Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк комунальники гідравлічні випробування проводили
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як комунальники гідравлічні випробування проводили

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунального господарства. Однак, як відомо, в кожній вигадці - лише частка вигадки. Пропонуємо байку про те, як урядовці однієї країни постраждали від проведення гідравлічних випробувань.

Нарешті до столиці прийшла така довгоочікувана  весна. У ботанічному саду розквіт бузок, а на вулицях повикидали білосніжне суцвіття каштани. Із приходом справжнього тепла завершився і опалювальний сезон, який цього року видався майже шоковим для споживачів через стрімке подорожчання тарифів на опалення та майже скандальним для місцевого «Теплоенерго», яке в останні дні опалювального періоду вирішило, що називається «відірватися» і напалити так, як не палили у морозні січневі дні. 

Припинивши мордування жителів столиці гарячими батареями при температурі зовнішнього повітря +20°, невтомні працівники «Теплоенерго» взялися до іншого різновиду тортур - гідравлічних випробувань мереж та виявлення місць витоків води в рамках підготовки до нового опалювального сезону. 
 
«Повідомляємо мешканців Вашого будинку про те, що протягом наступних трьох тижнів наша компанія проводитиме спеціальні заходи, спрямовані на виявлення місць витоків води у тепломережах. Для цього, до мережної води додадуть органічний барвник (флуоресцеїн). «Кольорова» вода допоможе виявити місця пошкодження у системі теплопостачання. Через додавання фарбника, вода у мережах пофарбується у зелений колір. Звертаємося до всіх мешканців будинку та просимо при виявленні у кранах гарячого водопостачання води із зеленим відтінком не вживати її для приготування їжі, прання тощо та повідомити про це за телефоном кол-центру компанії» - йшлося у повідомленні від «Теплоенерго», яке місцевий ЖЕК мав наклеїти на дошках оголошень біля кожного будинку на Дарниці. 
 
За іронією долі на дошці оголошень біля під’їзду «хрущовки», в якій вже декілька місяців через фінансову кризу та відсутність бюджетного фінансування службового житла змушені жити  члени уряду, народні депутати та відомі політики, повідомлення «Теплоенерго» про можливе позеленіння води та небажаність її вживання у побуті так і не з’явилося.  Справа в тому, що працівники місцевого ЖЕКу одноголосно вирішили, що мешканцям цього будинку, зважаючи на їхній статус, і без них повідомлять про спеціальні заходи та позеленіння води, - та й махнули рукою. Власне, як і завжди...
 
Ранок наступного дня в урядовій «хрущовці» мало чим відрізнявся від ранків попередніх днів: урядовці та народні депутати, поспішаючи на службовий тролейбус, не здогадуючись про «зелений» експеримент «Теплоенерго», приймали душ, чистили зуби, голилися, приводили себе до ладу відповідно до Загальних правил поведінки державного службовця. Їхні дружини, які здебільшого не працювали та займалися власним зовнішнім виглядом та дітьми, готували сніданки, завантажували пральні машини, поралися по господарству, ходили на шоппінг та в салони краси. Лише надвечір дружина Прем’єр-міністра, витягаючи із пральної машини сорочки, помітила на них дивні зелені плями. «Ну ось вам і розхвалений «Ваніш», всі сорочки полиняли! Тепер доведеться їх усі викинути на ганчір’я! А нові коштують так дорого, не знаю, чи зможемо ми їх купити – ціни зросли втричі, а зарплата в Яценія – на тому ж рівні, навіть зменшилася!» - засмутилася Тереса.  
 
Наступної ночі Тереса раптово прокинулася від того, що її чоловік несамовито кричав уві сні. «Заспокойся, Яценію, це всього лише жахіття, тобі потрібно більше відпочивати, тебе ці реформи виснажили», - заспокоювала вона наляканого побаченим уві сні чоловіка. Але наступної ночі все повторилося. 
 
На третій день Тереса вже не витримала і почала розпитувати чоловіка про його нічні кошмари. 
 
- Шепіт ... я постійно його чую... Вночі... коли сплю, - почав розповідати сон Яценій. - Ці страшні видіння… вона ніколи не спить.
 
- Господи, Яценій, я нічого не розумію, які ще видіння, у тебе що на фоні реформ дах поїхав? - не на жарт розхвилювалася Тереса.
 
- Вона… вона хоче мене дістати. Кожної ночі вона кличе мене до телевізора, який в цей момент показує її виступ у шоу Шустермана. Їй не подобаються тарифи, вони не дають їй навіть їсти та спати… Її слова починають лунати голосніше… Знизь тарифи, Яценій. Каже вона, мов героїня фільму «Дзвінок», з телеекрану… А потім її рука тягнеться вперед, до мене, в ній аркуш паперу… Рука проходить крізь екран… І я розумію, що то звернення до мене… Беру в руки його і читаю. В тебе є сім днів, інакше… Написано там. На цьому я завжди прокидаюся… - від страху у Прем’єр-міністра пересохло в горлі і він пішов на кухню промочити його. Взяв склянку, відкрив кран та залпом випив «водопровідної». На дні стакану залишився яскравий зелений осад, але Прем’єр-міністр його не помітив. Його увага була зосереджена на прокручуванні нічного жаху. Ще раз і ще раз. «А що означає оте інакше? Що зі мною буде, якщо я не знижу тарифи за сім днів?» - така думка засіла у його голові.
 
З нею Арсенюк проходив увесь наступний день, всі урядовці помітили, що дивний якійсь Прем’єр був на засіданні, ні на кого не нагримав, наголошував на необхідності зниження тарифів на комунальні послуги. Повернувся додому він вже пізно ввечері, тому, зайшовши у квартиру, намагався не створювати зайвого шуму в коридорі.
 
- Привіт, любий, - привіталася Тереса. - Я все одно не сплю! Вечір добрий! Як твій день, що нового в уряді, в країні? Я за тебе хвилювалася, весь день думала про твої нічні жахи! 
 
- Ой, не питай, люба! Мої нічні жахи та видіння – дитяча забавка у порівняні з тим що твориться в країні! Як ото було у Шевченка «Село неначе погоріло, неначе люди подуріли…». Знаєш нашого нового сусіда з третього підїзду, ну того, що по надзвичайним ситуаціям?
 
- А, так знаю, нещодавно у нас поселився! Такий спортивний, кожного ранку на балконі робить «жабку» та в позу лотоса може сісти! Шкірян Зоряк здається?
 
- Так, Шкірян Зоряк, чорти б його ухопили! Знаєш що цей йог позавчора вночі вичудив? Приїхав в аеропорт, завів літак АН-24 і гайнув у Катманду! Там сказав, що він Джон Маклейн, поліцейський з Нью-Йорка. Вирядився у костюм «Міцного горішка» та почав рятувати всіх мешканців Катманду від гігантського астероїда, який ось-ось впаде на Землю та знищить більшу частину людства! Врятувавши кілька місцевих моделей та масажисток, яких він пообіцяв влаштувати у себе секретарями, він сів на літак та прилетів наступного дня у столицю! Ось такі круті віражі! Як думаєш, моя люба, що змусило його так дивно вчинити? - запитав Прем’єр-міністр у дружини.
 
- Не знаю, не знаю, але дивні якісь речі відбуваються останнім часом, твої нічні кошмари, ось цей вчинок нашого сусіда… щось таки не так - підтвердила сумніви Прем’єр-міністра його дружина.
 
Остаточно переконалося подружжя Арсенюків в тому, що з мешканцями їхнього будинку щось не так, коли дізналися про те, що їх сусіда зверху, Ісая Дмитренка, вночі шпиталізували до лікарні психіатричної допомоги з діагнозом «Дисоціативний розлад ідентичності», що на нормальній людській мові означає роздвоєння особистості.  Причиною тому стало намагання Ісая Дмитренка переконати всіх мешканців будинку, що він потрапив у чорню діру петлі часу, через що в  один і той самий день він був одночасно в різних місцях – на острові Свободи, де ловив гігантських лобстерів, та у пеклі війни за незалежність, де керував зведенням фортифікаційної споруди. У психіатричному відділенні продовжував наполягати на тому, що він став жертвою фізичного явища і пройшов крізь час, тому його випадок мають розслідувати Малдер та Скаллі із «Секретних матеріалів».
 
І такі дива з мешканцями будинку так би і продовжувалися, якби зовсім випадково Антон Ментященко не побачив повідомлення від «Теплоенерго» про «спеціальні заходи, спрямовані на виявлення місць витоків води у тепломережах» та «прохання не використовувати воду із зеленим відтінком для приготування їжі, прання  та не вживати її» на дошці оголошень біля сусіднього будинку. 
 
Директор «Теплоенерго» довго ще вибачався за те, що не попередив особисто кожного мешканця урядової «хрущовки» про «зелений експеримент». Прем’єр-міністру Арсенюку було відшкодовано вартість зіпсованих сорочок та оплачено курс реабілітації у психолога після нічних жахів. За кошти «Теплоенерго» Шкіряна Зоряка було відправлено на стажування до відділку поліції Нью-Йорка в Гарлемі. Ісай Дмитренко був виписаний із психіатричної лікарні з покращенням, згодом захистив кандидатську дисертацію на тему: «Епістемологія часу: вплив магнітних амплітуд на можливість людини керувати часом». Привезені з Катманду Шкіряном Зоряком 3 моделі та 2 масажистки пройшли конкурс та стали членами Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. 
 
Шановні читачі «України Комунальної».

Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Комунальний Байкар
 
Коментарі (0)