Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоБюджетна децентралізація завмерла в очікуванні
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Бюджетна децентралізація завмерла в очікуванні

Уряд погодився прийняти держбюджет на 2015 рік лише з урахуванням низки реформ. Зокрема, КМУ пропонує парламенту зміни у податковій сфері та місцеву децентралізацію.

Вчора Кабінет Міністрів зібрався на засідання для розгляду питання про бюджет 2015 року. Урядовці підготували два варіанти Державного бюджету на наступний рік. Перша версія базується на чинній податковій базі, друга – з урахуванням низки реформ. Голова КМУ Арсеній Яценюк переконаний, що перший варіант документу передбачає повне падіння української економіки. Прем’єр закликає парламент 16 вересня проголосувати за ряд змін, завдяки яким можна було б ухвалити чесний бюджет. Серед реформ – питання податкової сфери та децентралізація на десерт.

«Перший варіант – це прийняття бюджету на чинній податковій базі і відповідно до чинного бюджетного законодавства. У нас було проведено декілька засідань уряду і робочих груп, і я можу вам дуже чітко заявити, що це спільна позиція всього складу Кабінету Міністрів: на чинній податковій базі без проведення податкової реформи, реформи єдиного соціального внеску і бюджетної реформи Уряд не буде подавати бюджет, оскільки це буде бюджет економічного падіння, а не стабілізації. Саме тому декілька тижнів тому Мінфіну було дано доручення розробити справжній пакет економічних реформ, які повинні стати фундаментом для прийняття нового якісного бюджету. Сьогодні Уряд схвалює цей пакет, який складається з нової редакції податкових змін, радикально нової системи оподаткування єдиним соціальним внеском, зміни до Бюджетного кодексу», – заявив пан Яценюк на відкритті засідання уряду.
 
 
Міністра фінансів Олександр Шлапак розповів, які саме зміни передбачає проект реформ. За його словами, кількість податків планується скоротити з 22 до 9. Податок на прибуток мають намір привести до європейського стандарту, коли він сплачується за бухгалтерським обліком. Уряд прийняв рішення про зменшення єдиного соціального внеску з 41-го на 15% сплати єдиного соціального внеску по заробітній платі, яка вище двох «мінімалок». Також урядова ініціатива передбачає звільнення від перевірок підприємців малого і середнього бізнесу (компанії, що протягом року отримують доходи до 20 млн грн, – ред.) і скорочення на 50% ставки єдиного податку на малий бізнес. Останнє, що просить підтримати уряд, – місцева децентралізація.
 
«Просять регіони грошей - ми даємо ресурс на області - це є справжня бюджетна децентралізація, яка дасть можливість територіям краще працювати і більше заробляти», – заявив пан Шлапак.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», 12 серпня Верховна Рада не підтримала включення до порядку денного проекту Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо бюджетної децентралізації)» №4435а, зареєстрований 8 серпня. Проти включення проголосувало 162 народних обранця, за – 5, утрималися – 37, 141 не голосували.
 
Аналіз законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо бюджетної децентралізації)» №4435а читайте у статті експерта «України Комунальної», юриста Андрія Осадчого.
 
Коментарі (0)