Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПлатоспроможність «Нафтогазу» мають намір підтримувати державними гарантіями
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Платоспроможність «Нафтогазу» мають намір підтримувати державними гарантіями

Депутатам подали на розгляд законопроект, який має на меті підтримати репутацію «Нафтогазу» у питаннях оплати поставок газу перед постачальниками з Європи шляхом державних гарантій. Для цього пропонується внести зміни Бюджетного кодексу

Нещодавно під куполом Верховної Ради було зареєстровано законопроект № 3388 «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо надання державних гарантій».

Проект Закону передбачає внесення доповнень до положень Бюджетного кодексу України, які дозволять надавати виключно у межах і за напрямами, що визначені законом про Державний бюджет України, державні гарантії для формування стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду. Адже, статтею 17 Бюджетного кодексу України визначено, що державні гарантії можуть надаватися лише для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов'язань суб'єктів господарювання.

У зв’язку з цим і виникає необхідність передбачити у Бюджетному кодексі України можливість надання державних гарантій в забезпечення виконання гарантійних зобов'язань міжнародних фінансових організацій, іноземних банків, що забезпечують виконання зобов'язань НАК «Нафтогаз України» з оплати  імпортованого природного газу, послуг з приєднання та доступу до європейської газотранспортної мережі, а також транспортування газу.

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі європейські контрагенти здійснюють постачання природного газу на умовах короткострокових (щомісячних) договорів зі 100% передоплатою таких поставок.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, уряд пропонує парламентарям внести зміни до низки законів для їх приведення у відповідність із Законом «Про ринок природного газу». Ініціатори запевняють, що це сприятиме розвитку повноцінного ринку газу.

 
Коментарі (0)