Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиАналітика Комунальний діалог: хто кому винен?
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Комунальний діалог: хто кому винен?

Ця історія – лише комунальна байка. Але такі діалоги між сусідами багатоповерхових будинків трапляються майже кожного дня по всій країні. Хто з них правий, а хто ні – вирішувати вам.

- І все-таки цікава Ви людина, Петрівно!, - окликнув мене сусід з 2 поверху, 30-річний комерсант Костик, коли я проводжала журналіста та оператора програми «Точка кипіння», що виходить на 35 місцевому телеканалі.

- Що ж такого в мені цікавого?, – запитала я в нього.

- Дивуюся я Вам, - відповів Костик. - Начебто все життя прожили, а не зрозуміли, що в нашій державі тобі ніхто крім самого себе не допоможе, держава нам нічого не винна. А ви вже 4 рік воюєте із нашим ЖЕКом за ту дірку в стелі на даху. Невже Вам більше нема чим займатися? У Вас що, не має онуків, щоб за ними доглядати? Або не має городу, на якому можна вирощувати суницю та отримувати від цього задоволення? Навіщо Ви псуєте свої нерви через цей ЖЕК?! Вони ж як нічого не робили, так і не робитимуть! Дах восени прийдеться лагодити нам самостійно, скидатися по сотні-півтори, бо це ж наш будинок і капає на голову Вам і нам!

- Є, Костику! Розумієш, це Ви – молоді - можете сприймати те беззаконня, яке коїться в державі як звичайне явище, як буденність, бо ви зростали в «беспрєдєле». А я вихована в часи, коли був Закон, і всі його повинні були виконувати. Я за свої 76 років, наприклад, жодного закону не порушила, всі свої обов’язки перед державою виконувала, сумлінно працювала стоматологом у заводській лікарні до пенсії. Чому тепер держава не хоче виконати свій обов’язок, та зробити ремонт покрівлі даху в будинку, який ця ж держава збудувала 40 років тому?

Навіщо Ви псуєте свої нерви через цей ЖЕК?! Вони ж як нічого не робили, так і не робитимуть! 

- По-перше, Петрівно, цей будинок збудувала не держава, а наш ковальсько-механічний завод. І Ви отримали тут квартиру, стоячи у черзі, на відміну від нашого покоління, якому квартир «халявних» не дають! Тепер молоді і півжиття не вистачить, щоб купити квартиру за такими цінами. А, по-друге, ЖЕК наш вже років 10 як не державний, це - приватна фірма, вона не зобов’язана робити ремонт покрівлі, тим більше, стелі у Вашій квартирі, Ви ж її приватизували?

- Приватизувала та й що?

- Ну так це ж Ваша приватна власність, Петрівно! Хто окрім Вас повинен ремонтувати Вашу квартиру?

А стелю ЖЕК мені повинен відремонтувати тому, що дірки в ній від того, що плита на даху тріснула через постійні підтікання

- Ти мені, Костику, мозок-то не запудрюй! Я можливо і стара, але не зовсім ще в маразмі, щось розумію в законах та в житті. Так, квартиру я приватизувала ще в 1992 році. І маю свідоцтво на право власності на 44 квадратних метри житлової площі. Тобто, квартира внутрішньо моя, а зовнішньо? Мені ніхто не видавав ані свідоцтва, ані довідки про те, що я власник 2 квадратних метрів підвалу, або 3 квадратних метрів даху. Так чому я маю скидатися, як ти пропонуєш, на ремонт даху, який не належить однаковою мірою ні мені, ні тобі, ні Семенівні з 4 поверху, ні будь-якому мешканцю нашого будинку? Не таку мені велику пенсію платить держава, щоб за мої гроші ще її бездіяльність оплачувати. А стелю ЖЕК мені повинен відремонтувати тому, що дірки в ній від того, що плита на даху тріснула через постійні підтікання.

«Ваше звернення розглянуто, Ваш будинок включено до плану ремонтів на 2014 рік»! Відписались і забули про нас, бо їм начхати на простих людей!

- От добре у Вас, Петрівно, виходить міркувати про те, хто, що та кому зобов’язаний зробити. Але ж, якщо Ви праві, то чому вже 4 роки ні ЖЕК, ані місцева влада не зробили ремонтів і даху, і стелі? Я ж пам’ятаю, що як Ви із Семенівною минулої осені просили мене підписати колективну скаргу від під’їзду на мера, і що Ви отримали? Суху стандартну чиновницьку відписку «Ваше звернення розглянуто, Ваш будинок включено до плану ремонтів на 2014 рік»! Відписались і забули про нас, бо їм начхати на простих людей!

- У мене не тільки ця відповідь є! За 4 роки у мене вже ціла купа паперів – листування з чиновниками, депутатами, прокурорами, знову чиновниками, і ніхто, Костику, ніхто навіть не виявляє малюсінького бажання виконати закон. Чому я місяць в місяць, сплачуючи в ЖЕК квартплату, повинна ще й додатково витрачатися на ремонт даху? Що це за рекет такий?

А бабусь ображати не можна, тому і ЖЕК, і водоканал, і тепломережа працюють собі у збиток. А ви його мером обрали вже 3 раз, і самі скаржитеся йому, що ЖЕК ремонти не робить!

- От кажу ж, дивна ви людина, Петрівно! Яким це чином ЖЕК, у якого в тарифі тим самим мером не закладені витрати на капітальний ремонт будинків, зможе здійснити капітальний ремонт стелі у Вашій квартирі та даху над ним? Моя Наталка працює в тепломережі контролером, Ви ж її знаєте. То вона мені казала, що так мер вчинив з усіма комунальниками, порізав їхні тарифи, бо хоче на 4 термін балотуватися, а його основний виборець – це такі ж бабусі, як Ви з Семенівною. А бабусь ображати не можна, тому і ЖЕК, і водоканал, і тепломережа працюють собі у збиток. А ви його мером обрали вже 3 раз, і самі скаржитеся йому, що ЖЕК ремонти не робить!

Ми ж начебто по-новому живемо…

- Чого ж його не обрати, Костику, коли він поганого нічого не робить. Ну краде собі тихенько… Але ж і нас, пенсіонерів, не забуває, то продуктовий набір до Нового року підкине, то на тролейбусі зробив безоплатний проїзд…Взагалі, скажу тобі, що гарної влади не було, і не буде, тому що закон не виконують. Чогось я розбалакалася з тобою, а о 6-й вечора сюжет будуть в новинах показувати. Піду подивлюсь, чи не прибрехали чого там ці журналісти. А, якщо не допоможе телебачення, тоді напишу про це свавілля та неподобство Президенту, може він їх згори там змусить полагодити дірявий дах...Ми ж начебто по-новому живемо…

Казкар: Іван Слюсаренко-Засувкін

 
Коментарі (13)
Андрій Осадчий5
11 Липня 2014 p. 13:25
ну да, и выходит, что у каждого своя правда. Правы и бабуськи - активный электорат, прав и парень по поводу воспитания в себе собственника, а не потребленца. а вот ЖЕК как ничего не делал так и не будет, пока мы таких мэров будем выбирать
Демон5
11 Липня 2014 p. 13:32
Бабуськи? они может и правы, но их правота зависит от того, кто им гречку принес. Мэров? других нет. Да и молодых людей, которые так беспокоятся о состоянии своих домов, а не о пивасе на лавке под подъездом - по пальцам одной руки. "Другого народа у меня для вас нет", - сказал Господь. Так что - велком ту зе хелл!
Андрій Осадчий5
11 Липня 2014 p. 13:37
насчет бабусек может и прав ты, Демон. я уже год в своем подъезде воюю с бабуськам насчет домофона. они говорят - нам не надо мы без него жили, без него и помрем. пусть государство нам ставит, мы же пенсионеры. а бомжи на 5 этаже уже спят.
Anonymous5
11 Липня 2014 p. 13:52
у нас в доме такая же фигня...живет дед, ему 78 лет, бывший военный. уже лет 10 пишет во все инстанции на жеки водоканалы теплосети, от него уже подъезд шарахается, и скандалили с ним, и упрашивали его - все равно пишет. прошлой осенью дом не подключали к отоплению потому как наш дедушка Веня выиграл у них суд по поводу ремонта стояка - теплосеть и залупилась. хорошего нет ничего в миллионе жалоб
Демон4
11 Липня 2014 p. 14:01
Так может, бабушек и дедушек - того надо?) ну там прав лищь или че порадикальнее?)
Anonymous5
11 Липня 2014 p. 14:14
Например, в Дании бюджетники, госслужащие, пенсионеры, студенты, зеки, военнослужащие и все другие граждане, которые не платят налоги, не имеет права голосовать.Голосуют лишь те кто платит налоги. Поэтому у них не было и не будет у власти ни популистов вроде Ляшка, ни левых лже коммнунистов, ни радикалов, ни прочих идиотов. И,как следствие, Дания всегда входит в тройку самых богатых стран мира! Разумная страна!
Демон2
11 Липня 2014 p. 15:22
Да система в Дании - супер! это правильно на самом деле. ты работаешь, ты платишь налоги, ты решаешь, куда гос-во будет их тратить! все так. Только 2 момента - 1) у нас налогообложение в тени, и надо все перекроить и головы людям в т.ч., чтоб они не минимизировали. 2) а вас не смущает морально-этическая сторона вопроса? ну так в принципе - лишить человека прав, пусть и уже не работающего, это как-то ну хотя бы противоречит конституции, она ж вроде гарантирует неприкосновенность прав. Или что? мы новый мир построим?)
Андрій Осадчий2
11 Липня 2014 p. 15:45
Демоном назвался, а по комментариям двуликий Янус! и как правильно поступать по Вашему? я как юрист конечно понимаю, что демократия, права человека, конвенции ООН и прочая...но...кто на последних выборах дал 13,18% за Коммунистическую Партию Симоненина? те же бабуськи, потому как им захотелось опять колбасу по 2-20 и коммуналку по 20 коп. за метр. А теперь эти "коммунисты" вооружают банды на востоке, гибнут люди...и Жеки как ничего не делали так и не делают
Демон1
11 Липня 2014 p. 15:56
А не знаю как правильно. Если б знал, я б не спрашивал. я задаю вопросы, пытаюсь посмотреть на проблему с разных углов. я так понял, что бабусек все таки - геть за коммунизм и жкхшный сепаратизм. ну геть так геть. можно им еще и пенсии не платить, и вообще ядику в гречку подсыпать)) шучу-шучу)
Софи Кремен3
11 Липня 2014 p. 14:11
Всех старше 65 прировнять к пособникам сепаратистов в системе ЖКХ ! )))
Демон2
11 Липня 2014 p. 15:19
SOPHY, вы мне уже нравитесь!
Софи Кремен5
11 Липня 2014 p. 14:21
На тему Дании , очень интересный опыт , надо бы его изучить ...
Иван Смольный1
12 Липня 2014 p. 12:44
Прочел байку, судя по стилистике и фразеологии шо Петривна, шо Костик персонажи продвинутые , особенно бывшая стаматолог :-) - поулыбался. Диалог хоть и надуман но сыромяжная правда в нем моцная. А вот комментарии к материалу оставили гаденькое такое "послевкусие". Уж как то совсем неуважительно к нашим старикам все прозвучало, уничижительно. Нельзя так. Не по людски.