Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоМінрегіон налагодить містобудівні відносини
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Мінрегіон налагодить містобудівні відносини

Мінрегіоном оприлюднено проект закону, яким пропонується змінити чинне законодавство щодо сфери регулювання містобудівної діяльності

Міністерство регіональної політики, будівництва та ЖКГ 27 березня оприлюднило проект закону, яким пропонується змінити чинне законодавство щодо сфери регулювання містобудівної діяльності. Згідно з пояснювальною запискою, документ був розроблений відомством для виконання Національного плану дій на 2012 рік, затвердженого Президентом Віктором Януковичем, а саме – для реалізації основних завдань Програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

Метою законопроекту є скорочення термінів отримання містобудівних умов; врегулювання питань із збереженням права на проведення підготовчих і будівельних робіт у разі зміни замовника, уточнення «неоднозначного трактування норм містобудівного законодавства в частині прийняття готових об'єктів в експлуатацію».

Зокрема, документом планується посилити адміністративну відповідальність за будівництво об'єктів IV категорії складності (багатоповерхові будівлі, розраховані на перебування в них 300-500 чоловік) без дозвільної документації, а також за умисне заниження категорії об'єкта, видачу дозволів на будівництво при неправильно складеній проектній документації. У цьому випадку документом передбачаються штрафні санкції в розмірі 600-700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10,2-11,9 тис. грн), а відповідальність головного архітектора проекту може становити 900-1000 неоподатковуваних мінімумів (15,3-17 тис. грн). При цьому, законопроектом також пропонується дозволити вносити до переліку об'єктів під забудову земельні ділянки без проведення громадських обговорень.

Крім того, до порушень пропонується віднести присадибні забудови (дачні будинки), побудовані без відповідних дозвільних документів у період з 5 березня 1992 до 12 березня 2011 року, а також громадські будівлі I-II категорії складності, побудовані до березня минулого року. Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2013 року протягом 10 робочих днів з моменту подачі заяв власниками таких будинків приймають їх в експлуатацію.

У разі прийняття законопроекту, визначати порядок використання, як бюджетних, так і засобів комунальних підприємств і позик, прогарантованих державою, буде Кабінет Міністрів, якщо це фінансування планується спрямувати на створення проектної та містобудівної документації. Для її коректного оформлення пропонується уточнити основні складові вихідних даних, а саме: містобудівні та технічні умови, їх обмеження, завдання для проектування. Фізичні або юридичні особи, які мають у власності земельну ділянку, для її забудови будуть зобов'язані отримати ці умови в місцевому органі влади. При цьому містобудівні умови повинні надаватися громадянам безкоштовно протягом семи днів з моменту подання відповідної заяви. Склад, зміст і порядок умов визначається Мінрегіоном. У разі якщо в умовах прописані обмеження на забудову, вони будуть обов'язкові до виконання навіть в разі зміни замовника будівництва.

Документом також пропонується уточнити зобов'язання замовника. Зокрема, він буде зобов'язаний передавати власнику житла, об'єднанню співвласників багатоквартирних будинків, що експлуатує будівлю організації готовий об'єкт, підключений до інженерної інфраструктури протягом трьох місяців з дня здачі будинку в експлуатацію.

 
Коментарі (0)