Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїна повертається до пені за несплату комунальних платежів
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Україна повертається до пені за несплату комунальних платежів

За несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, яка нараховується за кожен день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги).

Відповідно до положень Закону України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» з 1 січня 2011 року за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги (включаючи також газ і електричну енергію) має нараховуватись та стягуватись пеня, але розмір такої пені та умови її нарахування і стягнення досі не було визначено.

Законопроект розроблено Міністерством з метою врегулювання на законодавчому рівні питань щодо розміру пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги та умов її нарахування і стягнення.

Проектом передбачено внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», зокрема: до статті 20, якою визначено права та обов’язки споживачів, щодо визначення обов’язком споживачів сплати пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги; доповнення статті 32 новими частинами, якими визначено розмір пені та умови її нарахування і стягнення.

Запропонованими законопроектом нормами передбачено, що у разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. За несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, яка нараховується за кожен день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу.

Затвердження Порядку нарахування та стягнення пені віднесено до повноважень центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства та енергетики.

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги розміщений на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, до 1996 року пеня нараховувалася в розмірі 0,01% загальної суми боргу за 1 день прострочення, але не більше ніж сама заборгованість.

З 1996 по 2011 рік діяв мораторій на стягнення пені, який був прийнятий у зв'язку з невиконанням державою своїх зобов'язань з виплати заробітних плат, пенсій, стипендій та інших грошових виплат населенню.
 
З 1 січня 2011-го мораторій втратив силу, однак розмір пені до цих пір не визначено на законодавчому рівні.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)