Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПід енергоефективність будівель «підженуть» законодавство
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Під енергоефективність будівель «підженуть» законодавство

Питання щодо підвищення енергетичної ефективності будівель може бути врегулювано на законодавчому рівні. Вчора відповідний законопроект був поданий на розгляд Верховної Ради.

Парламентарії розглянуть можливість врегулювання правових та організаційних засад діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель. Вчора відповідний урядовий законопроект №1566 «Про енергетичну ефективність будинків» був зареєстрований у Верховній Раді.

«В Україні відсутнє спеціальне законодавство в сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель. Технічний стан переважної більшості існуючих будівель та енергетичних систем не дозволяє забезпечувати адекватний рівень енергетичних характеристик будівель» - зазначається у пояснювальній записці.
 
Тож, документом пропонується визначення правових, економічних та організаційних засад діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель. Окрім того, він спрямований на створення умов для раціонального споживання в них енергетичних ресурсів.
 
У законопроекті, зокрема, визначаються: основні засади державної політики у сфері енергетичної ефективності будівель; органи, уповноважені здійснювати державне управління у цій сфері та їх повноваження; організаційно-правові засади паспортизації та сертифікації енергетичної ефективності будівель; основні енергоефективні заходи в будівлях; загальні засади професійної діяльності та інформаційного забезпечення в сфері енергетичної ефективності будівель.
 
Згідно із документом, наявність паспорту енергетичної ефективності будівлі є обов’язковою при будівництві нових будівель, а також при капітальному ремонті, реконструкції будівель.
 
Для існуючих будівель законопроектом передбачається сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення фактичних показників енергетичних характеристик, проведення оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі, що враховують місцеві кліматичні умови та є технічно і економічно обґрунтованими.
 
При цьому зауважимо, сертифікація енергетичної ефективності будівель є обов’язковою для існуючих будівель загальною площею більше 500 кв. м, які підлягають відчуженню або передачі в оренду, та для будівель державної та комунальної власності площею більше 500 кв. м.
 
Також, документом передбачено заходи із забезпечення енергетичної ефективності будівель (термомодернізація будівлі; встановлення засобів обліку та регулювання споживання енергетичних ресурсів; модернізації систем опалення, постачання гарячої води, вентиляції, кондиціонування та освітлення; використання місцевих відновлюваних та/або альтернативних джерел енергії; здійснення перевірки за станом систем опалення, вентиляції, кондиціонування і гарячого водопостачання будівель відповідно до законодавства; здійснення інших заходів із підвищення енергоефективності.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, українцям дедалі частіше доводиться вирішувати житлово-комунальні проблеми самотужки. Найбільше розвивається індивідуальна «творчість» населення у підвищенні енергоефективності житла, однак експерти запевняють, дійсно ефективними є лише спільні дії. 
 
Коментарі (0)