Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯкби урядовці жили у «хрущовці»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Якби урядовці жили у «хрущовці»

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя. Однак, як відомо, у кожній вигадці - лише доля вигадки. Сьогодні пропонуємо байку про складне життя урядовців.

Осінь 2014 року, в Юкраїні – розпал люстрації. Йде засідання Кабінету Міністрів Юкраїни, головує на ньому молодий Прем’єр  Яценій Арсенюк.

Яценій Арсенюк: «Шановні урядовці, в Юкраїні сьогодні важко стало жити не тільки простим громадянам, криза вже добралася і до чиновників. Спочатку ми змушені були відмовитися від чартерних рейсів та літати економ-класами, але сьогодні у нас вже в бюджеті немає грошей, щоб оплачувати урядовцям службове житло в Печерському  районі та на Липках. Тому уряд прийняв складне і не популярне для Вас рішення – відзавтра ми переселяємося всім складом уряду у звичайну «хрущовку» на Дарниці, будемо жити як прості люди, хто проти такого рішення – негайно бере автомат і їде в зону АТО».

Минув місяць…

Ранок, 7-00, квартира Арсенюків.

Дружина: Яценію, любий, вчора заповнювала книжечки за комунальні послуги – жахнулася. За перший місяць ми з тобою та дітьми накрутили 10 кубів холодної води та аж 12 гарячої, це ж на майже 500 гривень! Ось тобі (протягує Яценію пластмасовий ковшик), вчора придбала в магазині «Все по 5,99» – потрібно економити воду, будеш голитися у ковшику – так менше води піде!

Яценій: Люба моя! Хіба ж в тому справа, що я воду не економлю, я навіть голитися перестав – кажуть, триденна щетина робить чоловіка мужнішим та соліднішим. У нас в під’їзді всі чоловіки урядовці не голяться вже місяць, економлять – і Євген Ніштяк, Міністр культури, і Анатолій Вриценко, і Олег Мосій – всі не голяться! Просто справа в тому, що по стояку немає циркуляції – ото поки спустиш воду, проходить хвилин 15, щоб гаряча була – ото і набігає так на 500 гривень!

Дружина: Яценію, а ти роби як я – дочекайся, поки воду спустить наш сусід знизу – Анатолій Вриценко, він людина воєнна, звик приймати холодний душ. Я не йду до ванної, поки не почую його «О, тепленька пішла!» - це значить він воду спустив, і у нас вона вже тепла, окрім цього можна зайві 15 хвилин у ліжку поніжитися!

Яценій: Який економічний підхід, люба моя! Може тебе Міністром економіки призначити? Хоча ні, люстрація у нас в Юкраїні, родичам же не можна бути в підпорядкуванні…Ото ми з тобою розбазікалися, а вже 7-40, потрібно хутчіше збиратися, скоро наш урядовий тролейбус буде – запізнюватися не можна. Цілую, до вечора!

Накинувши куртку та швидко зав’язавши черевики, Яценій схопив портфель та швидко спустився сходами. Біля під’їзду його вже чекали колеги урядовці – Міністр палива та енергетики Юрій Продал, Міністр внутрішніх справ Арсен Авакян та його радник Антон, який одразу ж звернувся до прем’єра.

Антон: Яценію Петровичу, дозвольте мені їздити на роботу на службовому транспорті – ну не можу я зі своїми 140 кілограмами їздити в тролейбусі, людей набивається під зав’язку, тиснява, я от вчора наступив на ногу нашому Міністру соціальної політики Людмилі Тенисовій, та так наступив, що в неї тепер не 36 розмір ноги, а 38, вона каже тепер їй всі черевики доведеться викинути і вимагає з мене компенсацію! А де я такі кошти візьму, самі знаєте, яка мізерна в міліції зарплата!

Арсенюк: Навіть не просіть мене про це, Антоне! Юкраїні важко, державна казна розграбована Бандюковичем, люди змушені затягувати паски, а Вам службову машину??? Ні, ні, іще раз ні. Їжте шпинат, бігайте зранку, запишіться на йогу – схуднете, але будете їздити на роботу в тролейбусі. Закон – один для всіх!

Вечір, 18-00, на лавочці біля підїзду сидять заслужені владні пенсіонери – Леопольд Кралчук, Леопольд Бучма та Віра Мульянченко, плюхають насіння та ведуть жваву бесіду.

Кралчук: Ото дивився новини вчора, виступав там той, як його…Міністр енергетики Юрій Продал, сказав, що опалювальний сезон почнеться лише з 1 листопада, та й то - хтозна, чи почнеться, бо реверсу газу нема, вугілля на ТЕС немає…

Бучма: От скажіть, друзі, в нашу політичну молодість такого ж безладу не було… якось же починали опалювальний сезон з 15 жовтня, був у нас і газ, і вугілля, якось з Росією ми домовлялися…пам’ятаю в 1996 році сидим ми з Борисом Пельциним за чаркою…

Мульянченко: Ой дістали Ви вже цими спогадами, Леопольде Давиловичу, час вже не той, молодь у нас же бачити самі яка…На тих вихідних самій пришлось дзвонити Міністру внутршінх справ Авакяну, щоб прислав наряд міліції, бо Міністр культури Євген Ніштяк та Міністр спорту Дмитро Бухатов, влаштували чемпіонат з літроболу, вилізли на балкон та почали кричати «Хутін – Пуйло»…

Кралчук: Ну й що міліція, допомогла, вгамувала хлопців?

Мульянченко: Та де там….всі разом почали співати про Хутіна…я ж кажу, молодь якась не така, ми молоді такими не були…

Рівно о 18-45 до зупинки прибуває урядовий тролейбус, веселою юрбою чиновники йдуть із зупинку до під’їзду, вітаються з Кралчуком, Бучмою та Мульянченко.

Бучма: Яценію, скажи, будь ласка, коли все ж таки тепло буде в будинку? Нам пенсіонерам вже і під трьома ковдрами холодно!

Кралчук: І звідки такі тарифи на тепло? Вони що, підйомні для звичайних пенсіонерів?

Арсенюк: Ось зараз підійде Віце–прем’єр, він Вам все пояснить. Володимире Борисовичу, поясність, будьласка, нашим поважним пенсіонерам, що у нас відбувається.

Володимир Борисович: Тарифне зростання - це вимушений крок, і Ви як громадяни повинні з розумінням до цього ставитися. Також очевидно, що тарифи на комунальні послуги повинні бути економічно обгрунтовані, і вже давно пора було розірвати це «зачароване коло» перехресного субсидування та взаємозаліків. Що стосується соціального захисту, - держава буде оберігати від посилення фінансової навантаження тих громадян, рівень доходів яких не дозволяє їм оплачувати послуги ЖКГ. І ми зараз над цим працюємо. Денцентралізація – ключ до успіху. Технічно до опалювального періоду Україна була готова, як планувалося, на 1 жовтня 2014 року. Якщо будуть несприятливі погодні умови, то буде розпочато опалювальний період у тих регіонах, де такі погодні умови вимагатимуть включення опалення. Що стосується газу, то за 1 декаду жовтня, як нам звітує НАК "Нафтогаз", споживання йде в межах певного ліміту, але зрозуміло, що цьому сприяють погодні умови. Сьогодні я поставив перед ними завдання, газом, в першу чергу, повинно бути забезпечене населення і соціальна сфера. Ми розуміємо, що реформи і децентралізація повинні бути розпочаті з 1 січня 2015 року.

Бучма (переглядаючись в Кралчуком та Мульянченко): Зрозуміло, доведеться таки купувати ще одну ковдру.

Кралчук: І ще одне, Яценію Петровичу. Останній дощ показав, що покрівля на даху під’їзду перетворилася в решето. Ходили ми ось з Вірою Іванівною (киває на Мульяненко) в ЖЕК, нам сказали там, що грошей в них не має на капітальний ремонт, в тарифі не закладено, з бюджету фінансування не має. Порадили звернутися до Кабінету Міністрів з колективним листом про необхідність бюджетного фінансування ремонту даху. Ось ми підготували, підпишіть, будь ласка.

Арсенюк: Залюбки підпишу. А ти, Володимир Борисович, візьмеш питання на контроль, закон один для всіх, потрібно розглянути скаргу пенсіонерів по суті та допомогти, нам же ще жити в цьому під’їзді!

Минув місяць….

Відкривши поштову скриньку серед інших газет та передвиборної агітації Леопольд Бучма помітив конверт з урядовим штампом. То була відповідь на колективне звернення з приводу необхідності капітального ремонту даху їхнього під’їзду за підписами Яценія Арсенюка та візою Володимира Борисовича. Надівши окуляри, Леопольд Давилович почав вголос читати : «Шановні мешканці під’їзду! Ваше колективне звернення уважно розглянуто Мінрегіоном та Кабінетом Міністрів. Питання, яке Ви порушили в листі потребує значних бюджетних асигнувань, тому в 2014 році фінансування через кризу запланувати не можливе. Ваш будинок внесено до плану бюджетного фінансування у 2015 році, просимо з розумінням поставитися до існуючої в Юкраїні ситуації».

«Нічим, молода влада, від нас старих не відрізняєтеся, – подумав про себе Бучма та пішов в магазин купувати ковдру та гасову лампу. 

Іван Слюсаренко-Засувкін

 
Коментарі (0)