Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУ законопроекті «Про управління відходами» побачили високі корупційні ризики
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

У законопроекті «Про управління відходами» побачили високі корупційні ризики

Законопроект «Про управління відходами» призведе до формування корупційної системи дозволів і ліцензій

Законопроект «Про управління відходами» призведе до формування корупційної системи дозволів і ліцензій. Такий висновок зробила громадська організація «Екологічний патруль» за підсумками вивчення документа.

Активісти зазначили, що, зокрема, стаття 18 Закону про уповноважених органах виконавчої влади в сфері управління відходами передбачає створення нового органу за гроші платників податків. Також законопроект передбачає створення виключно муніципальних пунктів прийому побутових відходів, виключаючи можливість конкуренції між муніципальними і комерційними організаціями, і ініціативи громадських організацій. Крім того, законопроект фактично дозволяє змішувати відходи, що може привести до забруднення земель і підземних вод небезпечними відходами.

«У законопроекті відсутня інформація щодо стимулювання населення до сортування відходів, тобто баки встановлять, а за фактом будуть кидати все в той, що ближче. Виконання цього закону буде дуже складно, і територіальним громадам доведеться витрачати дуже багато часу на те, щоб налагодити нормальне управління відходами на своїй території », - підкреслили в організації.

Крім того, деякі положення закону призведуть до скорочення надходжень до місцевих бюджетів.

 

 
Коментарі (0)