Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк чиновники податок на розкіш платили
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як чиновники податок на розкіш платили

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя. Однак, як відомо, в кожній вигадці - тільки частка вигадки. Сьогодні пропонуємо байку про те, як чиновники свої податки підраховували.

Безсонною та напрочуд довгою видалася для народних депутатів Верховної Ради Юкраїни  ніч 28 грудня  – весь склад уряду та, навіть, сам Президент,  прийшли умовляти, впливати, тиснути, погрожувати нардепам, аби ті ухвалили урядовий варіант державного бюджету на наступний рік разом із змінами до Фіскального кодексу, бо іншої нагоди зібрати нардепів під куполом Верховної Ради в достатній кількості  не буде – квитки на новорічні свята у Преторію, Галапагоські острови та Еквадор вже зарезервовані, валізи спаковані, а сплачувати туроператорам пеню за зміну дати вильоту ніхто з нардепів не мав жодного бажання.   

Тож під впливом гіпнотизуючого  голосу Прем’єр-міністра, який виконував роль факіра та фактично всю ніч замість Спікера вів засідання Ради, нардепи таки здались та ухвалили всі необхідні фіскальні закони та держбюджет в цілому, навіть не читаючи їх, бо читати не було звідки – податкові зміни та закони існували лише у думках  Прем’єр-міністра. Яценій Арсенюк тієї ночі  блискуче впорався з роллю факіра та був надзвичайно задоволений собою – тепер є про що звітувати та що показувати міжнародним  кредиторам, аби просити останніх про черговий кредитний транш.

Підписані Президентом Горошенком зміни до Фіскального  кодексу  та закон про державний бюджет парламентська газета «Голос Юкраїни» опублікувала майже до новорічного столу - 31 грудня, тому примірники газети до місць відпочинку нардепів були доставлені авіапоштою лише після різдвяних свят. Реакція на прочитане була неоднозначною…

 Австрія, Інсбрук, Східні Альпи, 8 січня, 9:00 ранку

Наливши собі філіжанку ароматної віденської кави, Спікер у теплому махровому халаті сів у крісло-качалку та розкрив свіжий номер «Голосу Юкраїни», який вночі доставили авіапоштою.

 - Подивимося, що тут ми наприймали вночі, чи так все написали в законах, як говорив та обіцяв Прем’єр-міністр. Тааак, ага ось воно, знайшов…Закон «Про внесення змін до Фіскального кодексу щодо фіскальної реформи»…отже, «оподаткуванню підлягає загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, починаючи зі 60 кв. м для квартири та 120 кв. м для житлового будинку»… «ставку податку визначають відповідні сільські та селищні ради у розмірі, що не перевищує 2% від мінімальної зарплати»…цікаво, а де пільги нардепам? Знову Прем’єр-міністр ввів нас в оману? Може десь далі, у прикінцевих положеннях…так, читаємо далі… «Транспортний податок»…А це ще що таке? Про це взагалі мови не було… «Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль»…

Не знайшовши депутатських пільг і на цей вид податку, спікер ледве не похлинувшись ароматною віденською кавою, взяв в руки свій iPhone 6, який йому дружина подарувала, та почав розраховувати свої майбутні податкові платежі…

- Так, що там у нас, починати зі 120 кв.  м площі…так всього за декларацією у мене 2 156 кв. м нерухомості, добре, від них віднімаємо 120, отримуємо 2 036  кв. м так.. Далі… рахуємо за максимальною ставкою – 24,36 грн за 1 кв. м,  що отримуємо?

На екрані висвітилася сума 49 956 грн.

- Ні фіга собі, платіж, - голосно відмітив Спікер…додай ще до цього 25 000 грн за мій Range Rover – в сумі буде майже 75 000 грн, де я такі гроші візьму? Зарплата депутатська ледве дотягує до  6000 грн, а у мене ще дружина, діти? Зовсім вже здурів той Прем’єр-міністр, фінти такі малювати.            

В розпачі Спікер почав телефонувати знайомим нардепам, з якими він був у роумінгу. Додзвонитися вдалося не всім.

Сейшельські острови, готель «Savoy Resort and Spa», 16:00 за місцевим часом

Небажаний телефонний дзвінок Спікера розбудив мирно дрімаючого в своєму люксі з видом на океан нардепа від Блоку імені Президента Сандро  П’ятакова

- Привіт, Сандро! З Новим роком та Різдвом! Не розбудив? – привітався Спікер

- Майже не розбудив, Володимире Борисовичу, майже…, - сонним голосом відповів П’ятаков. Вас теж зі всіма святами! Щось трапилось?

- Слухай, Сандро, тобі не прислали свіжий «Голос Юкраїни», де  бюджет та закони опубліковані, за які ми голосували вночі 28 грудня?

-  Присилали, ось він валяється, я його ще не відкривав та не читав – був у спа-салоні – дуже корисна річ я Вам скажу…

- Та знаю я, що річ вона корисна ті спа-процедури…Ти відкрий почитай,  там нові податки вводяться, на нерухомість та на транспорт.

- Які ще нові податки? Наскільки я пам’ятаю, з трибуни Верховної Ради Прем’єр-міністр заявляв, що кількість податків навпаки цими законами скорочується з 22 до 9…

- То слова з трибуни, а то текст закону, відкрий почитай, потім продовжимо…

Нардеп Сандро П’ятаков поринув у законодавче чтиво та підрахунки на цілих 40 хвилин, а потім, почервонілий від люті, набрав  номер Спікера.

- Володимире Борисовичу, що це таке коїться? Що це за податки на нерухомість та на транспорт? Я тут порахував – мені до сплати 135 тисяч на рік виходить, і це тільки за нерухомість, ще 50 тисяч – за дві «беушні» автівки, що я придбав на авторинку минулого року.  Мені що, кредит у банку прийдеться брати, щоб ті податки сплатити? Що це таке Арсенюк там написав, ми за таке не голосували! Нехай нам зарплату разів у п’ять підвищить – тоді можна буде говорити про якісь податки на розкіш. А поки що доведеться перереєструвати всю мою нерухомість у Прип’ять в Чорнобильській зоні, там нерухомість звільнена від податку,  – інакше стану банкрутом з такими податками.

- До речі, гарна ідея, дякую тобі Сандро за слушну пораду, відпочивай, засмагай, повертайся, будемо разом думати, як платити або не платити такі непомірно високі та нереальні податки. Врешті – решт, чому ми повинні оплачувати всі забаганки Прем’єр-міністра?

Лазурне узбережжя, Ніцца, готель «Negresсo», 23:00 за місцевим часом

Нардеп Лазар Шмуфрич, одягнений в махровий теплий халат,  вирішив перед сном налити собі подвійний віскі з бурбоном та почитати вітчизняну пресу -  думки про долю Юкраїни не покидали Лазаря навіть на відпочинку.

- Подивимося, що там пишуть…ага… «Голос Юкраїни», молодці, оперативно доставили…Ну й що там? Так…Закон про внесення змін до Фіскального кодексу…ну, й що там наприймали в п’яному нічному угарі хлопці з  Майдану…ЩО??? Нічого собі, 25 000 за одну автівку та 24,36 грн за 1 кв. м загальної площі нерухомості???  І вони ще нас після цього будуть називати «злочинною владою»? При нашому уряді Азірова хоча і планували ввести податок на нерухомість, так брали тоді тільки житлову площу, а не загальну, і нам вистачило розуму накласти на цей податок мораторій…Ну, хлопці, дочекаєтеся Ви неприємностей. Добре, що я  батько-одинак, сам виховую сина, мені не доведеться платити тих податків від нової влади, але от що робити з моїми Landrover Deffender Mercedes-Benz G 350 и Toyota 4 Runner – біс його знає… Мабуть, перепишу все це на колишню тещу, вона пенсіонерка, що з неї візьмеш…

Юкраїна, Чернівецька область, с. Яровка, Хтинського району, 8 січня, 10:00 ранку за столичним часом

Нардеп Ваврилюк зайшов на кухню у пошуках сніданку. Не знайшовши у холодильнику нічого, окрім вчорашньої куті  та позавчорашнього олів’є, він сів за стіл та почав снідати, запиваючи їжу доволі смачним узваром. Відкривши свіжий «Голос Юкраїни», Ваврилюк довго та вдумливо читав «нічні» закони про зміни до Фіскального та Бюджетного кодексів, сам бюджет. Перегорнувши останню сторінку газети, Ваврилюк взяв олівець, аркуш паперу, та у стовпчик почав щось складати, додавати, множити, ділити.

- Так, значить, площа моєї хати разом із сараєм та курником – 58 кв. м, машини поки що я не маю, тай зарплата у 5000 не дозволить мені купити її найближчим часом, хіба що восени продам врожай картоплі…Короче, Прем’єр-міністр мене не обманув – податок на розкіш тільки багаті платитимуть, все таки добрео, шо я послухав друзів та став нардепом – таки вдається служити простому народові, а не олігархам…

P.S. 23:00 за європейським часом, дзвінок на автовідповідач спікера

- Володимире Борисовичу, шановний, вибачайте, що так пізно, але я не можу терпіти і мовчати! Це народний депутат Виляшко! Слухайте, ну до яких пір над простим народом будуть оті олігархи та держиморди знущатися? Ну що це за закон про податок на нерухомість? Ну скажіть, мені чого це Прем’єр-міністр лізе у кишеню до селянина, в якого хата-мазанка та два сараї, в яких 20 курей та дві свині? Він що, будував його, чи чистив у сараях від тих свиней? До поки олігархи будуть жирувати? На вила таких горе-чиновників…я та моя партія будемо рішучо бойкотувати такі закони та не платити податки. Все, відключаюся, бо роумінг дуже дорогий із Сардинії Вам дзвонити…

 

Шановні читачі "України Комунальної".

Звертаємо вашу увагу, що місце дії та всі дійові особи є витвором фантазії автора. Їх схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.

 
Коментарі (0)