Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоДепутати виконують "комунальну місію"
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Депутати виконують "комунальну місію"

Депутати зареєстрували у ВР законопроекти Мінрегіону, що мають врегулювати питання з управління житлом та обліком ресурсів. Так, вони намагаються втілити положення нацплану, за невиконання якого Президент розкритикував Міністерство.

Верховна Рада оприлюднила законопроекти № 3669 «Про особливості управління багатоквартирними будинками» та № 3670 «Про комерційний облік теплової енергії, води та водовідведення у сфері комунальних послуг». Обидва документи були внесені групою з 6 парламентаріїв - представників фракції «Партія регіонів», троє з них - члени профільного Комітету Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики. Примітно також, що ці законопроекти були розроблені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ і вже більше місяця оприлюднені на офіційному сайті профільного відомства для громадського обговорення.

Окремого розгляду заслуговує склад авторської групи, до якої увійшли народні депутати - колишні мери українських міст, а також голови облдержадміністрацій, зокрема, Володимир Сальдо (був мером Херсона з 2002 по 2012 роки), Євген Карташов (віце-президент Асоціації міст України, екс-губернатор Запорізької області), Юрій Любоненко (мер Кривого Рогу з 1992 по 2010 роки). Крім того, співавторами законопроектів є перший заступник голови профільного парламентського Комітету Володимир Вечерко (був депутатом Донецької міськради, а потім і облдержадміністрації), Сергій Брайко (мер Ялти з 2002 по 2010 роки, екс-Міністр регіонального розвитку і будівництва АРК). До цієї авторської групи несподівано приєднався член Комітету Ради з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності Володимир Мисик (до 2012 року керував фермерським господарством Харківської області).

Читайте також: ЖКГ штрафуватимуть за відсутність лічильників

У пояснювальній записці до проекту закону «Про особливості управління багатоквартирними будинками» зазначається, що документ був опублікований на сайті профільного Міністерства «для проведення громадської антидискримінаційної експертизи», але при цьому не вказується, що розробником документа був Мінрегіон. Один із співавторів документів Сергій Брайко вчора уточнив виданню, що документи були внесені парламентаріями, щоб частково спростити процедуру їх реєстрації і розгляду. Зокрема, Мінрегіону необхідно було б узгодити обидва законопроекти з іншими відомствами, а запропонувати їх парламенту Кабінет Міністрів міг тільки після затвердження їх на своєму засіданні. «Це була спільна розробка депутатів і Міністерства, - розповів учора «Україні Комунальній» пан Брайко. - Спільно з Асоціацією міст, народні депутати сформували так звану групу мерів, і з Міністерством працювали над ключовими нормами обох документів. Оскільки у нас, як у народних депутатів, пряма законодавча ініціатива, ми внесли їх у парламент, для того, щоб прискорити процедуру їх розгляду». Разом з тим, зареєстровані в парламенті законопроекти не відрізняються від початкових варіантів оприлюднених Мінрегіоном. «Правки і доповнення будуть вноситися під час розгляду законопроектів вході засідання Комітету», - повідомив Сергій Брайко.

Втім, ключові положення законопроектів після того, як вони були оприлюднені на сайті Мінрегіону, вже зазнали критики громадськості. Як повідомляла раніше «У.К.», законопроектом № 3670 пропонується встановити мораторій на безоблікове надання споживачам послуг централізованого опалення, гарячого і холодного водопостачання, а також водовідведення.

Стовідсотковий облік споживаної теплової енергії, в разі прийняття законопроекту стане обов'язковою для юридичних осіб, що здійснюють управління багатоквартирним будинком (ОСББ, ЖБК) - з січня 2018 року, а для всіх інших категорій споживачів - з 1 січня 2017 року. Лічильники на холодну воду абоненти будуть змушені встановити швидше: для ОСББ комерційний облік може стати обов'язковим вже з 2017 року, а для всіх інших - з 1 січня 2016 року.

Це не перша ініціатива уряду узаконити комерційний облік енергії і ресурсів. У січні Кабмін вже зареєстрував у парламенті проект № 2052, яким аналогічно пропонувалося ввести мораторій на споживання комунальних послуг без лічильників. Однак Головне експертне управління ВР написала до документа величезну кількість зауважень, тож депутати вирішили доопрацювати проект перед винесенням його в сесійний зал. Втім, зареєстрований законопроект №3670 практично повністю дублює основні норми вже розкритикованого документа. Однак, новий проект пропонує запровадити адміністративну відповідальність за відсутність у споживачів приладів обліку. За зрив закріплених документом термінів посадових осіб ОСББ та інших юросіб-управителів будинків, а також підприємців-фізичних осіб та представників компаній, які є виконавцями послуг на суму від 10 до 30 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (170-510 грн). Ухилення від виконання приписів органів державного контролю за дотриманням норм цього закону пропонується карати штрафами на суму від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів (340-1700 грн). Встановлювати лічильники будуть виконавці послуг, які мають відповідну ліцензію за рахунок власних коштів. Однак споживачам доведеться повертати кошти за встановлення лічильників, оскільки їх вартість буде внесена в тариф на ЖКП.

Читайте також: До якісних послуг ЖЕКи приведуть реформи

Другий документ - законопроект «Про особливості управління багатоквартирними будинками» також був підданий серйозній критиці з боку експертів і представників житлових об'єднань. Документ покликаний врегулювати процедуру управління багатоквартирним фондом, а також прописати чіткий механізм вибору керуючої компанії та окреслити сферу її дій. Причиною незадоволення ініціативою з боку громадськості є те, що проектом пропонується дозволити місцевій владі призначати керуючу багатоквартирним будинком організацію, у разі, якщо в будинку не створено об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Таке рішення місцева влада зможе приймати на підставі заяви навіть одного мешканця, який звернутися з проханням призначити керуючу організацію, якщо мешканці не змогли зробити цього самі. Хоча, законопроектом планується, що керуючого органи місцевого самоврядування обиратимуть на конкурсних засадах, експерти вважають, що ця схема дозволить місцевій владі зміцнити позиції комунальних ЖЕКів і фактично, нав'язати їх українцям в якості керуючих.

Зареєстровані депутатською «групою мерів» законопроекти вже передані на розгляд в профільний Комітет. «У.К.» буде інформувати читачів, яким змінам піддаватимуться ключові норми обох законопроектів. Втім, у самому Комітеті ВР з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики, схоже суттєві правки у тексти проектів вносити не мають наміру. «Ці законопроекти необхідно якнайшвидше винести в сесійний зал. По-перше, їх прийняття закладено у президентському національному плані дій, а по-друге, їх ключові норми дійсно дозволять врегулювати ситуацію і з комерційним обліком ресурсів, та окреслити рамки роботи житлових управителів. Можливо, якісь значні доповнення можуть бути внесені до другого читання, але в корені суть документів не зміниться», - повідомив «У.К.» член Комітету, який побажав залишитися неназваним.

Поспіх народних обранців - представників фракції «Партії регіонів» виконати положення нацплану зрозумілий. Саме за провал галузевої реформи та невиконання основних пунктів плану дій тиждень тому Президент Віктор Янукович (а слідом за ним і голова уряду Микола Азаров) розкритикував діяльність глави Мінрегіону Геннадія Темника. 

 
Коментарі (0)