Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГ «Тарифна» боротьба віддаляє Україну від ЄС
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

«Тарифна» боротьба віддаляє Україну від ЄС

Народні обранці продовжують на законодавчому рівні боротися з подорожчанням «комуналки». Однак, здебільшого їхні ініціативи мають на меті підвищення власного рейтингу, а не наближення країни до Європейського Союзу.

Завищеність та необґрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги, вимоги про їх негайний перегляд та зниження, а особливо ціни на газ для населення – улюблена тема українських політиків, які часто-густо використовують її для відвертого піару та підняття рейтингів. Зокрема, найбільше цим зловживають: лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, найрадикальніший із нардепів Олег Ляшко та, як би дивно це не звучало, об’єднання «Самопоміч», яке, наче, завжди висловлювало помірковану та прагматичну позицію з приводу тарифів на житлово-комунальні послуги. 

Так, доки українці насолоджувалися справжньою зимовою погодою та святкували новорічно-різдвяні свята, лідери трьох фракцій коаліції - Олег Ляшко («Радикальна партія»), Юлія Тимошенко («Батьківщина») та Олег Березок («Самопоміч») - зареєстрували проект Постанови про проведення перерахунку ціни на газ для населення (реєстраційний номер №3747). Цю ініціативу підтримали також два нардепи-«радикали» Віктор Галасюк та Андрій Лозовий. 
 
Проектом Постанови №3747 пропонується рекомендувати Кабінету Міністрів забезпечити виконання:
1. Проведення перерахунку ціни на газ для населення із врахуванням зниження ціни на газ власного видобутку та ціни на газ, імпортованого з Російської Федерації.
2. Встановлення реальної пільгової граничної роздрібної ціни на природний газ, який використовується населенням для індивідуального опалення або комплексно (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) та збільшити норму споживання до 400 куб. м на місяць для комплексного споживання.
3. Розглянути можливість встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення, диференційовано залежно від річного обсягу та видів споживання на економічно обґрунтованому рівні.
 
 
Надання таких рекомендацій українському уряду народні обранці – автори цього проекту Постанови обґрунтовують тим, що, по-перше, рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 3 листопада 2015 року   №826/9907/15, визнано Постанову Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №583 від 3 березня 2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» незаконною та не чинною з моменту її прийняття, а, по-друге, АТ «Газпром» у поточному році продає Україні газ по ціні 227 дол. за тис. куб. м (це приблизно по 5 тис. грн по курсу НБУ), а «спекулянт», яким на думку авторів проекту постанови №3747, є НАК «Нафтогаз України», перепродує газ по 7,18  тис. грн. за тис. куб. м споживачам - українському народу.
 
Таке обґрунтування виглядає доволі дивним, адже помічникам та юридичним консультантам народних депутатів-авторів проекту постанови №3747 має бути відомо, що рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 3 листопада 2015 року   №826/9907/15, визнано Постанову Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №583 від 3 березня 2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» незаконною та не чинною з моменту її прийняття не набрало законної сили, оскільки НКРЕКП та НАК «Нафтогаз» оскаржили його до Київського апеляційного адміністративного суду, ухвалою від 4 грудня 2015 року відкрито апеляційне провадження по справі. Наразі апеляційне провадження у справі №826/9907/15 зупинене до 15:45 27 січня.
 
Окрім цього, твердження про те, що НАК «Нафтогаз України» зловживає своїм монопольним становищем і є «спекулянтом», оскільки перепродує газ по 7,18 тис. грн за тис. куб. м споживачам, не підтверджується ані висновками незалежних аудиторів, ані актами перевірок контролюючих органів.
 
Тож, рекомендація Кабінету Міністрів встановити ціну на газ для населення з 1 січня 2016 року на рівні не більше 3 тис. грн за тис. куб. м. є не більше, ніж черговим популістичним меседжем для споживачів, який не має під собою достатнього юридичного та економічного підґрунтя.
 
Питанням захисту прав споживачів на охорону життя та здоров’я, збереження безпечних умов життя для фізичної особи перейнявся віднедавна позафракційний народний депутат Юрій Бублик, який є автором законопроекту №3734 від 15 січня 2016 року.
 
Цим законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про електроенергетику», зокрема встановити право обмежити електроспоживання до рівня екологічної броні електропостачання або за відсутності такої повністю припинити електропостачання споживачу у разі неповної оплати спожитої електричної енергії, що перевищує 6 щомісячних розмірів оплати, визначених, виходячи з відповідних нормативів споживання електричної енергії та тарифів, які діють на день обмеження надання електричної енергії, а також заборонити припиняти постачання електричної енергії в зимовий час для споживачів, які належать до соціально незахищених та малозабезпечених верств населення.
 
У пояснювальній записці до законопроекту №3737 народний депутат Бублик зазначає, що законопроект розроблено з метою вдосконалення правовідносин між споживачами та постачальниками електричної енергії з позиції встановлення гарантій захисту життя і здоров’я громадян, а його основним завданням є покращення становища споживачів електричної енергії та захист життя та здоров’я громадян із боку держави.
 
 
Той факт, що в разі прийняття цього законопроекту Верховною Радою та підписання його Президентом Петром Порошенком, його норми сприятимуть збільшенню заборгованості населення за спожиту електроенергію і формуванню у населення стійкої думки про те, що «можна й не платити – все одно не відключать», нардепа Юрія Бублика мало бентежить.
 
Тим часом, у Німеччині сім'я з трьох осіб, що проживає у трикімнатці, сплачує за гарячу й холодну воду 27-29 євро, за електроенергію - 26-28 євро, за опалення взимку 90-95 євро. Приблизно такі ж тарифи у Франції та Англії. У цих країнах є екологічний збір за спущену в каналізацію воду - 50-80 євро. У США екологічний збір менший - 20-25 дол., але решта послуг коштує приблизно так само. Якщо взяти загалом, то в Євросоюзі та США люди платять щонайменше утричі більше за комунальні послуги, ніж ми. А споживають на 25-30% менше води, електрики та газу. 

Питання до народних депутатів – ми точно йдемо в Європейський союз, коли пропонуємо штучно знизити тарифи на газ та стимулюємо нарощування заборгованості за спожиту електроенергію?

 
Андрій Осадчий
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
30 Січня 2016 p. 20:24
Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два , три , і т.д. тому. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Наша національна "валюта" -- гривня законодавчо не прив"язана ні до жодного драгметалу, ні до якого-небудь іншого ресурсу держави. Це значить, що можновладці можуть знецінювати гривню практично безкінечно.Тенденцію постійного знецінення українських національних грошей було закладено ще на початку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівняли до радянського рубля і з 1992 року по 1996 рік купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Знецінення грошей -- це не що інше, як тихий грабунок людей владою, оскільки українських грошей влада може надрукувати скільки завгодно.