Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняЄвропа вимагає переглянути угоду «Нафтогазу» і «Газпрому»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Європа вимагає переглянути угоду «Нафтогазу» і «Газпрому»

В Енергетичному співтоваристві стурбовані газовою угодою між компаніями «Нафтогаз» і «Газпром». Зокрема, європейці незадоволені спотворенням конкуренції на ринку природного газу в Україні.

Секретаріат Енергетичного співтовариства закликає Україну усунути серйозні порушення законодавства ЄС щодо конкуренції в угоді між «Нафтогазом» і «Газпромом» про постачання газу в Україну. Про це повідомляє Українська енергетика.

Угода між двома монополістами порушує європейське законодавство про конкуренцію в декількох пунктах, йдеться в листі, надісланому Міністру енергетики України Юрію Продану секретаріатом Енергетичного співтовариства.

«Відповідно до попередньої оцінки угоди між ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України» щодо продажу-купівлі природного газу в 2009-2019 роках, секретаріат дійшов висновку, що ряд положень угоди, наприклад, умови про пункт призначення та «бери-або-плати», суттєво обмежують та спотворюють конкуренцію на ринку природного газу в Україні, а також впливають на торгівлю природним газом в Енергетичному співтоваристві. Не вдаючись до належних заходів щодо забезпечення відповідності угоди законодавству Енергетичного співтовариства про конкуренцію, Україна не виконує свої зобов’язання за статтями 6 та 18 Договору про заснування Співтовариства», – йдеться в повідомленні.
 
Секретаріат просить Україну надати відповідь про заходи для виправлення вказаних порушень до 1 вересня 2014 року та може ініціювати формальні процедури в разі відсутності дій.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна має сильний аргумент для зняття Стокгольмським арбітражем умови «бери або плати» в контракті на купівлю природного газу у російського «Газпрому». Окрім того, експерти наполягають, на істотному зниження ціни на газ.
 
Коментарі (0)