Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк урядовці управителя будинку обирали
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як урядовці управителя будинку обирали

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунального господарства. Та, як відомо, в кожній вигадці - лише частка вигадки. Пропонуємо байку про те, як в одній далекій країні реформи проводили.

Липень знову настав раптово. Останній рік мешканці багатостраждальної Юкраїни майже не помічають зміни пір року. Продовжується «гібридна» війна, ціни зростають, як на дріжджах, зарплати не вистачає на їжу та ліки, не кажучи вже про літній відпочинок на березі моря. Про туристичні мандрівки в Шарм-Ель-Шейх або на Домінкану доведеться тільки мріяти – така розвага тепер доступна лише народним депутатам, які якось умудряються на зарплату в 4874 гривні ще й коханок на Домінікану возити. Так і хочеться взяти майстер-клас із виживання на 5 тисяч у місяць! Тому тренд цього літного сезону для більшості так званого середнього класу – відпочинок у сільській місцевості із лопатою в одній руці та сапкою в іншій на городі в тещі. Відпочинок і душею, і тілом, і засмага краща від єгипетської – іншого годі й бажати! 

Зірвався літній відпочинок і у Спікера Грусмана та Прем’єр–міністра Арсенюка, які вже з дружинами та дітьми сиділи на «валізах», але потрапити одному до Майамі, а іншому до Гавайїв не судилося. Напередодні запланованих ранкових авіарейсів, квитки на які були придбані завчасно туроператорами, ввечері їх обох до себе викликав Президент Петрошенко.
 
- Я викликав Вас, панове, щоб повідомити неприємну звістку, - одразу перейшов до конкретики Петрошенко. Він взагалі завжди намагався уникати зайвої лірики та панібратства у стосунках із вищими державними чиновниками, бо тепер вони перетворилися на політичних конкурентів.
 
- Що таке, що сталося? До нас їде ревізор з міжнародної кредитної спілки? Або нам відмовили у безвізовому режимі у Братстві кільця? - Грусман та Арсенюк почали на перебій виголошувати свої здогадки щодо змісту поганої новини.
 
- Ні, друзі, ще гірше. Мені сьогодні принесли та поклали на стіл результати закритого соціологічного опитування щодо підтримки тієї чи іншої політичної сили на виборах. І знаєте що? Результати невтішні для нас з Вами – ми всі втрьох не набираємо і десяти відсотків! ЦЕ – ПРОВАЛ! Якщо до нас приєднається ще Міхо – то наш блок на наступних місцевих виборах сміливо можна називати «Ркацителі!», - по тону Президента було відчутно, що налаштований він рішуче, а його відвертий сарказм говорив про те, що Грусману з Яценюком варто готуватися до серйозної розмови та шукати аргументів на своє виправдання.
 
- Чому саме блок «Ркацителі?» - перепитав Президента Арсенюк.
 
- Тому, Яценію, що міцність вина «Ркацителі» становить від 10,5 до 12%, саме приблизно стільки нам світить всім разом набрати на цих виборах, якщо нічого не змінити, або принаймні зробити вигляд, що намагаємося щось змінити! В протилежному випадку 80% наберуть колишні прихвосні Хануковча вкупі з Юлею, а тоді нам всім капець прийде! Тож, я чекаю від Вас пропозицій, як будемо діяти. Попереджаю одразу – варіанти із зміною Генерального прокуратора та швидкої блискавичної перемоги над орками - сепаратистами не розглядаються. Наїлися вже свого часу…Маю надію, що додатково пояснювати те, що завтра ніхто з Вас не летить в теплі краї не потрібно?» - попередив колег по політичному табору Президент.
 
- Невеселі новини Ви нам принесли, пане Президенте, але будемо щось думати. А що, якщо нам першими у своєму будинку на Дарниці, де всі ми – урядовці, політики, чиновники – живемо вже майже рік, створити ОСББ та обрати собі управителя будинку згідно з новим законом, який щойно набрав чинності? Покажемо народу приклад справжньої реформи і наші рейтинги поповзуть вгору, тим більше, що витрачатися на цей захід дуже не потрібно – лише зберемо загальні збори мешканців нашої «хрущовки» - запропонував Спікер Грусман.
 
- А що, слушна пропозиція, підтримую обома руками, для людей ЖКГ завжди було актуальною темою, ми самі декілька разів будували на ній свої виборчі агітації - почав було голосно Арсенюк, але вловив на собі погляд Президента, який ніби говорив «та бачив я всі ваші агітації та кампанії – то йду на війну с корупцією, то країна обирає Прем’єра, - а мені тепер все оте лайно вигрібати», та й замовк.
 
- Добре, поки що зупиняємося на цьому – завтра збирайте загальні збори мешканців урядової «хрущовки» та обирайте собі управителя і запросити ЗМІ не забудьте, щоб розголос мені був. Розголос - дав цінні настанови політикам-союзникам Президент.
 
Ввечері наступного дня у дворі урядової «хрущовки» було людно – зійшлися майже всі мешканців, окрім депутата Неклюєва, якого минулої п’ятниці оголосили в міжнародний розшук, та Шкіряна Зоряка, якого після його феєричного вояжу до Непалу та Катманду ось уже два місяці ніхто із сусідів не бачив – він тихо медитував у себе в квартирі, не виходячи із стану Нірвани.
 
 Відкрив загальні збори Спікер Грусман: 
 
- Шановні політики, урядовці, депутати, сусіди! З 1 липня набрав чинності Закон, який скасував монополію ЖЕКів, більшість з Вас про нього знає, бо голосували за нього в залі під час прийняття. Це – великий успіх і великий реформаторський закон, який повністю зруйнує монополію ЖЕКів! ЖЕКи повинні залишитись в минулому! Кожний громадянин Юкраїни відтепер має право обрати, хто і по якій ціні його буде обслуговувати! І це означає тільки єдине. Ми цим законом звільнили від рабства юкраїнців перед житлово-експлуатаційними конторами – рудиментами радянської системи поборів! Тепер ми маємо показати приклад юкраїнцям та створити в нашому будинку ОСББ та вперше обрати управителя будинку згідно нового Закону – прошу Вас до обговорення та голосування. Я вже бачу підняті руки, будь-ласка, слово пані Юлії.
 
- Я звертаюся зараз до всіх сусідів трохи уважно послухати – це важливо. Відтепер ми мусимо усвідомити, що на нас, які і на кожного пересічного мешканця багатоповерхового будинку, «хрущовок», 3-поверхових «сталінок» прийнятим з подачі уряду «реформаторів» законом покладається зобов'язання платити за капітальні ремонти будинків, за підвали, за інженерні споруди, за все на світі: за дахи, за під'їзди, за ліфти. Я хочу вам сказати, що сьогодні це можуть зробити добровільно люди, якщо вони дійсно до цього готові. Але, якщо люди не готові, не можна примусово їм видати платіжки на 20-30 тисяч гривень, коли вони отримують всього півтори тисячі гривень можливо доходів. Навіть моєї зарплати не вистачає на сплату всіх комунальних платежів, а тепер ще й сплачувати за капітальний ремонт цієї «хрущовки», які не ремонтували на за часів самого Хрущова, ні потім за Брежнєва, ні Горбачова. Тим більше її не ремонтували при нинішніх Президентах, двох з яких я внесла на своїх плечах на трон. Цей закон передбачає, що якщо людина ці 20 тисяч гривень не сплатила за капітальний ремонт, то уповноважений або управляючий, призначений комунальними службами, може йти в суд і забирати у людини майно. Це ще один Майдан буде! Навіщо нам оті управителі? - пані Юлія як завжди була пафосно-популістичною та грала сцену болю за долю українців.
 
Люди від такої промови почали голосно перегукуватися, обговорювати. Слово взяв найстарший мешканець урядової «хрущовки» Леопольд І Кралчук.
 
 - Правильно, пані Юлія діло говорить! Ми не потягнемо капітальний ремонт цього будинку, особливо після скасування нарахування спеціальних пенсій! Та й що воно таке за слово «управитель»? Це в нього ми усі в заручниках будемо? Та й якщо це приватна компанія якась прийде, то куди на неї можна поскаржитися? Виконком на неї впливу не матиме, у наш ЖЕК хоч можна подзвонити на гарячу лінію виконкому поскаржитися, та вони після того хоч щось роблять, паразити такі, а на приватного підприємця куди скаржитись? Та й двірники вже нам як рідні, правда ж, Давиловичу? - його питання було адресоване Леопольду ІІ Чучмі. 
 
- Правда, Макуховчиу, як рідні! До речі, а чого це ми тепер маємо платити за капітальний ремонт будинку? Нас сюди держава переселила, бо в уряду не має коштів на наше утримання, нехай от держава і здійснює той капітальний ремонт. Я все сплачую в тарифі на квартплату, а той ЖЕК все одно нічого не робить, - підтримав свого колегу Чучма.
 
- Шановні політики та сусіди! Сьогодні відповідальність за капітальний ремонт в багатоквартирних житлових будинках на власниках житла, це є сьогодні обов'язок кожного власника. Сьогодні жодний нормативний документ не говорить про те, що держава або органи місцевого самоврядування фінансують приватне зі свого бюджету. Це, шановні колеги, на жаль, реалії нашого життя. І ми мусимо сказати, що власність зобов'язує, мова йде не про мешканців, а про власників житла, а власність, відповідно до Конституції, зобов'язує, ми з вами платимо сьогодні лише за обслуговування житла і жодної копійки не спрямовується на реальний капітальний ремонт. Будинки руйнуються і ЖЕКи не мають підстав законодавчих у фінансуванні, капітальні роботи в будинках. Що далі ми будемо цю ситуацію заморожувати тим далі у нас буде розвиватися негативна ситуація в державі. Потрібно брати відповідальність на себе, реформа починається з нас, - молода депутатка, яка мала кумедне прізвище Ховрашок, завжди професійно та прагматично намагалася довести свою думку колегам і за сумісництвом сусідам.
 
Слово знову взяв Спікер Грусман.
 
- Шановні колеги, це надзвичайно важливий крок, від нього залежить майбутнє нової влади. Я скажу чому, але перед тим, як сказати чому, я хотів би запитати вас, моїх сусідів представників з усієї Юкраїни. Хто з присутніх тут, знає 10 будинків, в яких був здійснений капітальний ремонт за рахунок держави протягом останніх 20 років? Підніміть, будь ласка, руку, хто? Немає таких. Отож. Запевняю Вас, що ми оголосимо відкритий тендер на управителя нашого будинку, всі процедури будуть прозорими та чесними, але ми повинні показати народу приклад, що здатні до реформ (на цих словах у натовпі прокотився саркастичний гуртовий сміх). Нам потрібно, щоб люди нам повірили, бо інакше нас звідси повиносять разом з кріслами, і на наших місцях опиняться інші люди, які точно не захочуть реформ – перевірено часом! - Спікер сьогодні виявляв дива толерантності та переконання.
 
- Ну добре, для того, щоб відкритий тендер на управителя нашого будинку відбувся справді чесно і прозоро, беруся слідкувати я, - з натовпу відізвався люстратор № 1 Юкраїни Соболь Єгоров, - а по питанню капітального ремонту вношу таку пропозицію. Оскільки капітальний ремонт не фінансувався державою останні 20 років, то нехай його тепер фінансують квартири в яких мешкають колишні керманичі держави – Леопольд І Кралчук та Леопольд ІІ Чучма. Пропоную вислати також рахунки на оплату та кошториси в хутір Безрадичі Гадющенку та в Білокам’яну Хануковичу – нехай теж беруть участь, хай платять за їхню бездіяльність.
 
- Так, підтримуємо, нехай заплатять за все! - з натовпу почулися схвальні відгуки і Спікер відчув, що час голосувати.
 
- Колеги, заспокойтесь, будь ласка! Дивіться, я ще раз звертаю вашу увагу: надзвичайно важливе рішення ми сьогодні приймаємо, руйнуємо монополію ЖЕКів у нашому конкретно взятому будинку. Я вважаю, що ми всі не маємо морального права провалити цю реформу. Тому голосуємо! Голосуємо із пропозиціями та доповненнями Соболя Єгорова. Так….78 за – переважаюча більшість» Дякую Вам, колеги, це справжня реформа і вона відбулася – тепер ми Всі – ОСББ, відповідальні власники! – вигукнув радісно Спікер Грусман.
 
P.S. Місяць потому, сидячи за вранішньою філіжанкою кави, Батько-Ханукович серед пошти, яку йому, попередньо відфільтрувавши, дозволяв читати Хутін, знайшов лист-претензію від колективу мешканців урядової «хрущовки» з вимогою оплатити витрати на капітальний ремонт будинку в сумі 5 мільйонів гривень. Дочитавши лист до кінця, Ханукович його порвав на дрібні шматки та викинув у смітник. 
 
Шановні читачі «України Комунальної».

Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Комунальний Байкар
 
Коментарі (0)