Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоКабмін розширив коло іпотечних «щасливчиків»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Кабмін розширив коло іпотечних «щасливчиків»

Постанова уточнює, що часткова компенсація відсотків надається позичальникам, перш за все, які перебувають на квартирному обліку й молодим сім'ям, які мають дітей.

Кабмін своєю постановою №465 від 23 травня ц.р. вніс зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують покращення житлових умов.

Згідно з документом, з постанови виключено пункт, що стосується обсягів забезпечення доступним житлом черговиків (30 тис. квартир цього року).

Також у рамках програми квартири можна придбати не лише в незавершених об'єктах, але й у нереалізованих замовниками об'єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року.

Право власності на житло в об'єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року, реєструється в установленому порядку замовниками (управителями).

Порядок і умови кредитування позичальника й фінансування будівництва об'єктів і придбання житла із залученням кредитних коштів встановлюються відповідно до внутрішніх правил банку.

При цьому як обов'язковий власний внесок позичальника, який не перевищує 25% вартості житла й за бажанням позичальника може бути збільшений, можуть зараховуватися кошти, сплачені позичальником за перевищення нормативної площі й розрахункової вартості квартири.

Постанова уточнює, що часткова компенсація відсотків надається позичальникам, перш за все, які перебувають на квартирному обліку й молодим сім'ям, які мають дітей.

Розрахункова вартість житла встановлюється з урахуванням місця проживання громадян (раніше - місця перебування позичальника на квартирному обліку).

Згідно з документом, для укладення договору часткової компенсації відсотків позичальник подає документи розпоряднику бюджетних коштів нижчого рівня (раніше - й банку). При цьому виключено пункт про надання довідки про перебування громадян на квартирному обліку. Позичальник також повинен подати документ про свої доходи й доходи сім'ї за останні шість місяців.

З постанови виключено пункт, що дозволяє позичальнику відчуження житла лише громадянам, які відповідають вимогам, встановленим цим порядком, і які подали заяву про надання часткової компенсації відсотків.

Надання часткової компенсації припиняється, якщо середньомісячний дохід позичальника і членів його сім'ї з розрахунку на одну людину перевищує десятиразовий (раніше - п'ятиразовий) розмір середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.

При цьому якщо позичальник достроково розірвав договір із забудовником, він зобов'язаний у тримісячний термін повернути всю суму отриманої компенсації за весь період дії договору.

 

Джерело - УНІАН

 
Коментарі (1)
Андрій Осадчий
31 Травня 2012 p. 13:17
еще раз перечитал это постановление. политический пиар чистой воды. круг граждан, которые потенциально могут взять такую ипотеку увеличили за счет того, что и не стоящие в очереди на жилье могут заключить договор, а сумму бюджетной компенсации оставили той же 1 млрд грн. чтобы погасить все проценты по ипотеке теперь нужно не менее 80 млрд грн. - эта сумма двойного дефицита Пенсионного фонда Украины. принимать такое постановление и не иметь под него реальных бюджетных средств - популизм, я бы даже сказал должностное преступление и превышение полномочий.