Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЗаконопроект щодо реконструкції застарілого житла враховуватиме інтереси мешканців
Новини ЖКГ
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.
08 Січня 2024 p.
13 Грудня 2023 p.

Законопроект щодо реконструкції застарілого житла враховуватиме інтереси мешканців

В Мінрегіоні ініціювали розробку змін на основі діючого закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду».

В Мінрегіоні ініціювали розробку змін на основі діючого закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Основна проблема старого закону полягала в тому, що норма про обов'язкову згоду 100% мешканців  практично унеможливлює переселення, оскільки незгода всього одного мешканця робить реконструкцію неможливою.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ініціювало розробку змін до Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», основою яких має стати обов’язкове врахування інтересів громадян – мешканців таких будинків при переселенні.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, повідомляє прес-служба відомства.

«Діючий закон, який був прийнятий ще у 2006 році, виявився неефективним і на практиці не зміг масово вирішити проблему реконструкції застарілого житла в Україні. Тому Мінрегіон ініціював розробку змін на основі діючого закону, який дозволить нарешті розпочати цей довготривалий процес на практиці. Найголовніше, щоб новий законопроект враховував інтереси мешканців і максимально передбачав запобігання можливих ризиків для населення. Це першочергові параметри», - сказав він.

Лев Парцхаладзе пояснив, що громадянам, які проживають у таких будинках, повинні бути запропоновані поліпшені житлові умови для переїзду: новий будинок, збільшення площі квартири, ремонт. У першу чергу, людям потрібно надати всі умови для переселення, а вже потім реконструювати старе житло.

Заступник Міністра також зазначив, що норма про обов'язкову згоду 100% мешканців, яка є у діючому законі, практично унеможливлює переселення. «Незгода всього одного мешканця робить реконструкцію неможливою», - підкреслив він.

Концептуальні параметри майбутнього законопроекту мають стати спільним рішенням всіх зацікавлених сторін: у першу чергу, громадян, органів місцевого самоврядування та інвесторів і враховувати попередній досвід України та кращі світові практики.

Нагадаємо, за даними статистики, на сьогодні житловий фонд в Україні складає близько 1 млрдквадратних метрів житла, майже половина з якого – застаріле житло. За оцінками експертів, близько 75 млн квадратних метрів застарілого житла в Україні є непридатним для проживання, так як знаходиться у аварійному стані. У Києві такого житла близько 9 млн квадратних метрів. 

 

 
Коментарі (0)