Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЗамінити російський газ українським вугіллям нам допоможуть китайці
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Замінити російський газ українським вугіллям нам допоможуть китайці

Верховна Рада на позачерговій сесії 30 липня ухвалила закон, спрямований на забезпечення фінансування проектів заміщення природного газу вітчизняним вугіллям

Верховна Рада на позачерговій сесії 30 липня ухвалила закон, спрямований на забезпечення фінансування проектів заміщення природного газу вітчизняним вугіллям.

Відповідну інформацію розміщено на офіційному веб-сайті парламенту.

У законі шляхом внесення змін до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» збільшується на 29,5 млрд грн граничний обсяг державних гарантій для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов'язань «за зобов'язаннями суб'єктів господарювання державного сектору економіки, які здійснюють реалізацію проектів заміщення природного газу вугіллям вітчизняного видобування відповідно до протоколу про співробітництво із Державним банком розвитку Китайської Народної Республіки».

Метою Закону є врегулювати питання надання державних гарантій для залучення кредитних коштів Державного банку розвитку КНР на фінансування програми заміщення споживання імпортного природного газу вугіллям вітчизняного видобутку шляхом впровадження технологій Китайської Народної Республіки щодо використання на підприємствах теплоенергетики водовугільного палива, а також отримання синтез-газу для потреб хімічної галузі і синтетичного природного газу для потреб економіки держави внаслідок газифікації вугілля.

У рамках реалізації програми на початковому етапі планується здійснити реалізацію у трьох регіонах країни 5 інноваційних проектів загальною вартістю 3,656 млрд дол. США. Держбанк розвитку КНР підтвердив готовність відкрити для цього спеціальну кредитну лінію, про що 13 липня 2012 року було підписано відповідний протокол.

Техніко-економічні обґрунтування та експертні висновки засвідчують економічну ефективність та доцільність заміщення імпортного природного газу вітчизняним вугіллям у вигляді водовугільного палива.

Внаслідок впровадження використання на об'єктах теплоенергетики технологій водовугільного палива та будівництва заводів по виготовленню синтетичного газу планується досягти зменшення споживання імпортного природного газу в обсязі більше 3 млрд куб. м; економію валютних коштів щорічно в середньому до 1,5 млрд дол. США; зменшення бюджетних видатків до 150 млн грн на рік через відсутність необхідності відшкодування вартості ціни газу на виробництво теплової енергії для населення. Також планується забезпечити стабільний ринок збуту для вітчизняних вугледобувних підприємств до 10 млн т рядового вугілля щорічно.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 11025.

 
Коментарі (0)