Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоУкраїнцям відкрили доступ до інформації про компослуги
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Українцям відкрили доступ до інформації про компослуги

Інформацію щодо надання житлово-комунальних послуг зробили доступнішою для громадян, які зможуть відслідковувати встановлення цін та тарифів на «комуналку». Відповідний законопроект прийнято парламентарями у другому читанні.

Сьогодні у Верховній Раді депутати підтримали у другому читанні законопроект №2505а «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення». За документ проголосувало 242 народних обранців.

Зокрема, законопроектом пропонується забезпечити реалізацію споживачами права на безперешкодне та безоплатне отримання інформації про:

1) права споживачів, місце та порядок одержання інформації споживачами;

2) ціни/тарифи, їх складові для всіх категорій споживачів, зміну цін/тарифів;

3) частку та вартість електричної енергії, виробленої генеруючими потужностями (за видами генеруючих потужностей), в оптовій ціні на електричну енергію;

4) частку та вартість електричної енергії, виробленої генеруючими потужностями (за видами генеруючих потужностей), в середньозваженій ціні на електричну енергію для споживача;

5) зіставлення цін/тарифів на товари (роботи, послуги) в різних регіонах України, а також в Україні та інших державах та ін.

Окрім того, проектом Закону передбачається періодичність оновлення інформації.

Ініціаторами законопроекту зазначається, що прийняття документа сприятиме забезпеченню прозорості у діяльності суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення та доступу споживачів до інформації про товари (роботи, послуги), що виробляються (надаються) зазначеними суб’єктами.

Нагадаємо, нардепам запропонували захистити найбільш вразливі категорії громадян пільгами на житлово-комунальні послуги. Відповідний проект Закону вже зареєстровано у Верховній Раді.

 
Коментарі (0)