Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБудівництвоСпоживачі зіграють в монополію
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Споживачі зіграють в монополію

Парламент розробив механізм, що дозволяє збільшити вартість основних фондів газо-та енергопостачальних компаній за рахунок коштів споживача. Для цього абонентів можуть зобов'язати сплачувати вартість будівництва і реконструкцію мереж монополістів.

Забудовники впевнені, що прийняття парламентаріями подібних норм призведе до підвищення вартості житла на 10-20%

Сьогодні Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроект № 9011 народного депутата Миколи Мартиненка (фракція НУ-НС), яким пропонується внести зміни до законів «Про електроенергетику», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про засади функціонування ринку природного газу» щодо оплати за приєднання до мереж природних монополій.

Зокрема, документ забороняє компаніям-постачальникам природного газу та електроенергії відмовляти споживачам і замовникам у підключенні об'єкта до мережі. Замовниками в цьому випадку є «електропередавальні організації» - підприємства, які мають ліцензію на передачу електрики на закріпленій території.

Однак, у випадку прийняття законопроекту в цілому, оплачувати реконструкцію електричних і газових мереж ,в разі підключення до них нових абонентів, буде безпосередньо споживач. Згідно з пояснювальною запискою до документа, прийняття такої норми необхідно, оскільки в тарифах на передачу, постачання електроенергії, транспортування і розподіл природного газу не передбачено витрати на ці цілі.

Примітно, що визначати вартість робіт з реконструкції мереж, плату за підключення будуть природні монополісти при узгодженні з Нацкомісією, що здійснює регулювання сфери електроенергетики (НКРЕ). При цьому постачальники енергії і газу будуть самостійно визначати виконавця робіт з проведення реконструкції мереж, а енергооб'єкти та мережі після завершення їх будівництва або реконструкції перейдуть у власність енергетиків.

Читайте також: Потрібен газ? Плати за мережі

Документом пропонується встановити спеціальний порядок підключення до електричних мереж в залежності від типу електроустановок, що приєднуються. Зокрема, для населення буде діяти процедура «стандартного підключення».  Йдеться про приєднання до енергомережі електроустановки потужністю до 16 кВт на відстані до 300 м по прямій лінії від кордону ділянки замовника (прибудинкової території, наприклад) - до електропункта. Вартість стандартного підключення буде встановлюватися для кожної області, обласних центрів, Києва та Севастополя за методикою, затвердженою НКРЕ

Окремий порядок підключення передбачений для об'єктів електроенергетики, які виробляють енергію з альтернативних джерел. В цьому випадку, замовник отримає право на повернення витрачених коштів протягом десяти років.

Аналогічні норми передбачаються щодо приєднання побудованих або реконструйованих газових мереж до Єдиної газотранспортної системи. Оплачувати проектування, капітальне будівництво таких складових ЕГС планується як за рахунок тарифу на транспортування і розподіл природного газу, так і за рахунок оплати послуг з підключення споживачем або замовником. Вартість з приєднання нових або відремонтованих мереж до єдиної системи буде також встановлювати регулятор.

У разі будівництва або реконструкції будівель, доріг, мостів, інших об'єктів архітектури, ліній електропередач, теплових та газопостачальних мереж, роботи з підключення до енерго-та газопостачання оплачує замовник будівництва.

Представники будівельних компаній впевнені, що прийняття цього законопроекту призведе до зростання вартості житла. Учасники ринку називають законопроект лобістським, і стверджують, що запропоновані норми порушують антимонопольне законодавство та права власності.

Конфедерація будівельників України звернулася з відкритим листом до прем'єр-міністра Миколи Азарова, голови Верховної Ради Володимира Литвина, міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка. У листі представники будівельної галузі звертають увагу на негативні наслідки прийняття даного законопроекту. Зокрема, прогнозується подорожчання житла на 10-20%, що, відповідно, не дозволить учасникам ринку та уряду виконати програму «Доступне житло».

Читайте також: Секрет доступності житла

У випадку, якщо законопроект буде прийнятий, наголошується в листі КСУ, побудовані енергооб'єкти та мережі будуть залишатися у власності енергопостачальних компаній, які, таким чином, будуть нарощувати вартість своїх основних фондів за рахунок споживача. При цьому документ не містить положень про пільгові умови приєднання до мереж для доступного і соціального житла.

Голова ради директорів Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе упевнений, що законопроект лобіює виключно інтереси природних монополістів: «Будівельники будуть змушені побудувати всі мережі для монополістів. Цей закон розроблений без врахування інтересів місцевої влади та забудовників, які згадуються в законі. У нас будівельників багато, у всіх 25 областях. Всі приїдуть і ми цей закон не пропустимо». Його підтримує народний депутат Михайло Полянчич (НУ-НС): «Законопроект № 9011 не допомагає, а заважає. Парламент має його відхилити». Член ради директорів Конфедерації будівельників України, президент ГК «Герц» Олександр Ротов також підкреслив, що «забудовник не зможе впливати на вартість будівництва мереж».

Сергій Купін

 
Коментарі (0)