Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоЗа розкрадання газу планують посилити відповідальність
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

За розкрадання газу планують посилити відповідальність

Комітетам Верховної Ради пропонують ознайомитися з законопроектом, який передбачає доповнити Кримінальний кодекс статтею щодо відповідальності за порушення законодавства, пов'язане з розкраданням природного газу.

Верховній раді пропонують доповнити Кримінальний кодекс статтею щодо відповідальності за порушення законодавства, пов'язане з розкраданням природного газу. Відповідне рішення передбачає законопроект №2309 «Проект Закону про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення законодавства, пов'язане з розкраданням природного газу», який наразі надали для ознайомлення комітетам.

«Прийняття цього Закону сприятиме запобіганню правопорушенням у сфері постачання природного газу, шляхом передбачення відповідальності за викрадення природного газу», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. 
 
Зокрема, парламентарям пропонують доповнити Кримінальний кодекс статтею №188 такого змісту:
 
 «Стаття 1882. Викрадення природного газу.
 
1. Викрадення природного газу шляхом його  відбору з магістральних газопроводів, газорозподільних мереж або підземних сховищ газу за відсутності закуплених відповідно до договору обсягів природного газу або  без укладення відповідного договору з постачальником, або  спричиненого самовільним під'єднанням, споживанням природного газу з навмисно пошкодженими приладами його обліку або поза охопленням приладами обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, - карається штрафом від ста  до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років. 
 
2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п‘яти років, або позбавленням волі на той саме строк. 
 
3. Ті саме дії, вчинені у великих розмірах,- караються позбавленням волі на строк від п‘яти до восьми років.
 
4. Ті самі дії, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.
 
Примітка. Шкода, передбачена цією статтею, визнається значною, якщо вона від ста до двохсот п'ятдесяти разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великих розмірах - якщо вона в двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах - якщо вона від шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян».
 
До речі, 15 січня Парламентарі так і не змогли домовитись та прийняти Проект  Закону України «Про внесення змін до статті 188-1 Кримінального кодексу України» щодо передбачення відповідальності за розкрадання природного газу (який був розроблений з власної ініціативи Міненерговугілля та НАК «Нафтогаз України») та відправили проект Закону на доопрацювання.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який пропонує збільшити межі площі, при яких майно не підпадає під оподаткування. Проект закону направлено на розгляд комітету.

Катерина Білоус

 
Коментарі (0)