Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоГазові розрахунки: чим загрожує вексель
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Газові розрахунки: чим загрожує вексель

Держава запровадила вексельну систему розрахунків за газ. На думку експертів, існує ймовірність, що споживачі газу будуть змушені продавати векселі з дисконтом - це дозволить їм розраховуватися за паливо, але в перспективі може спричинити їх банкрутство.

Парламентарії дозволили державі оплачувати різницю в тарифах перед теплокомуненерго і водоканалами векселями, а не живими грошима. В ТКЕ вже заявили, що мають намір погашати векселями борги перед НАК «Нафтогаз України», що погіршить і без того непросте фінансове становище компанії. Експерти ж не виключають, що споживачі газу будуть змушені продавати векселі з дисконтом - це дозволить їм розраховуватися за паливо, але в перспективі може спричинити їх банкрутство, - пише «Комерсант-Україна».

Зокрема, у теплокомуненерго заявляють, що прийнятий закон змусить їх розраховуватися з постачальником газу - НАК «Нафтогаз України» - векселями. «Іншого способу погашення заборгованості у нас просто не буде. Якщо «Нафтогаз» не буде приймати векселі, йому залишиться тільки одне - погоджуватися на реструктуризацію заборгованості»,- заявили в прес-службі «Краматорськтеплоенерго». У «НАК «Нафтогаз України» коментувати ситуацію відмовилися.

Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква зазначає, що при будь-якому сценарії перехід на розрахунок векселями негативно позначиться на «Нафтогазі». Якщо монополія почне приймати векселі, вона не зможе ними ж розрахуватися з «Газпромом» за газ і буде змушена отримувати нові кредити. Якщо ж «Нафтогаз» відмовиться приймати векселі, то дочекається від ТКЕ повної виплати боргів за опалювальний сезон 2013/2014 року тільки через п'ять років, і йому все одно доведеться позичати додаткові кошти у банків, каже пан Саква. «За них доведеться платити відсотки, що негативно вплине на економіку компанії і, ймовірно, не дозволить уряду в цьому році вивести її на рівень прибутку»,- говорить експерт.

Читайте також: Уряд шукає шляхи погашення тарифних боргів

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук каже, що вексельна схема розрахунків може призвести до того, що борги теплокомуненерго будуть викуповуватися з дисконтом 30-40% компаніями-посередниками. «В результаті ТКЕ будуть отримувати частину грошей відразу і зможуть частково погасити борги за газ, але це призведе до значних збитків теплокомуненерго і в перспективі до їх можливого банкрутства», - говорить пан Корольчук.

Пан Саква зазначає, що єдиним виходом із ситуації є збільшення тарифів на теплову енергію та гарячу воду, що дозволило б ТКЕ збирати достатню кількість коштів із споживачів і розраховуватися з «Нафтогазом». «Але за рік до президентських виборів влада боїться навіть думати про підвищення тарифів і в результаті своїми діями створює на ринку жахливу кризу неплатежів, що в кінці кінців може довести комунальне господарство країни до банкрутства»,- каже голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 24 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий проект закону «Про внесення змін до ст. 22 закону україни «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів».

Законопроект вносить зміни до держбюджету і надає право Кабінету Міністрів реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість з визначеним ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 року, у встановлених для них розмірах шляхом видачі фінансових казначейських векселів терміном обігу до 5 років з дохідністю 5%.

 
Коментарі (0)