Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоМіненерго пильнуватиме Нафтогаз
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Міненерго пильнуватиме Нафтогаз

«Нафтогаз» зобов'язали погоджувати з Міненерго договори і надавати щоденну інформацію про потік грошових коштів. Однак експерти стверджують, що такі дії сумнівні з точки зору закону і суперечать планам реформування газового ринку.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості зобов'язало НАК «Нафтогаз України» попередньо погоджувати з ним усі платежі, які перевищують 8 млн грн. До встановленої дати монополія повинна надавати графіки платежів, а також щодня повідомляти повну і достовірну інформацію про рух грошових коштів НАК та її дочірніх компаній, - зазначає «Комерсант-Україна».

Крім того, з відомством тепер також повинні погоджувати залучення кредитів, надання гарантій або поручительств, в тому числі укладення договорів застави майна.

«Нафтогаз» і раніше інформував міністерство про свої господарські операції. «Але попередньо погоджувати договори на суму 8 млн грн ніхто не змушував, оскільки статут компанії нічого подібного не передбачає, - каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. - Такий жорсткий контроль запроваджується вперше». Офіційно в Міненерго і «Нафтогазі» це рішення не коментують.

Джерело видання в Міненерго пояснило вжиті заходи тим, що монополія працює у збиток. Чистий збиток «Нафтогазу» за дев'ять місяців збільшився в 2,3 рази - до 10,5 млрд грн.

«Компанія генерує збитки, у неї дуже висока кредиторська заборгованість. У цій ситуації ми підсилюємо свій контроль, щоб була можливість поліпшити її фінансове становище»,- говорить він.

Читайте також: «Нафтогаз» ризикує фінансовою стабільністю

Глава міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук бачить у вжитих міністерством заходах спробу встановити безпосередній контроль над НАК без зміни керівництва. Він нагадує, що в минулому році Кабінет Міністрів змінив наглядову раду НАК «Нафтогаз України», і тепер половина його представників - чиновники, лояльні Міністру енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому.

«У статуті НАК окремо не прописана необхідність координувати всю операційну діяльність з Міненерго, рішення відомства виглядає як мінімум сумнівно з точки зору законодавства»,- говорить керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов.

Олександр Тодійчук зазначає, що реформа ринку природного газу, яку зобов'язався провести Кабмін, передбачала більшу самостійність трейдерів.

«Нинішнє ж рішення скоріше говорить про сильніший адміністративному тиску на гравців»,- пояснив пан Тодійчук.

 
Коментарі (0)