Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПрезидент відмінив «автоматичні» субсидії для інвалідів і пенсіонерів
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Президент відмінив «автоматичні» субсидії для інвалідів і пенсіонерів

Президент скористався правом вето щодо законопроекту, який пропонував автоматичне нарахування житлових субсидій для інвалідів та пенсіонерів. Відтак, зауважується, що документ дискримінував інші категорії громадян.
Президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект №2676 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам)», який Верховна Рада прийняла 19 червня. Відтак, зауважується, що документ обмежував права громадян на отримання житлових субсидій. Про це повідомив представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк, передає прес-служба Глави держави.
 
«Президент вважає, що цей Закон звужує права громадян, а також суперечить політиці щодо спрощення процедури надання субсидії, яка зараз впроваджується Урядом. Уряд також надав пропозиції Президенту щодо ветування цього Закону», - прокоментував рішення Президента пан Данилюк.
 
За словами чиновника, законопроект регулював механізм надання субсидій на ЖКП лише для двох категорій громадян – інвалідів та пенсіонерів: «Про інші категорії громадян взагалі нічого не було сказано, що автоматично давало підстави місцевим органам влади взагалі не призначати субсидій іншим категоріям громадян».
 
Так званий механізм автоматичного нарахування субсидій мав недоліки.
 
«Мета, начебто, була добра, але справа в тому, що на сьогоднішній день баз даних, які б передбачали наявність інформації про одиноких непрацюючих пенсіонерів та членів їхніх родин, непрацюючих інвалідів та членах їхніх родин в жодному реєстрі немає, і створити ці бази даних сьогодні немає можливості. Виникала ситуація, коли пенсіонери і інваліди чекають, що їм автоматично призначать субсидії, разом з тим, місцеві органи влади нічого не знають про бажання пенсіонерів автоматично отримати цю субсидію. За нашими підрахунками, якщо б цей законопроект вступив в силу, біля двох мільйонів осіб були просто позбавлені права на отримання субсидії», – пояснив Олександр Данилюк.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Мінсоцполітики вважають ефективною реформовану систему надання субсидій на житлово-комунальні послуги. Наразі за відповідним механізмом пільги на «комуналку» отримали більше ніж півтора мільйони родин.
 
Коментарі (0)