Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаПарламент спише борги населення за послуги ЖКГ
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Парламент спише борги населення за послуги ЖКГ

У Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України «Про списання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію для деяких категорій громадян України»

У Верховній Раді України зареєстрований проект закону України «Про списання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію для деяких категорій громадян України» (реєстрац. №10239), ініціатором якого є народний депутат фракції БЮТ Фельдман О.Б.

Законопроектом пропонується списати заборгованість (у тому числі встановлену судовими рішеннями) з оплати газопостачання та з оплати електроенергії найбільш соціально незахищеним категоріям громадян, до яких віднесено пенсіонерів, інвалідів, багатодітні або неповні сім’ї.

Внесення такого законопроекту, як зазначається в пояснювальній записці, викликано наявністю «безнадійної» (яка не погашається довгий час) заборгованості населення за спожиті природний газ та електричну енергію перед енергопостачальними підприємствами. За даними Держкомстату загальна сума заборгованості населення становить 5,711 млрд. грн., з яких 2,614 млрд.грн. складає заборгованість за газопостачання і 3,097 млрд. грн. – з оплати електроенергії.

Списання заборгованості непрацездатних громадян, багатодітних та неповних сімей пропонується здійснити, зважаючи на те, що Законом України «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію» від 12 травня 2011 року підприємствам паливно-енергетичного комплексу було списано борги перед держбюджетом на суму понад 24 млрд грн, що значно перевищує суму заборгованості населення підприємствам паливно-енергетичного комплексу. З урахуванням кількості непрацездатних осіб, сума заборгованості, що підлягатиме списанню буде складати близько 2 мільярдів гривень.

Запропонований крок є виключним і одноразовим і дозволить надати найбільш соціально незахищеним верствам населення унікальну можливість почати сумлінно розраховуватися за спожиті ресурси після списання боргів.

Порядок списання заборгованості буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

 
Коментарі (0)