Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоРада спростила держреєстрацію речових прав на нерухомість
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Рада спростила держреєстрацію речових прав на нерухомість

Парламентарі підтримали законопроект, який покликаний врегулювати механізми проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що значно спростить відповідну процедуру.

Верховна Рада України сьогодні підтримала у другому читанні законопроект №2982 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». За відповідне рішення проголосували 252 депутати.

«Метою розроблення проекту є реалізація положень Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2014 року № 333-р, щодо розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади в частині надання адміністративних послуг», - йдеться у пояснювальній записці.

Відтак, документом пропонується внести зміни до законодавчих актів, які регулюють питання проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, спрямовані на спрощення відповідної процедури, та врегулювання процедурних питань, пов’язаних з передачею відповідних повноважень органам місцевого самоврядування.

Крім цього, проект Закону передбачає внесення таких змін:

-    запровадження можливість оскарження рішень дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку;
-    ввести адміністративну відповідальність за порушення строків державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;
-    передбачається встановити, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об’єктом, так і за суб’єктом.

У зв'язку з тим, що законопроект пропонує значно розширити суб'єктний склад осіб, які наділені повноваженням проводити державну реєстрацію прав, та ввести до такого суб’єктного складу банки, перед початком виконання відповідних функцій банк має пройти акредитацію у  територіальному органі Міністерства юстиції України.

На думку ініціаторів, прийняття законопроекту забезпечить реалізацію концептуального підходу, схваленого Урядом, щодо передачі повноважень із надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень органам місцевого самоврядування.

Нагадаємо, нардепи відправили на повторне читання законопроект, який покликаний реформувати дорожню галузь. Документ був зареєстрований ще в минулому році, але досі так і не отримав схвалення парламентарів.

 
Коментарі (0)