Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоУкраїнців пропонують штрафувати за самовільне відключення від теплопостачання та гарячої води
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Українців пропонують штрафувати за самовільне відключення від теплопостачання та гарячої води

Нардепам подали на розгляд законопроект, який передбачає накладення штрафів на українців за самовільне відключення від теплових мереж/внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячої води.
У стінах Верховної Ради зареєстровано законопроект №3742 від 29 грудня 2015 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води».
 
«Метою законопроекту є удосконалення законодавства у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Досягнути зазначеної мети пропонується шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення і законів України «Про теплопостачання», «Про ринок природного газу», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про житлово-комунальні послуги», - йдеться у пояснювальній записці.
 
Зокрема, до Кодексу про адміністративні правопорушення документ пропонує внести наступні зміни: наразі стаття 150 передбачає попередження чи накладення штрафу на 17-119 грн на громадян і посадових осіб за «порушення правил користування житловими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій, порушення правил експлуатації житлових будинків, житлових приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їхнє утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування житлових будинків і житлових приміщень, використання їх не за призначенням, псування житлових будинків, житлових приміщень, їхнє обладнання та об'єктів благоустрою».
 
Примітно, у новій редакції цієї статті пропонують розширити поняття «перепланування» такими словами: «в тому числі самовільне відключення від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення та постачання гарячої води». Водночас може зникнути вид відповідальності «попередження», а штраф стане обов'язковим і невідворотним. Він становитиме 340-1360 грн (від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) для громадян та 850-1700 для посадових осіб (від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів).
 
На думку ініціаторів, прийняття законопроекту дозволить забезпечити споживачів якісними послугами з централізованого опалення та постачання гарячої води. Реалізація запропонованих змін дасть змогу суттєво покращити функціонування сфер теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води та створить сприятливу основу для збалансованого розвитку житлово-комунального господарства.
 
Нагадаємо, нардепам запропонували захистити найбільш вразливі категорії громадян пільгами на житлово-комунальні послуги. Відповідний проект Закону вже зареєстровано у Верховній Раді.
 
Коментарі (0)