Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк урядовці за комуналку платили
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як урядовці за комуналку платили

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунального господарства. Однак, як відомо, в кожній вигадці - лише частка вигадки. Сьогодні пропонуємо байку про те, як урядовці з підвищенням тарифів на ЖКП зіштовхнулися.

Вже півроку минуло відтоді, коли уряд Юкраїни прийняв складне і непопулярне для Міністрів та народних депутатів рішення про переселення всім складом уряду та Верховної Ради у звичайну «хрущовку» на Дарниці з метою очищення влади та пізнання особливостей життя пересічного юкраїнця.

Ще одним непопулярним урядовим рішенням стало підняття в рази з  1 квітня тарифів на природний газ для населення та теплокомуненерго, а також на електроенергію та водопостачання. Отримавши платіжки за квітень за спожиті послуги опалення, газопостачання та водопостачання, мешканці урядової «хрущовки» були настільки вражені та обурені одночасно цифрами в графі «всього до сплати», що навіть скликали на 10 травня позачергові Загальні Збори мешканців будинку.

Незважаючи на вихідний післясвятковий день та вже замариноване м'ясо для шашлику в парадному не було де яблуку упасти – всі мешканці урядової «хрущовки» прийшли  на такий стихійний мітинг висловити своє ставлення до нових тарифів, такої стовідсоткової явки не було навіть під час виборів у Раду та новорічного корпоративну.

Традиційно вступне слово перед відкриттям Загальних Зборів взяв Голова Уряду Яценій Арсенюк.

Арсенюк: Шановні мешканці нашого будинку! Дорогі друзі, колеги! Попри те, що мій уряд за останні 15 місяців, все, що пообіцяв, все виконав і наша країна впевнено стала на незворотний шлях реформ та перетворень – на жаль, не всі з нас усвідомили, що ми живемо в новій країні за новими правилами, і так як раніше вже не буде. Ну от я взяв платіжки за квітень місяць за електроенергію та опалення по всьому нашому будинку, прочитав, порахував. І знаєте друзі, що я Вам скажу? Ви марнотрати – ось хто Ви! Лише електроенергії ми з Вами накрутили майже 9 тисяч кіловат, а тепла спожили 8 гігакалорій – хто нас з Вами назве розумними? І з такою культурою споживання ми з Вами зібралися у Європу? Так я Вам скажу, що з 9 тисячами кіловат споживання на будинок ми там нікому не потрібні! А ці гігакалорії за опалення? Чому їх так багато? У мене закрадається підозра, шановні сусіди, що хтось із Вас працює на Рахметова  та цілком свідомо відкриває засувку у підвалі, щоб більше споживати тепла? Таким зрадникам краще самим зізнатися, бо покарання буде жорстоке!

Натовп мешканців будинку невдоволено загомонів, поодиноко розносилося «куля-в-лоб зовсім зареформувався», радник Міністра економіки Мірила Янка написала у Твіттері «Арсенюк, залогінься!». Слово від мешканців взяв колишній міністр, колишній депутат, колишній губернатор, і взагалі колишній політик Кучерявенко.

Кучерявенко: Доволі образливі Ви речі говорите, пане Прем’єре! Так, ми поки що не в Європі, так ми можливо малокультурні, але я наприклад, незважаючи на велику родину і наявність маленьких дітей, все ж таки намагаюся економити – встановив лічильники, вимикаю світло у ванній та санвузлі, коли ними не користуємося – а загальні рахунки не зменшуються, навпаки, кожного місяця платиш все більше і більше! Новий столичний мер восени нам обіцяв що місто буде дуже раціонально використовувати блакитне паливо, а що ми отримали насправді? Пекло у Великдень – надворі плюс 18 градусів, а батареї в квартирі – ледь не окріп! Отак і набігають на лічильнику ті 8 гігакалорій, бо монополіст постачання тепла в столиці  зацікавлений в тому, аби гріти батареї киян хоч влітку!

Звичайно, що як колишній спортсмен – чемпіон – важковаговик, Столичний Мер звик до хуків та джебів з боку політичних конкурентів, тому не знітився, а з притаманним йому надсерйозним виразом обличчя, почав відбивати атаку Кучерявенка.

Столичний Мер: Так, Ви праві, було декілька теплих днів і було багато дзвінків – потрібно відключати батареї. А от після свята Паски температура вночі була +2 градуси, вдень +6 градусів і мені телефонують пенсіонери з Вашого будинку – Леопольд І Кралчук, Леопольд ІІ Чучма, і колишній мій попередник Омелько і кажуть: так холодно, потрібно вмикати батареї. Так що мені було робити? Заморозити їх? Є ще технічні вимоги. Систему неможливо просто вирубити рубильником, як я свого часу вирубав на ринзі всяких там Гомесів та Арреол, враховуйте, з яким обладнанням ми працюємо!

Колишній столичний мер вирішив підтримати свого наступника та вихованця, хоча і позаочі тримав на нього зуб за програшні для себе вибори десятирічної давнини.

Омелько: Досить теревенити! Потрібно людям нарешті сказати правду! А правда така, що державна влада зовсім не займається тим, чим вона повинна займатися – управлінням, будівництвом стадіонів, парків, доріг – щоб народу було зручніше та комфортніше жити! А що зараз? Ні доріг, ні мостів, ні стадіонів, і пенсія, якої не вистачить, щоб сплатити за оті вошиві комунальні послуги, які повинні коштувати копійки, але через те, що всі мережі попродавали олігархам – ми тепер зуби на полку кластимемо!

Цей спіч колишнього столичного мера зірвав бурні овації мешканців будинку та схвальні коментарі на кшталт «ото справжній мужик», «кращого, ніж він, уже не буде». І тільки один тоненький жіночий голос, щось намагався заперечити доводам заслуженого пенсіонера, але її не чули, поки вона не прорвалася до мікрофона. Володаркою тоненькою голосу виявилася помічник Міністра ЖКГ Наталка Костянівська.

Костянівська:  Пити потрібно менше! Так, так вам не почулося, друзі. Я тут порахувала, подивилася статистку, повивчала чеки з нашого урядового супермаркету «Берізка». Друзі, сусіди, ну що ми купуємо, на що витрачаємо наші кошти? Вдумайтеся, тільки за квітень ми купили в маркеті сигарет та горілчаних виробів всім будинком на 15 тисяч! Це при тому, що загальний рахунок у нас по будинку – не більше 10 тисяч. І розповідаємо про те, що у нас є підстави не платити за комунальні послуги, бо вони, бачити, надто дорогі. Особливо звертаю увагу народного депутата Ментященка. Не за доходами живете, дорогенький. Навіщо, а головне за які кошти,  Ви купили ящик елітного напою Hennessy XO в квітні? Невже Вам не до душі рідний Жан Жак? І чим Ви тепер буде розплачуватися за комуналку, тим більше, що Спікер з 1 квітня зменшив на зарплату до 6 тисяч гривень і це «грязними»?

Розштовхавши натовп своєю масивною статурою до трибуни продерся народний депутат Ментященко, якого схоже дуже вже розізлили напади та звинувачення у пияцтві чиновниці МінЖКГ.

Ментященко: Вот Вам друзья, еще одно подтверждение того, что я был прав, когда внес в Раду законопроект об обязательной психиатрической экспертизе кандидатов в депутаты и чиновников. Ибо только в больную голову придет идея следить за человеком, что он покупает, и контролировать, что он пьет! Это же прямое нарушения прав человека! Если послушать эту тетю, то мне нужно ходить в маркет с квитанциями об оплате коммуналки и только тогда мне продавцы должны отпускать товар? Давайте лучше поставим вопрос следующим образом: меня нет дома с 7:00 до 23:00, я на работе. Свет в это время у меня выключен в квартире. Зато в это время дома находятся наши уважаемые заслуженные политические пенсионеры – и Чучма, и Кралчук, и Пчелющенко с его семьей и электрической медогонкой – вот они и накручивают тепло и свет, а мы за них должны платить – где справедливость?

Така пропозиція Ментященка зустріла розуміння та підтримку, особливо серед молодих мешканців урядової «хрущовки». Особливо гучно плескав у долоні такому запальному виступу молодого колеги Спікер, який і взяв слово.

Спікер: Шановні колеги, друзі, сусіди! Питання справедливого обліку енергоносіїв – дійсно нагальне питання у нашому будинку, який обладнано загальнобудинковими лічильниками тепла, води та електроенергії. А от з індивідуальними лічильниками і поквартирним обліком – у нас дійсно проблема. Я думаю, що доцільно доручити нашому молодому колезі – голові Нацкомісії Зайчику – опрацювати питання встановлення квартирних лічильників на всі комунальні послуги. До речі, щось я його не бачу серед нас? Де він? Знову ігнорує загальні збори? Колеги, хто там ближче до виходу, я Вас просив би завітати до нього в квартиру, вона от тут на другому поверсі, та запросити його на Загальні Збори, все ж таки важливі питання вирішуємо.

Депутати Ментященко та Алі-Баба, які направилися за дорученням Спікера запросити голову Нацкомісії Зайчика на Збори мешканців, були здивовані незамкненими дверима у квартиру №10, де мешкав Зайчик. Зайшовши в кімнату, вони ледь не луснули від сміху – голова Нацкомісії Зайчик сидів за комп’ютерним симулятором та щосили різався у Counter Strike. Тим часом диск лічильника електроенергії крутився з подвійним прискоренням…

Шановні читачі «України Комунальної».
 
Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Комунальний Байкар
 
Коментарі (0)