дій.
 
Зауважимо, наразі у Кримінальному кодексі України міститься лише стаття 188-1, згідно з якою, викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов'язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, - карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк до 3 років.
 
Тож, народні обранці вирішили посилити покарання за порушення споживачами правил користування електричною та тепловою енергією. Так, днями у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону (№3819) «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії)».
 
 
Згідно з пояснювальною запискою, метою цього документу є створення додаткових умов для запобігання незаконному використанню електричної чи теплової енергії споживачами шляхом введення кримінальної відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії, сприятимуть зниженню втрат електричної чи теплової енергії за рахунок її незаконного використання. 
 
Зокрема, нардепи пропонують доповнити Кримінальний кодекс України новою  статтею 188-2. Відповідно до неї, виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії каратимуться штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища,- штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі до 5 років.
 
До слова, за І півріччя 2015 року, згідно з даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, фактичний рівень оснащення будинків засобами обліку вийшов на: холодної води  - 28,6% (41 321 будинок), гарячої води - 15,9% (6 247 будинків), теплової енергії - 34,7% (1 29 906 будинків). 
 
Про те, хто знімає показники таких лічильників, і чи не обманюють споживачів постачальники комунальних послуг, зазначаючи в платіжках ті чи інші суми на оплату ЖКП – читайте у публікації «Загальнобудинкові лічильники: хто знімає покази».
 
Наталка Підгірна
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
02 Лютого 2016 p. 17:55
За шахрайства з боку посадових осіб електропостачальних компаній ніякої відповідальності для останніх немає; навпаки, винуватими стають постраждалі від цих шахрайств. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Досить розповсюджена така ситуація: до вас приходять електрики подивитися на лічильник. Потім один із них пропонує вам замінити на лічильнику пломби. Якщо ви погодитесь, то вони старі пломби зірвуть, а нові так і не поставлять, оскільки "раптом" виявиться несправним пломбіратор...
Коля Пухов
02 Лютого 2016 p. 18:06
Подібних прикладів "узаконених" шахрайств можно навести багато, але оскільки в них шахраями є представники влади (держави), то постраждалі від цих шахрайств позбавляються будь-якої можливості відшкодування нанесених шахраями збитків.