Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк комунальники ревізора зустрічали
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як комунальники ревізора зустрічали

Комунальні байки - вигадані історії з життя житлово-комунальної галузі. На жаль, у них є лише частка вигадки. Сьогоднішня байка про життєву істину, що як ніколи віднайшла своє підтвердження під час старту цьогорічного опалювального сезону.

Протягом літніх місяців місцеві чиновники звітувалися перед Мінрегіоном про стовідсоткову, а деякі навіть про стодвадцятивідсоткову готовність до опалювального сезону. Однак, сьогоднішній Мінрегіон – це не той Мінрегіон, що був колись, він молодший, хитріший. І не вірить чиновникам на слово. Крім того, цивілізація нарешті добралася і до Мінрегіону - цього року його обладнали багатоканальними телефонним зв’язком. Миттєво ж було запроваджено «гарячу лінію» для тих, у кого холодні батареї. Одразу після запуску «гаряча лінія» перетворилася на спекотну, а потім взагалі ледь не розплавилася, адже тисячами лунали дзвінки простих громадян з усіх куточків країни про холодні квартири, дитячі садки, школи, офіси.

Справедливо обурившись на місцевих чиновників, які його так некрасиво підставили та ввели в оману, Мінрегіон провів з цього приводу дуже жорстку прес-конференцію. На ній було оголошено про розроблений в нетрях кабінетів Мінрегіону страшний план помсти місцевим чиновникам за провал старту опалювального сезону, що полягав в наступному: в області будуть направлені мобільні робочі групи фахівців міністерства для перевірки реальної ситуації з опалювальним періодом. До кого і коли приїде перевірка – про це ніхто не знатиме, до того ж фахівцям змінили прізвища, обличчя, а декому – навіть стать, - тож місцеві чиновники ніяк не зможуть домовитися про прийнятні результати ревізії.

Вже на наступний день, після гучної заяви Мінрегіону про таємні перевірки, міський голова славетного міста Енська Вольдемар Бабай терміново зібрав у конференц – залі «білого будинку» мерії всіх його мешканців: заступників, начальників відділів, департаментів та управлінь, уникнути присутності на нараді навіть не вдалося Наталії Цегляній, начальнику управління капітального будівництва, яка завжди була «на об’єктах». Занепокоєні такою терміновістю та обов’язковістю присутності на нараді чиновники відчували, що нічого доброго на них не чекає. Міський голова з серйозно – загрозливим виразом обличчя розгорнув папери та зайняв своє місце голови у президії. «Для всіх Вас у мене дуже неприємна звістка, - почав свою доповідь Бабай. – Вчора Мінрегіон заявив, що до кожної області, яка провалила старт опалювального сезону будуть направлені ревізори, яких ніхто не знатиме в обличчя. Оскільки ми прозвітувались про готовність до опалювального сезону на 104%, а по факту не змогли запустити 3 дитячих садки, 2-гу міську лікарню та приміщення комунальних підприємств – до нас заїдуть точно. У кого є якійсь пропозиції? Може хтось вже зараз хоче написати заяву про звільнення і не ганьбитися перед столичним батальйоном таємних ревізорів?

«Чому ж так одразу песимістично, пане голово?» - слово взяв начальник департаменту ЖКГ Олександр Тонкий. – «Пропоную вчинити крок наввипередки – не чекаючи візиту ревізорів самим взяти і перевірити проблемні об’єкти тепло- та водопостачання у місті, пожити декілька днів із мешканцями, так би мовити побути у шкурі простого мешканця Енську, а потім надіслати звіт у Мінрегіон. Така собі самолюстрація вийде!»

«А що, мені подобається ідея, якщо у колег не має заперечень, то я йду сьогодні ночувати в п’ятиповерхівку по вулиці Цукерній, там проблеми з опаленням і смердить каналізація. Спати буду на надувному матраці, який влітку з Таїланду привіз… Наталії Цегляній, як жінці, по чужих домівках спати якось не комільфо, тому вона піде по дворах та тротуарах. Ну а ти, друже Тонкий, візьмеш гумовий човник, ну той, що ми з тобою рибалили, і попливеш на ньому по затоплених підвалах. Всі інші – йдуть у будинки, де не має води. Завдання зрозуміле?» Всі дружно кивнули. «Тоді за роботу, товариші – з ентузіазмом підсумував міський голова Енську.

Минуло три години і до кабінету начальника управління благоустрою виконавчого комітету Енської міської ради Миколи Ямкового залетіла розгнівана Наталія Цегляна. Вона згідно завдання міського голови ходила ревізувала вулицю імені Лисого вождя світового пролетаріату, яка є центральною в Енську. «Ви що собі дозволяєте!, - почала вона  з порогу кричати на Ямкового. Вся вулиця в ямках, ходити практично не можливо, я зламала собі підбори на моїх нових осінніх черевиках, по всій вулиці – багнюка після дощу, сміття, я по коління виборсалася! «Вибачте, шановна Наталія, управління благоустрою відповідає за питання «їздити не можна», а за питання «ходити не можна» - начальник місцевого ЖЕО – 2 Максим Бандар. Це Ви ще не були в районі Маслосирзаводу – місцеві мешканці там взагалі поводиря винаймають, щоб усі ями та калюжі обійти!

Оскільки в міській раді  Енська панував принцип субординації та поваги до посади, то ясна річ, що швидше та успішніше за всіх  із завданням впорався міський голова Бабай. Всі три дні, поки він спав на надувному матраці у підвалі будинку по вулиці Цукерній та бачив у снах теплі курорти Хургади та Шарм-ель-Шейху, слюсарі аварійно-відновлювальних бригад водоканалу та теплоенерго без перерв на відпочинок та обід викопували, зварювали, прочищали, ставили хомути, міняли шайби, рамки та лежаки, стравлювали повітря. Врешті-решт, отримавши тепло, воду та нормальну каналізацію, місцеві мешканці відпустили Бабая спати додому, перед цим підписавши листа на Мінрегіон про те, який хороший в них мер та як оперативно запустив тепло у будинку.

Однак самим задоволеним такою самолюстрацією виявився сам автор цієї ідеї – начальник управління ЖКГ Олександр Тонкий, адже затоплених каналізацією підвалів у місті Енську виявилося настільки багато, що знайти Тонкого та викликати його на роботу не було жодних шансів навіть у самого мера міста Бабая. Він же в цей час, відключивши мобільний телефон, сидів у гумовому човні та спокійно витягав вже третього карася із місцевої річки…

P.S.  Минуло два місяці, а до Енську таємні  ревізори з Мінрегіону так і не завітали. Мабуть, дійсно таки сподобався Мінрегіону звіт про комунальну самолюстрацію в Енську…

Шановні читачі "України Комунальної".
Звертаємо вашу увагу, що місце дії та всі дійові особи є витвором фантазії автора. Їх схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Іван Слюсаренко-Засувкін
 
Коментарі (0)