Рус Укр
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як субсидії урядовця згубили

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунального господарства. Однак, як відомо, в кожній вигадці - лише частка вигадки. Сьогодні пропонуємо байку про те, як субсидія урядовця згубила.

Давним-давно в далекій – далекій Старій  Греції відбувалися драматичні події.

Після того, як вільний демос Афін, який нестримно прагнув політичних свобод, на майдані перед Акрополем домігся від останнього тирана Янукідіса зречення влади, почалася доба Руїни на землі грецькій. Не всі грецькі громадяни підтримали такі рішучі дії вільного афінського демосу, особливе несприйняття Революції гідності було в грецькій Іонії, де тиранічну владу підтримували шахтарі та металурги. Тиранія Янукідіса також підтримувалася  в грецьких колоніях на Сицилії та на острові Крит, які були густо заселені метеками – вихідцями з прикордонних з сусідньою етруською державою областей, які ніколи не вважали Грецію своє справжню Батьківщиною.

Скориставшись таким розбратом серед греків, сусідня держава, за підтримки бога війни Ареса, почала військову агресію проти вільного афінського демосу. Для початку головнокомандувач етруських збройних сил полковник Тіт Путінін проголосив на зимових Істмійських  іграх свободу та захист грецьким етрускам, віра в які зробила Етрусію популярною у мешканців  Сицилії та острова Крит як ніколи раніше. Що було далі – описане в кожному підручнику всесвітньої історії: анексія острова Крит, шалені танці місцевих жителів під вигуки «Крит – наш!», введення регулярних військ етруської армії на територію Сицилії  та Магнезії, десятки тисяч убитих греків, сотні тисяч біженців, розвал економіки, зубожіння афінського демосу…

Окрім військової агресії полковник Тіт Путінін нахабно застосовував проти Старої Греції ще й методи економічного тиску: вводив ембарго на поставку продуктів, підвищував ціни на природний газ, якого в Греції не вистачало, будував товарні шляхи в обхід Греції. Економіка Старої Греції, яка довгими століттями знаходилася під впливом етруської держави, не витримала такого тиску: шалена інфляція, подорожчання цін на продукти харчування та одяг, стрімке підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги – все це болісно вдарило по пересічному грецькому демосу.

В такий тяжкий для стародавньої грецької держави час верховним архонтом стає Ангелос Яценюкідіс – грецький політик з блискучою освітою, яку він отримав у школі самого Аристотеля, який, не дивлячись на свій молодий вік, вже встиг попрацювати і архонтом – казначеєм, і архонтом із закордонних справ, і головою грецького ареопагу. Таким своїм успіхом у політичній кар’єрі, окрім своїх батьків та Аристотеля,  Яценюкідіс завдячував ще одній особі – Піфії, віщунці та жриці бога Аполлона в Дельфах.  Яценюкідіса до Піфії в храм Аполлона привела  його матуся ще коли він був зовсім маленьким десятирічним хлопчиком, бо вважала, що маленький Ангелос – не простий хлопчик, а обраний Аполлоном для важливих, доленосних для держави рішень. З того першого знайомства минуло вже більше двадцяти років, а Яценюкідіс досі пам’ятає їхню першу розмову з Піфією, коли вона навіть не глядячи на нього, запропонувала йому сісти поруч із нею..

«Я б запропонувала тобі присісти, але ти все одно відмовишся» - ошелешила Яценюкідіса тоді Піфія.

«Звідки вона знає, що я все одно б відмовився сісти? Звідки вона знає, що мене мама так навчала завжди, що нечемно хлопчику сидіти, коли поряд стоїть дівчина або жінка? – дивувався маленький Ангелос

«І не турбуйся з приводу вази» - продовжувала розмову з Яценюкідісом Піфія, стоячи до нього спиною та вдивляючись у статую Аполлона.

«Якої вази, Піфія?» - ще більш здивовано запитав Ангелос, шукаючи очима вазу серед всього розмаїття убранства храму.

Намагаючись глянути на вазу, про яку казала Піфія та не помітивши, що вона стоїть поруч, Ангелос  незграбним рухом перекинув її, від чого вона вщент розбилася.

«Цієї вази, Ангелосе, цієї вази», - вже повернувшись до Яценюкідіса обличчям відповіла Піфія.

Яценюкідіс зніяковів, йому було соромно за його незграбність, і він почав щосили вибачатися перед Піфією, та питати провидицю, як вона дізналася

«Я ж сказала: не турбуйся.  Більше цікаво інше. Розбив би ти вазу, якщо б я не сказала?» - таке питання від Піфії змусило Яценюкідіса повірити, що перед ними справжня провидиця.

«Мама завжди каже, що я якійсь надзвичайний, обраний богом Аполлоном для важливих державних рішень, від яких залежатимуть долі всіх греків. Піфія, скажи, це правда, я обраний?

«Бути Обраним все одно що бути закоханим. Ніхто не говорить тобі, що ти закоханий. Ти просто знаєш це. Що сказати – дар у тебе, безперечно є, але здається, ти не впевнений у собі, можливо через те, що не проходив виховання у спартанській школі, як всі інші грецькі хлопчики. Ти постійно чогось чекаєш, наприклад, зараз ти чекаєш, що я скажу тобі, що ти Обраний. А я скажу тобі лише одне - головне, не вір у всякі  нісенітниці щодо фатуму. Ти господар свого життя, Ангелосе!» - така була відповідь Піфії маленькому Яценюкідісу.

З того часу перед тим, як зробити якийсь важливий крок у своєму житті, або прийняти політичне рішення, яке вплине на життя багатьох пересічних греків, чим би не займався Яценюкідіс, які б посади не займав, він завжди ходив за порадою та підтримкою до Піфії, яка давала йому завжди такі поради, які дозволяли йому виходити сухим із води та завжди залишатися на політичному Олімпі грецької влади.

Піфія ж за ці роки теж встигла не мало - вийшла заміж за архонта – фесфомета з храму Феміди, народила двох прекрасних донечок,  разом з чоловіком переїхала з храму до власного будинку (дякувати Феміді, адже вона давала заробляти на життя архонтам – фесфометам, закриваючі очі на рішення, які ті виносили за хабарі). Але таке щасливе жіноче життя Піфії продовжувалося не довго. Після перемоги вільного демосу на Майдані та призначення верховним архонтом Яценюкідіса, вільні люди почали вимагати оголосити люстрацію всім чиновникам, які займали посади за часів правління тирана Янукідіса. Після довгих вагань та під тиском громадськості новий верховний архонт Ангелос Яценюкідіс таки оголосив загальну люстрацію. Це було його перше політичне рішення, яке він прийняв без попереднього погодження Піфії.

Під колеса люстрації потрапив і чоловік Піфії, п’ятий архонт – фесфомет, оскільки він на посаді архонта працював за часів тирана Янукідіса і виносив рішення про ув’язнення протестувальників, які були учасниками акцій протесту на Майдані біля Акрополя. Тож Піфії довелося повертатися на посаду жриці до храму Аполлона та працювати за копійки, аби утримувати свою родину та не дати своїм донечкам померти від голоду.

Нічого не знаючий про це Ангелос Яценюкідіс, який останнім часом майже не бачився з Піфією, бо був заклопотаний важливими державними справами та стриманням військової агресії полковника Тіта Путініна в Сицилії та Магнезії, нарешті знайшов час у своєму робочому графіку та навідався до храму Аполлона, де побачив Піфію вже у звичній молитовній позі  біля статуї Аполлона. За роки, що минули, Піфія з молодої привабливої дівчини перетворилася на п’ятдесятирічну зрілу жінку, але все одно вдягалася у храмі в дівоче вбрання, яке їй дуже личило.

«Дуже добре що  не зважаючи на критику «і з права, і з ліва» проводиш стійку політику на реформи і підняття тарифів ЖКГ до міжнародного рівня. Знаю чому ти прийшов. На превеликий жаль не всі греки розуміють важливість цієї реформи, тому твій політичний рейтинг впав практично до нуля» - замість привітальних обійм Піфія як завжди вирішила перейти одразу до суті.

«Ти,  як завжди, все знаєш, Піфія! Так, у нас є проблеми з тарифами на природний газ, на всі житлово-комунальні послуги. Канцлер союзу германських племен більше не хоче давати нам гроші за проекти, каже, що ми повинні щось реально зробити, а не теревенити. Ось прийшлося ціни на комуналку підняти. Старий            генеральний архонт Брежневідіс привчив греків, що комуналка дешева, а сама знаєш які греки охочі до «халяви» від держави. Ось тепер вони мені тарифні мобілізації влаштовують, петиції пишуть з вимогами знизити тарифи. Ще проти мене свою війну веде підступна Персефона, ну ти її знаєш, «газова принцеса», яка теж хоче бути верховним архонтом. Що мені робити? Як вгамувати грецький народ? Порадь, моя люба Піфія», - попросив Яценкідіс.

«Як потрібна порада – так одразу «люба Піфія»...а де ж ти був, чому не заходив до мене, коли рішення про оголошення люстрації приймав? Що потрібно чоловікам, що володіють владою? Тільки одне - більше влади. Шкода мені тебе, Агнелосе Яценюкідіс, з роками твоє душею повністю заволоділа богиня Гібріс…» - про себе пробуркотіла Піфія і очі в неї заблищали від того, що вона придумала. Вона придумала помсту…

«Запропонуй грецькому народові спрощення порядку отримання субсидій на житлово-комунальні послуги. Скажи їм, що для того, щоб компенсувати тарифи рада архонтів  почала  широку програму масових субсидій для всього демосу. Залишіть дише 15 запитань в анкеті та скажіть, що люди не стоятимуть у  черзі, а соціальна служба самостійно призначить  субсидії для громадян. Скажи,що у державному бюджеті  закладено 24,5 млрд драхм на субсидії для населення. Цими грошима зможе скористатися до 15 млн вільних громадян Греції. Такі кроки викличуть симпатію до тебе всіх греків та твій рейтинг піде вгору, якщо цього не зробити – Персефона знищить тебе!» - таким злим пророцтвом завершила свої поради Яценюкідісу  Піфія.

Не втрачаючи ані хвилини, Яценюкідіс в той же день зібрав усіх архонтів на координаційну нараду, на якій був розроблений новий порядок надання субсидій за рецептом Піфії, а наступного ранку глашатаї від верховного архонта на всіх вулицях волали про те, що субсидія втрятує греків від надмірних трат по комуналці,  що так просто оформити субсидію, як зараз за правилами Яценюкідіса, не було ще ніколи. Але не сталося як гадалося…

 У жовтні, коли традиційно почався  опалювальний сезон, на субсидії від Яценюкідіса стали претендувати понад 60% сімей греків. Це стало страшенною загрозою, такого навантаження не витримали  ні  органи соцзахисту, ні бюджет. Виділених у бюджеті-2015 38,7 млрд драхм на субсидії всім нужденним  не вистачило, тому що доходи греків упади більше ніж вдвічі. Борги за комуналку за лічені місяці збільшилися на  мільярди драхм  і продовжували збільшуватися.

З виступу громадського обвинувача Персефони на засіданні ради архонтів, присвяченій відставці Ангелоса  Яценюкідіса:

«Любі мої греки! Де це бачено, щоб субсидії давали без будь-якого контролю просто за заявою, у якій написано: "Я хочу!". Але у тому ж і справа, що для Яценюкідіса несуттєво, чи має людина право на субсидію. Адже грошей вона, ця людина, все одно не побачить. А от її заява дуже потрібна. Вона дає архонту  право вийняти з бюджету чергову суму й відправити її за "правильною" адресою! І при цьому Канцлер німецьких земель теж задоволена! Тарифи начебто піднімаються, дотації Гермесу на постачання газу та іншим з бюджету нібито не виділяються! Якщо це не корупційна схема, то що це таке? Антикорупційне бюро, агов! Ой, та його ж іще немає, і, схоже, воно тільки в кінці року  з'явиться. Дуже вдало!»

Спільним рішенням ареопагу та ради архонтів, верховного архонта Ангелоса Яценюкідіса було відправлено у відставку та запропоновано взяти участь у війні проти Етрусії та полковника Тіта Путініна в складі добровольчого батальйону «Борисфен».

Ось така історія сталася колись давно у Старій Греції. Як кажуть, на Піфію сподівайся, а сам не позіхай!  

Шановні читачі «України Комунальної».

Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Комунальний Байкар
 
Коментарі (0)