Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавство«Тепловий переворот» потребує загального посилення відповідальності
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

«Тепловий переворот» потребує загального посилення відповідальності

Зниження можливостей споживачів відмовитися від послуг теплопостачання має супроводжуватися посиленням відповідальності природних монополій за надання неякісних послуг.

Уряд пропонує дозволити встановлення автономного опалення лише в окремих районах міст, обігрів яких за допомогою централізованого опалення місцева влада вважає неефективним. За оцінками експертів, ці правила слід впроваджувати лише при одночасному посиленні вимог до якості послуг постачальників теплової енергії, адже саме за їх низької якості українці хочуть перейти на індивідуальне опалення, - повідомляє «Комерсант-Україна».

«У такому випадку закон був би прогресивним, дозволив би врахувати інтереси як міста в цілому, так і його громадян. Міська влада визначає райони, де використання централізованого опалення нераціональне, наприклад в будинках, що стоять на відшибі. Проте в місцях масового проживання громадян має бути збережено централізоване опалення», - наполягає Екс -міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

«Досвід країн Кавказу показує, що масовий перехід на автономне теплопостачання знищує централізовану систему, і назад шляху немає. Адже централізоване опалення більш економне, ніж автономне, дозволяє використовувати не тільки газ, а й вугілля, торф і навіть побутове сміття», - уточнює керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегож Гайда.

За його словами, збереження централізованої системи опалення є більш пріоритетним завданням, ніж розвиток конкуренції.

За оцінкою віце-президента Асоціації міст України, мера міста Українка Павла Козирєва, доцільність переходу на автономне опалення залежить від віддаленості споживача від джерела енергії.

«Собівартість теплової енергії на ТЕС нижча, ніж на малих котелень, але слід врахувати фактор транспортування тепла. Оптимально, щоб споживач знаходився не більш ніж за 10 км від ТЕЦ. Якщо ця відстань більша, автономне опалення виправдане», - пояснив пан Козирєв.

Читайте також: Автономне опалення, до побачення!

Можливість вибору для споживачів теоретично залишається. Відповідно до законопроекту, споживач має право вибору постачальника теплової енергії.

«Однак реалізація такого права в найближчій перспективі в Україні неможлива», - вважає пан Кучеренко.

«У ЄС ставлять метою таку лібералізацію за аналогією з ринком електроенергії, де споживач має право вибору. Однак поки ні в одній країні ЄС такі плани ще не реалізовані», - пояснив пан Гайда.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ввести комплекс обмежувальних заходів щодо переходу квартир на індивідуальне опалення і гаряче водопостачання.

Відповідна ініціатива викладена в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг централізованого опалення та централізованого гарячого водопостачання».

Згідно з документом, органи місцевого самоврядування будуть затверджувати схеми теплопостачання населених пунктів із зазначенням зон, в яких повинні застосовуватися централізована або індивідуальна системи опалення. Якщо документ не затверджений, то за замовчуванням використовується тільки централізоване теплопостачання (якщо інше не закладено в проекті будинку).

Законопроект пропонує заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання. Відключення може проводитися тільки в тому випадку, якщо це дозволено схемою теплопостачання населеного пункту.

 
Коментарі (1)
Владимир2
03 Вересня 2013 p. 11:51
тоже мне млять специалист Кучеренко , переходят на индивидуалку потому , что цена газа копеечная для населения