Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоЕнергоефективність будівель «провалили» через «тіньові» механізми
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Енергоефективність будівель «провалили» через «тіньові» механізми

Законопроект щодо енергоефективності будівель був відправлений на доопрацювання заслужено. На думку експертів, йому бракує прозорого механізму енергетичної сертифікації та чіткості у деяких положеннях.

Законопроекту «Про  енергетичну ефективність будівель» бракує прозорості механізму енергетичної сертифікації будівель. До того ж, його положення з ряду питань не достатньо чіткі. У цьому запевняє експерт Національного екологічного центру України Андрій Желєзний, - повідомляють «Енергетичні реформи».

Зокрема, за його словами, нечіткими є положення, котрі стосуються контролю та верифікації діяльності у енергетичній сфері.

«Запропонована урядом редакція законопроекту про енергетичну ефективність будівель передбачає повний контроль держави за сертифікацією будівель: від встановлення правил до видачі нових атестатів фахівцям, які мають робити оцінку енергетичних характеристик будівель» - наголошує пан Желєзний.

Зауважимо, на думку експерта, закон про енергетичну ефективність в будівлях важливий для створення механізму державної підтримки з термомодернізації житла. Він має запровадити оцінку рівня енергетичної ефективності будівель та критерії, згідно з якими держава може надати своїм громадянам грошову підтримку для впровадження енергоощадних проектів в помешканні. Органи влади мають залишити за собою лише право вибіркової верифікації сертифікатів та функції моніторингу показників енергетичних характеристик будівель.

Нагадаємо, парламентарі на засіданні Верховної Ради 13 січня відправили на доопрацювання законопроект №1566 «Про енергетичну ефективність будівель». Таке рішення підтримали 229 народних депутатів. Основними причинами відмови нардепів приймати проект стали підозри в корупційності та надмірного ускладнення дозвільних процедур у будівництві.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, цим документом пропонувалося визначення правових, економічних та організаційних засад діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель. Окрім того, він спрямовувався на створення умов для раціонального споживання в них енергетичних ресурсів.

Зокрема, законопроектом визначалися: основні засади державної політики у сфері енергетичної ефективності будівель; органи, уповноважені здійснювати державне управління у цій сфері та їх повноваження; організаційно-правові засади паспортизації та сертифікації енергетичної ефективності будівель; основні енергоефективні заходи в будівлях; загальні засади професійної діяльності та інформаційного забезпечення в сфері енергетичної ефективності будівель.

Читайте також: Українці знову ризикують житлом за прострочені кредити у валюті

Згідно із документом, наявність паспорту енергетичної ефективності будівлі є обов’язковою при будівництві нових будівель, а також при капітальному ремонті, реконструкції будівель.

Для існуючих будівель законопроектом передбачалася сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення фактичних показників енергетичних характеристик, проведення оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі, що враховують місцеві кліматичні умови та є технічно і економічно обґрунтованими.

При цьому зауважимо, сертифікація енергетичної ефективності будівель мала бути обов’язковою для існуючих будівель загальною площею більше 500 кв. м, які підлягають відчуженню або передачі в оренду, та для будівель державної та комунальної власності площею більше 500 кв. м.

Також, документом передбачалися заходи із забезпечення енергетичної ефективності будівель.


 

 

Реклама: Купуйте найкращу техніку та електроніку за найкращими цінами в одному інтернет-магазині. Зараз саме той час, тому що у нас діє акція. Більш детально з нашими пропозиціями ви можете ознайомитись на нашому сайті notus.com.ua.

 

 
Коментарі (1)
Sergiy
19 Січня 2015 p. 08:46
Все що стосується енергоефективності буде провалено енергетичним лобі і відомо з яких причин. Необхідно внести зміни в закон про регламент,приймати простою більшістю присутніх в залі закони всі, крім Конституції,Бюджету,Криміналу та Оборони(досвід Естонії). Без цих змін, реформи як старий віз будуть рухатися або стояти.