Рус Укр
ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетикаЗаконодавчі зміни відбилися на «зеленій» енергетиці
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Законодавчі зміни відбилися на «зеленій» енергетиці

«Зелена» енергетика озброюється новим високотехнологічним обладнанням вітчизняного виробництва. Експерти стверджують, що це стало можливо через законодавчі вимоги про використання українських компонентів при будівництві електростанцій.

Законодавчо встановлена вимога про використання українських компонентів при будівництві електростанцій на поновлюваних джерелах енергії дозволило Україні за кілька років організувати виробництво високотехнологічного обладнання для «зеленої» енергетики. Про це заявив голова Державного агентства енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Я думаю, що закон про стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в частині забезпечення місцевої складової зіграв дуже важливу роль для залучення нових технологій в Україну, становлення вертикально інтегрованого бізнесу. Без нього неможливо було б залучити такі інвестиції саме в організацію виробництва обладнання», - сказав він.

Голова Держенергоефективності нагадав, що на потужностях Краматорського заводу важкого верстатобудування (Донецька обл.) налагоджено виробництво комплектуючих для сучасних вітрогенераторів мегаватного класу. При цьому запорізький «Завод напівпровідників» у 2010 році на базі абсолютно нових виробничих потужностей почав виготовляти високоякісну сировину для фотоелектричних модулів.

«Ми вже бачимо не зачатки, не паростки, а встановилися бізнес структури, які працюють на українському ринку, успішно розвивають свій бізнес і завойовують зовнішні ринки. Це високотехнологічні виробництва, які дозволяють Україні виходити на міжнародні ринки зі своєю продукцією», - зазначив Микола Пашкевич.

Читайте також: «Зелені тарифи» взяли тайм-аут

За його словами, такий прорив у розвитку виробництва високотехнологічного обладнання для «зеленої» енергетики був би неможливий без так званого правила місцевої складової. «Без нього неможливо було б залучити такі інвестиції», - сказав він.

Нагадаємо, парламент України в 2009 році одночасно з введенням «зелених» тарифів затвердив механізм стимулювання розвитку місцевого виробництва матеріалів, комплектуючих і устаткування для поновлюваної енергетики для припливу інвестицій в енергомашинобудування, створення нових робочих місць, збільшення податкових відрахувань, освоєння сучасних технологій.

Електростанції на поновлюваних джерелах енергії для отримання доступу до механізму зелених тарифів після 31 грудня 2011 року повинні будуватися з використанням української сировини, матеріалів, комплектуючих та обладнання, а також із залученням місцевих будівельно-монтажних організацій.

За даними Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України, розвиток відновлюваної енергетики за останні 3 роки забезпечило створення понад 15 тис. робочих місць. У найближчі два-три роки ця цифра може збільшитися в 4-5 разів.
 

 
Коментарі (0)