Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоСистема оцінки нерухомості може знову змінитися
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Система оцінки нерухомості може знову змінитися

В Україні вкотре прагнуть змінити систему оцінки нерухомості. Експерти запевняють, за нинішньою суттєво занижується вартість нерухомості, що в кінцевому відображається на державному бюджеті.

Державна фіскальна служба звернулася до Кабінету Міністрів з офіційним листом, в якому міститься прохання про нову реформу системи оцінки нерухомості з метою оподаткування, - повідомляють «Вести».

Відомство пропонує уряду забезпечити автоматизований моніторинг кон'юнктури ринку, запровадити уніфіковану стандартизовану автоматичну систему надання оціночних послуг.

Постановою Кабміну від 21 серпня 2014 №358 була скасована так звана податкова оцінка (введена постановою №231 в березні 2013 року), яку мали право проводити тільки сертифіковані Фондом держмайна фахівці, використовуючи спеціальний програмний продукт, створений приватною компанією.

З кінця серпня право проводити оцінку майна повернулося до «старих» оцінювачів: тобто до всіх без винятку фахівців - і тим, які не проходили сертифікацію у ФДМ. Після цього вартість процедури різко знизилася «Для споживача ситуація, безумовно, покращилася посилилася конкуренція оцінювачів, тому ціна послуг впала в кілька разів. З 1000 грн - стільки в середньому брали за послуги податкові оцінювачі - до 200-400 грн», - розповів заступник голови Спілки оцінювачів України Володимир Мироненко.

Читайте також: Зміна правил оцінки загальмує продаж нерухомості

Однак, за його словами, посилився вплив «людського фактора», тобто стало набагато більше випадків, коли вартість нерухомості свідомо занижується. Як наслідок - різко скоротилися надходження до бюджетів від податку і платежів з продажу нерухомості. «Така ситуація - наслідок відсутності державної системи контролю якості оціночної діяльності в Україні, що підтверджується моніторингом ринку», - йдеться у листі глави ГФС Ігоря Білоуса. Тому його відомство пропонує Кабміну фактично повернутися до механізму «податкової оцінки», але, як йдеться у зверненні фіскалів, на «якісно новому рівні».

Що саме під цим розуміється - невідомо. Так само, як і суть очікуваних змін. Їх тільки збираються розробляти, для цього фіскали формують робочу групу, до складу якої увійдуть представники ФДМ, Мін'юсту, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Держагентства у справах електронного управління, ГФС і Нацбанку. Поки ж у неї входять тільки співробітники ФДМ і представники оціночної спільноти. «Я сподіваюся, силами Фонду держмайна можна буде створити програмний продукт, який дозволить проводити аналіз всіх даних, які надходять в реєстри, щоб виявляти серед оцінок завідомо фальшиві», - сказав віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Експерти сподіваються, що урядова робоча група зможе почати активно працювати на початку грудня. «Цілком імовірно, що вже до кінця року ми отримаємо від неї конкретні пропозиції. Але більш реальні терміни - це все-таки початок весни», - каже пан Мироненко.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, нардепи взялися за вдосконалення правовідносин між споживачами та постачальниками електричної енергії з позиції економічної ефективності. Законопроект відповідних покращень вже зареєстрований у Верховній Раді.

 
Коментарі (0)