Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк столичний мер на вибори йшов
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як столичний мер на вибори йшов

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунального господарства. Та, як відомо, в кожній вигадці - лише частка вигадки. Пропонуємо байку про те, як у столицю однієї країни напередодні виборів опалювальний сезон прийшов.

Так повелося у нашій країні, що чергові вибори якимось містичним чином співпадають або з початком, або із закінченням опалювального сезону. Пояснення цьому досить просте - тепло в оселі досі сприймається людьми як маленьке диво, яке, наче за помахом чарівної палички, з’являється у наших квартирах на початку жовтня і зникає у квітні. І кожний мер, депутат, Прем’єр-міністр та, навіть, Президент, якому перед народом показатися особливо ні з чим, що жовтня береться грати роль отого чарівника, привчаючи людей до думки, що без помаху його чарівної палички не запуститься жодна котельня, тепло в оселі не надійде і настане хаос. Отой самий ХАОС.

Цього року опалювальний сезон у Столицю прийшов не по сезону. Відповідальні служби вирішили не дотримуватися стандартних нормативів і запустити гарячу воду в батареї в попереджуючому режимі - напередодні прогнозованого спеціально навченими перед виборами синоптиками похолодання. Ну, а що робити? Якщо чекати поки середньодобова температура цілих 5 днів буде триматися не вище 8 градусів тепла, то до виборів населення може і підмерзнути, в електорату зіпсується настрій і з'явитися бажання поставити хрестик не в ту клітинку або, що ще гірше, взагалі не піти на вибори.
 
Тож, із перших днів жовтня у Столиці пустили теплоносій в установи освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення, музеї, архіви, бібліотеки, почали запуск тепла в житлові будинки, гуртожитки, готелі, тощо. 
 
Ще один відступ від правил – завершити включення планували протягом 3 наступних днів замість покладених 5. «З урахуванням погодних умов прийнято рішення, що необхідно включати і житловий фонд в тому числі. Паспорти готовності на житловий фонд повністю отримані, тому на сьогоднішній день всі основні заходи з підготовки до зими виконані», - пояснив поспіх із включенням опалення в Столиці Петро Понтовітий, заступник кандидата 1 - діючого Столичного Мера Квачка. 
 
Поспішають, звісно, до виборів. Плювати, що внутрішні мережі мінімум 30% будинків у Столиці не готові до підключення опалення, що значна кількість будинків мають технічні проблеми з підключенням. Напередодні місцевих виборів жителі Столиці мерзнути не повинні! В інші місяці - нехай мерзнуть! Тим більше, що на столі Столичного Мера є звіти чиновників про те, що місто на 100% готове до подачі опалення.
 
Для демонстрації сили чарівного помаху мерської палички в Столиці традиційно прийнято влаштовувати так звану «планову», а насправді передвиборчу перевірку готовності котелень Столиці до початку майбутнього опалювального сезону. Столичний Мер, який загалом не може розумітися на котельнях, котлах, фланцях та магістральних мережах, особисто інспектує котельні та відкриває вентиль умовної засувки, що повинно сигналізувати виборцю про те, що Столичний Мер особисто дає тепло мешканцям столиці, немов легендарний Прометей, який дав людям вогонь. 
 
Перед зібраною з нагоди інспектування Столичним Мером котельні під список масовкою Столичний Мер, читаючи заздалегідь написану прес-секретарем промову з папірця, заявив, що у 50-ти столичних будинках встановлять систему погодного регулювання подачі тепла. «До цих пір регулювання тепла здійснювалося кватиркою, але реконструкція теплових пунктів та встановлення терморегуляторів дасть можливість жителям Столиці економити енергію і гроші» - завершив свій спіч Квачко, і відчув себе не лише Володарем Чарівної Палички, але й Володарем кілець. 
 
За іронією долі, в той самий час, коли Столичний Мер Квачко оголошував свою промову про прорив вперед теплового господарства Столиці, в хрущовці, в якій мешкають вже рік урядовці, народні депутати, та іноді приходить переночувати Сам Президент, стався прорив. Тільки не прорив вперед внаслідок реформ, а справжнісінький порив труби опалення. Причому труба, яку прорвало, вже давно прогнила. Окрім іронії долі цього дня також спрацював закон бумерангу, і брехня, яку проголошував Столичний Мер, інспектуючи котельню, обернулася проти нього. Його квартира в урядовій «хрущовці» знаходиться на верхньому поверсі, а дах будинку - в аварійному стані, на трубу, яка прогнила та прорвала, потрапляв і дощ, і сніг. Отже, конструкція не витримала погодних умов, а початок опалювального сезону якраз став останньою ланкою в ланцюжку.
 
Квартиру Столичного Мера, який продовжував розповідати наївним мешканцям столиці про те, як космічні кораблі борознять простори Всесвіту, декілька годин поспіль заливало окропом. Коли ввечері Столичний Мер Квачко прийшов додому втомлений після зустрічей із виборцями та замріяний про гарячий душ, його миттєво було виконано. Щойно відчинивши двері, Квачко потрапив під справжнісінький душ, адже зі стін на підлогу водоспадом лилися гарячі струмки. 
 
Наступного ранку Столичний Мер звільнив свого заступника Понтовітого, керівництво ЖЕКу та теплового району, в якому знаходиться урядова «хрущовка». А вже через тиждень в урядовій «хрущовці» встановили тепловий пункт з терморегуляторами. 
 
«Ну добре, - сказали мешканці урядової «хрущовки», - зиму ми перезимуємо обов'язково, але от якою ціною, якщо до нового теплового пункту під’єднали гнилу трубу, яка нещодавно прорвала?» 
 
Шановні читачі «України Комунальної».

Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Комунальний Байкар
 
Коментарі (0)