Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоСміттєзвалища не компенсуватимуть земельні втрати
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Сміттєзвалища не компенсуватимуть земельні втрати

Українців можуть звільнити від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів ТПВ. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді.

Парламентаріям запропонували врегулювати питання несанкціонованого розміщення сміттєзвалищ в Україні шляхом звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві таких  об’єктів. Відповідний законопроект, який передбачає зміни до Земельного кодексу, був ініційований та зареєстрований у Верховній Раді народними депутатами від «Партії Регіонів» Іштваном Гайдошем та від фракції ВО «Батьківщина» Валерієм Лунченком.

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою, законодавчим документом пропонується розширити перелік об’єктів, при будівництві яких громадяни та юридичні особи звільняються від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Розширення переліку має відбуватися шляхом внесення змін до ст. 208 Земельного кодексу, відповідно до яких звільняються від відшкодування зазначених вище втрат громадяни та юридичні особи у випадку будівництва ними полігонів твердих побутових відходів та об’єктів поводження з відходами.

На думку ініціаторів законопроекту, прийняття таких змін надасть можливість зменшити кількість випадків розміщення несанкціонованих полігонів ТПВ та як наслідок - попередити їхній можливий негативний вплив на здоров’я населення та загальну екологічну ситуацію в Україні.

Нагадаємо, офiцiйно в Українi зiбранi побутовi вiдходи зберiгаються на 45 тисячах смiттєзвалищ i полiгонiв. У половини звалищ термiн експлуатацiї давно закiнчився, вони значною мірою перевантажені. Майже 90% не вiдповiдають нормам екологiчної безпеки. У звязку з цим дедалі частіше прослідковуються випадки розміщення «нелегальних» сміттєзвалищ, оскільки існуючі не здатні розмістити ту кількість відходів, яка щоденно продукується населенням, підприємствами, установами та організаціями. Як результат, погіршується екологічна ситуація у країні.

На думку народних обранців, одним із чинників, який призводить до збільшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ  є намагання обійти норму законодавства, відповідно до якої, задля отримання дозволу на розміщення полігонів твердих побутових відходів на певній земельній ділянці необхідно здійснити відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Адже, у більшості випадків, з метою розміщення подібних об’єктів поза межами населеного пункту використовуються земельні ділянки, призначені для сільськогосподарського виробництва або лісогосподарські землі. Відповідно до вимог чинного законодавства, за таких умов підлягають відшкодуванню втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, що виникають в результаті вилучення такої земельної ділянки для потреб, не пов’язаних із сільськогосподарським та лісогосподарським виробництвом.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)