Рус Укр
ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк урядовці індивідуальне опалення встановлювали
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Як урядовці індивідуальне опалення встановлювали

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя житлово-комунального господарства. Та, як відомо, в кожній вигадці - лише частка вигадки. Пропонуємо байку про те, як урядовці від централізованого опалення відключалися.

 Із наближенням нового опалювального сезону зросло зацікавлення громадян ідеєю відключення від послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання і переходу на індивідуальне, автономне. Все через запровадження Кабміном підвищення тарифів на газ та послуги із централізованого забезпечення теплом. Зрозумівши, що в суспільстві панує колосальний соціальний запит на легалізацію автономного опалення, піарщики народних обранців один поперед одного почали рекомендувати своїм підопічним проштовхувати в маси ідею від’єднання від централізованої мережі опалення. Найбільшого успіху досягнув у цьому народний депутат від Блоку імені Президента Лубінчик, який навіть зареєстрував законопроект, котрим надається кожному споживачеві право від’єднатися від централізованого опалення та перейти на автономне. В угарі передвиборчої кампанії до місцевих органів влади народні обранці підтримали цей законопроект одноголосно, адже за півтора роки після того, як на Майдані змусили втекти Хануковича, нова влада не зробила аж нічого для реформування країни, тому нардепам конче була потрібна хоч якась солодка цукерка для пересічного виборця, котрий хоч і переміг на Майдані, проте продовжував вважати, що держава йому щось винна у цьому житті. 

Президент, якому також за рік перебування на посаді не було чого особливо сказати народові, оскільки мармеладна фабрика так і залишилася в його власності, також вирішив «ощасливити» народ можливістю вільно від’єднуватися від централізованого опалення, тому як ніколи швидко підписав законопроект Лубінчика. І почалося… Кілометрові черги в абонентські пункти тепломереж, люди немов показилися, шукаючи панацею вирішення своїх проблем у від’єднанні від централізованого опалення…
 
Не стали винятком і народні депутати, урядовці та відомі політики, які у зв’язку з відсутністю бюджетних коштів на утримання службового житла продовжують мешкати у добре знайомій нам «хрущовці» на Дарниці. З дев’яноста квартир цієї «хрущовки» до жовтня місяця з централізованими опаленням лишилися всього п’ять квартир.
 
Так, Леопольд І Кралчук та Леопольд ІІ Чучма одразу відмовилися скидатися на встановлення автономного опалення через свою мізерну пенсію. 
 
- Ось коли Арсенюк зробить нам пенсію, як у Європі – тоді скинемося, зараз навіть на ліки не вистачає тих подачок від держави. - в унісон відповіли заслужені політичні пенсіонери на пропозицію міністра ЖКГ Дубка відрізатися від тепломережі та встановити автономку. 
 
Ще однією «відмовницею» від ідеї тотальної автономізації опалення стала спеціаліст з комп’ютерних технологій та захисту комп’ютерних програм Меріла Яніко, яка заявила, що розвинуті країни Європи надали перевагу централізованим котельням. 
 
- До Вашого відому, пане Дубко, на сьогодні частка централізованого опалення в Данії, наприклад, становить 60%, у великих містах — 90%, у Вільнюсі 80% житлового сектору опалюється централізованою котельнею, яка працює на відходах деревини. Вмикайте свій процесор, чи що там у Вас замість мозку і працюйте краще над програмами енергозбереження. Автономка - не вихід! - Меріла як завжди була категорична…
 
- Я взагалі не користуватимусь опаленням цієї зими, - категорично заявив міністру Дубку колишній головний рятувальник країни Шкірян Зоряк, який відчинив двері у позі «жабки». - Після моєї останньої подорожі до Непалу я пізнав восьмий рівень практики йоги «Сур’янамаскар» або Привітання Сонця – воно допомагає істотно поповнити запас енергії, підтримувати гарне здоров'я і завжди перебувати в тонусі та теплі. Тож, мені ні централізоване, ні автономне опалення не потрібні більше, ось так. А тепер прошу вибачення, у мене сеанс зв’язку із Шивою, тож маю честь - і зачинив двері…
 
П’ятим, хто відмовився від такої омріяної «автономки», став Олексій Бахотюк, який завжди казав те, що думав прямо в очі і за це його всі в урядовій «хрущовці» вважали, якщо не божевільним, то дуже дивним, і позаочі звали його «Льоха-експерт». 
 
- Зрозумійте врешті-решт, що багатоквартирний будинок із всіма його інженерними системами - це цілісна система, - майже волав на міністра ЖКГ Дубка Бахотюк, - і висмикування із неї спочатку одного, потім другого, потім третього і надалі всіх елементів, призведе до збільшення навантаження на всіх інших власників, хто залишається підключеним до цих інженерних систем та руйнування інженерної системи будинку взагалі. В мене є гостре відчуття, що лікування головного болю гільйотиною є улюбленою справою наших урядовців та народних обранців. Чому тоді вже не довести це до повного маразму та дозволити відключатися від каналізації та все лайно виливати на газон перед під'їздом?
 
- То лайно, а то тепло. Це дві великі різниці, розумієш, Льоха? – по-філософськи відповів міністр Дубко.
 
- Курчат рахують восени – є така народна приказка. Подивимося, хто взимку буде з теплом, а хто в лайні - апокаліптично передрік Олексій Бахотюк. 
 
…Зима 2015 року видалася суворою, вже в листопаді стовпчик термометра стабільно показував – 8 градусів. Можна лише уявити, що це означало для місцевого теплопостачального підприємства. Теплотрасу діаметром 500, яка підходила до урядової «хрущовки», необхідно було підтримувати в належному технічному стані, щоб постачати теплоносій для цих «незаіндивідуалізованих» п’яти квартир, які розкидані по всьому будинку.
 
Сама ж урядова «хрущовка» перетворилася на такого собі «їжачка» – з усіх панелей стирчали димоходи, які диміли цілодобово, адже урядовці та політки звикли жити в комфортних умовах. 
 
- Не вистачало на старості літ нам с тобою, Леопольде Давиловичу, окрім простатиту та панкреатиту, ще й бронхіальну астму отримати. Це не будинок став, а сталеливарний завод – чадить цілими днями, їй Богу, у Маріуполі й то чистіше повітря - жалівся своєму колезі по пенсійному політичному цеху Леопольд І Кралчук. 
 
- Твоя правда, Макуховичу, а ще біля під’їзду завжди тепер стоїть такий запах газу, що хоч протигаз бери купуй у міністра оборони П’ятака, що живе у другому підїзді! Не вистачало отак всім будинком злетіти у повітря колись в один момент. Хоча, більш ніж впевнений, що новина про те, що урядова «хрущовка» злетіла у повітря та розірвалася у друзки, набере тридцять мільйонів лайків у Фейсбуці менше, ніж за дві хвилини - із сумом у голосі підхопив обурення сусіда Леопольд ІІ Чучма. 
 
Між тим, у квартирі прем’єра Арсенюка встановили не газовий котел, а електричне автономне опалення, через що постійно почали ставатися електричні замикання. В Новорічну ніч виникла чергова надзвичайна пригода. В момент, коли у парадній зібралися всі мешканці будинку, щоб встигнути до бою курантів загадати бажання та вигукнути «раз-два-три, йолочка, гори», у всьому будинку зникло світло – через навантаження згорів трансформатор на підстанції. Так і святкували у темряві урядовці прихід Нового 2016 року…
 
Прихід весни ознаменувався для мешканців урядової «хрущовки» новими проблемами. Через те, що не всі квартири встигли обладнатися автономним опаленням, а деякі відмовилися взагалі від’єднуватися від централізованого опалення, за зиму сталося розбалансування гідравлічного режиму роботи внутрішньобудинкової системи опалення, конденсат, який осів на стінах, призвів до того, що на фасаді будинку виникли мікротріщини…
 
…Святкувати 1 травня мешканці урядової «хрущовки» вирішили у незвичному для себе стилі – замість звичних шашликів та виїзду за місто вирішили влаштувати дискотеку прямо у парадній будинку. Ді-джеєм свята зголосився бути Антон Ментященко, який зізнався, що у школі регулярно крутив «діскарі» та запрошував дівчат на «мєдлякі». В самий розпал святкової данс-транс-урядової вечірки, коли децибели гучності наблизилася до свого максимуму, саме в той час, коли Ментященко запустив на пульті трек «Pray for Ukraine» у виконанні народної обраниці Огни Златовіч, сталося те, чого не очікував ніхто. В унісон з акордами патріотичної композиції з гучним гуркотом завалилася зовнішня стіна урядового будинку. Дякувати Богу, що всі мешканці були в цей час на танц-полі і з ними нічого не сталося – стіна впала на пустир за будинком. Звичайно, що всі в паніці одразу кинулися рятувати все своє майно, забирати документи, шукати родичів, здійнялася Велика Метушня. Лише один Шкірян Зоряк сидів у себе на балконі в позі «Лотоса» та спостерігав за усім із спокоєм, притаманним лише Будді. Він пізнав Нірвану та опалював себе власною внутрішньою енергією, яка змішувалася з енергією Сонця… 

Шановні читачі «України Комунальної».

Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.

 
Комунальний Байкар

 
Коментарі (0)