Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк уряд-«камікадзе» українців у 90-ті повертає
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як уряд-«камікадзе» українців у 90-ті повертає

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунальної галузі. Однак, як відомо, у кожній вигадці - лише доля вигадки. Сьогодні пропонуємо байку про уряд та запропоновані ним методи енергозбереження.

 «Точно Вам кажу – карма в українців така – затягувати паски та чекати на краще життя», - філософськи констатував тесть, переглядаючи вечірній випуск «ТСН», в якому вічно квітуча Алла Мазур брала інтерв’ю у нашого Прем’єр-міністра-«камікадзе».

«Пам’ятаєш, синку, скільки вже їх було отаких кравчуків, масолів, пінзеників, ющенків, азарових, арбузових, які всі просили нас затягти паски, терпіти та чекати кращої долі? - запитав у мене тесть, і перед очима пронеслися буремні 90-ті, коли я з Марусею вчив фізику з гасовою лампою, бо світло регулярно вимикали о 6-й вечора та вмикали о 9-й; коли так само по годинах міськводоканал давав воду, а гарячу – тільки в суботу на 3 години,  і ми були змушені митися один після одного в одній і тій самій брудній, але гарячій воді; коли ледь теплі батареї взимку змушували купувати ще й обігрівач, та платити за відсутнє опалення і за додатковий обсяг електроенергії.

Тож запевняння молодого Прем’єр-міністра, що українці взимку не замерзнуть, але тепло їм теж не буде, що ми мусимо затягти паски, економити воду, газ, світло та чекати на результати реформ, які його уряд збирається проводити найближчим часом, і вже провів би, якби не злі росіяни та АТО, викликало в мене відчуття дежавю, ніби на дворі знову 90-ті роки...

Єдина відмінність в тому, що мені тепер не 24 роки, як в 1994-му, на дворі 2014-й, і я на 20 років старший, життя потроху мене навчило розділяти котлети та муих по різних мисках та розуміти, що українська влада здійснює реформи шляхом  підміни понять, а не реальних дій.

Наприклад, в липні всі випуски новин українських телеканалів наперебій повідомляли про те, що урядовим–«камікадзе» вдалося нарешті запустити програму енергозбереження в Україні, внаслідок чого ми тепер будемо споживати на 30% природного газу менше. Чудово! Оплески!

Не полінився, зайшов на урядовий портал, прочитав текст постанови. Виявляється, під енергозбереженням уряд-«камікадзе» розуміє примусове зменшення лімітів використання газу та скорочення його використання промисловістю і теплокоммуненерго на 30%, а бюджетними організаціями на 10%. І як раніше не додумалися, виявляється енергозбереження – це ж так просто, порізав ліміти – все, вуаля, економія 30%! Вже не потрібно виділяти кошти на модернізацію котлів, замінювати промислове обладнання на більш енергоефективне, змушувати власників великих металургійних заводів витрачати кошти на модернізацію мартенівських печей!

Через таке урізання ліміту природного газу геніальними менеджерами ПАТ «Київенерго» та не менш геніальними чиновниками КМДА в серпні було прийнято стратегічне рішення – щоб зекономіти природний газ на опалювальний сезон, потрібно відключити киянам гарячу воду. Не полінився, зайшов на сайт КМДА, який героїчно повідомляє, що за період відключення гарячої води вдалося заощадити природний газ на 3-4 дні опалювального сезону. Це ж колосальний успіх! Водночас, там відсутня інформація про кількість проданих за цей час в мережах електричних бойлерів, та про кількість додаткових кіловатів електроенергії, яку накрутили кияни, поки в них не було гарячої води, а також зовсім відсутня інформація про виручку «Київобленерго» за цей період.

У вересні вже почув іншу новину - виявилося, що електричний котел або електричний бойлер зовсім не гарантує, що українці зимуватимуть  в теплі, адже через бойові дії в Луганській та Донецькій областях виник дефіцит вугілля на українських ТЕС в кількості 5,6 млн тонн. Тож Україна вимушено уклала договори на імпорт вугілля з Південно–африканською республікою в кількості 1 млн тонн, інші 4, 5 млн тонн вугілля ми купимо….в Росії. Так, це не описка, саме в Росії добувають ту марку вугілля, на якому працюють наші ТЕС. Не полінився, зайшов на сайт львівських новин. Там пишуть, що поки ворог буде окрім систем «Град» поставляти в Україну ще й вугілля, гірники з Львівсько-Волинського басейну і далі не мають можливості збувати своє вугілля, хоча теоретично саме червоноградські шахти зараз могли б суттєво наростити видобуток. Нехай це вугілля і поступається за якістю, але це ж краще, ніж жодного. Але уряду-«камікадзе» легше купити вугілля у ворога, ніж втрутитись у ситуацію з червоноградьскими копальнями, адже це держава свого часу продала червоноградську збагачувальну фабрику невідомо кому.

Вінцем менеджерських рішень уряду, який щосили намагається шукати додаткові шляхи економії газу, стала рекомендація МОЗ та Мінрегіону вивчити питання доцільності зменшення нормативної температури повітря у приміщеннях квартир, будинків, садиб на два градуси, яка становить на сьогодні 18 градусів за Цельсієм. Не полінився, зайшов на сайт Мінрегіону, прочитав, замислився. Виявляється, що тарифи на опалення розраховані з урахуванням такого обсягу газу, який має дати не менше 18 градусів у квартирі. Відтак, якщо уряд-«камікадзе» таки затвердить  зменшення нормативної температури, де в квартирі буде 16 градусів (дай Боже, щоб вони були), а платити ми будемо ніби у квартирі 18 градусів. І все було б по чесному, якби не той факт, що в серпні-місяці два російські власники обленерго отримали в Україні кредити на 228 млн грн. Ідеться про «Вінницяобленерго», яка належить Григоришину, і «Херсонобленерго», яке належить російській VS Energy.

А ви, дорогі українці, затягніть паски, економте і чекайте на реформи…

Іван Слюсаренко-Засувкін 

 
Коментарі (0)