Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика Кабмін переводитиме ринок електроенергії на «балансуючу» модель
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Кабмін переводитиме ринок електроенергії на «балансуючу» модель

Мінвугілля спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, мають розробити нормативні акти для регулювання ринку в перехідний період, а також розв’язати питання погашення заборгованостей.

Кабінет Міністрів України у червні цього року внесе до Верховної Ради законопроект про засади функціонування рику електричної енергії на основі двосторонніх договорів, балансуючого ринку і біржових торгів електроенергією.

Це визначено національним планом дій на 2012 рік із запровадження програми економічних реформ на 2010-2014 рр., затвердженим указом Президента України Віктора Януковича № 187/2012 від 12 березня п.р.

На даний час Оптовий ринок електроенергії України функціонує на основі запозиченої у Великобританії і застарілої моделі «єдиного покупця і продавця», в ролі якого виступає державне підприємство «Енергоринок». Підприємство виконує функції оператора ринку, купуючи електроенергію, вироблену генкомпаніями, і реалізовуючи її енергозабезпечуючим компаніям, які, у свою чергу, продають її кінцевому споживачу.

Нова модель балансуючого ринку, про необхідність запровадження якої неодноразово заявлялося на урядовому рівні, починаючи з кінця 90-х років минулого сторіччя, передбачає можливість свободи вибору постачальника електроенергії шляхом укладення двосторонніх договорів, а також можливість придбання необхідних обсягів електроенергії на спотовому ринку.

Згідно з документом, оприлюдненим на сайті глави держави, протягом 6 місяців після офіційної публікації згаданого закону Міністерство енергетики і вугільної промисловості України спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, мають розробити нормативні акти для регулювання ринку в перехідний період, а також розв’язати питання погашення заборгованостей, що склалися у рамках чинної моделі.

Також у цей період на рівні Міненерговугілля планується ухвалити рішення про створення підприємств, на які будуть покладені функції передачі електроенергії, а також адміністратора розрахунків, адміністратора комерційного обліку електроенергії шляхом відповідної реорганізації ДП «Енергоринок».

У цей самий період «Енергоринок» планує оголосити тендер на розробку програмного і технічного забезпечення функціонування балансуючого ринку.

Джерело - УНІАН

 
Коментарі (0)