Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоРинок електричної енергії заживе за новими законами
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Ринок електричної енергії заживе за новими законами

На ринку української електричної енергії встановиться прозора система підтримки пільгових категорій споживачів через Фонд врегулювання вартісного дисбалансу.

Президент Віктор Янукович підписав закон №663-VII «Про засади функціонування ринку електричної енергії України». Про це повідомляється на сайті Верховної Ради, - інформує «РБК-Україна.

Нагадаємо, цей закон був прийнятий парламентом 24 жовтня 2013 року. За відповідне рішення проголосували 305 народних депутатів.

Закон визначає механізми державного контролю шляхом визначення видів діяльності на ринку електроенергії, які потребують ліцензування (діяльність з виробництва електроенергії, постачання електроенергії, передачі електроенергії магістральними, міждержавними і місцевими (локальними) електричними мережами, здійснення централізованого диспетчерського (оперативно-технологічного) управління об'єднаною енергетичною системою України, забезпечення функціонування ринку «на добу вперед») і ін.

Наразі в Україні діє енергоринок єдиного покупця, тоді як новий закон передбачає впровадження моделі роботи за прямими договорами, ринок контрактів «на добу вперед» і балансуючий ринок, який дасть можливість регулювати дисбаланс, який виникає при виробництві електроенергії. Також передбачається створення ринку додаткових послуг по закупівлі маневрених потужностей.

Закон повинен вирішити проблему перехресного субсидування, коли за дешеву електроенергію для населення платить промисловість. Новий закон скасовує цю схему і запроваджує прозору систему підтримки пільгових категорій споживачів через Фонд врегулювання вартісного дисбалансу.

На думку представників атомної галузі, основною функцією фонду буде отримання коштів від державних енергогенеруючих компаній (АЕС, ГЕС і ГАЕС) для подальшого їх спрямування на покриття збитків знаходиться переважно у приватній власності теплової генерації, а також гарантованих постачальників.

Через фонд будуть проводитися розрахунки за продану за «зеленим тарифом» електроенергію, а також відшкодовуватися збитки гарантованих постачальників від продажу споживачам електроенергії за регульованими тарифами та витрати від купівлі електричної енергії, виробленої на ТЕЦ та інших установках з комбінованим виробництвом електричної енергії за регульованим цінами та її продажу за ринковими цінами.

Закон передбачає, що повноцінний ринок електроенергії буде введений до 1 липня 2017 року - після прийняття необхідних підзаконних актів.

 
Коментарі (0)