Рус Укр
ГоловнаКоментаріПолітикаЖКГ та посадовців об'єднали галузеві проблеми
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

ЖКГ та посадовців об'єднали галузеві проблеми

Після вступу в силу нової галузевої угоди, спектр можливостей брати участь у процесі розробки і прийняття нових стандартів та нормативів у галузі ЖКГ для роботодавців і профспілок істотно розширюється.

Вчора Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ повідомило про те, що відомство підписало тристоронню галузеву угоду з ВО обласних організацій роботодавців підприємств ЖКГ «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілок працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення. 

Договір укладено до 2015 року і визначає обов'язкові мінімальні трудові і соціальні гарантії з оплати праці, зайнятості працівників, режиму роботи і відпочинку, охорони праці, які повинні враховуватися під час підписання регіональних угод і колективних договорів, наголошується в повідомленні відомства. Нова галузева угода набере чинності відразу після його реєстрації Міністерством соцполітики (очікується 28 вересня). 

За словами глави «Федерації роботодавців ЖКГ України» Олега Адамова, процес підписання галузевого документа та узгодження його основних пунктів не був простим.

«Ми близько року вели тристоронні переговори. Нововведень, які стосуються підприємств ЖКГ, угодою пропонується багато. Основний принцип, закладений в документі - гнучкий підхід до формування в подальшому трудових і мінімальних соціальних гарантій для галузі», - повідомив пан Адамов «Україні Комунальній».

Читайте також: Перешкоди розвитку ЖКГ

Він також зазначив, що після вступу в силу нової галузевої угоди, спектр можливостей брати участь у процесі розробки і прийняття нових стандартів та нормативів у галузі ЖКГ для роботодавців і профспілок істотно розширюється.

«Раніше в питаннях нормування праці позицію роботодавців, тобто підприємств галузі, формально являло профільне Міністерство. При цьому, чинні в галузі нормативи - вкрай застарілі. Вони не змінювалися ще з 90-х років. Тепер ми («У.К.» - профспілки і роботодавці) будемо управляти цим процесом на паритетних засадах», - зазначив голова «Федерації роботодавців ЖКГ України».

За словами Олега Адамова, в основному нововведення, передбачені угодою, будуть стосуватися підвищення якості умов праці та більш чіткого визначення норм робочого часу.

Нагадаємо, представники галузі і чиновники раніше вже об'єднувалися для покращення трудових нормативів і підвищення соціальних гарантій. Положення галузевої угоди враховують при організації оплати праці працівникам ЖКГ. Зокрема, в угоді 2007-2009 років зазначено, що мінімальна тарифна ставка (оклад) за просту некваліфіковану працю встановлюється у розмірі не нижче мінімальної заробітної плати, а мінімальна тарифна ставка робітника I розряду - не менше 120% мінзарплати. 

 
Коментарі (0)