Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЖитлоМеханізм переведення житлових будинків у нежитлові може змінитися
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Механізм переведення житлових будинків у нежитлові може змінитися

У парламенті зареєстрували законопроект, який націлений внести зміни у Житловий кодекс: визначити порядок виключення будинків із складу житлового фонду та врегулювати механізм переведення житлових приміщень у нежитлові та навпаки.

У Верховній Раді зареєстрували та відправили на ознайомлення Комітетам законопроект №2166а «Про внесення змін до статей 7 і 8 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення порядку виключення житлових будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду та переведення житлових будинків і приміщень у нежитлові та нежитлових – до складу житлових».

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни до статей 7 і 8 Житлового кодексу:
 
- До статті 7 вносяться зміни щодо уточнення порядку виключення житлових будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду, а саме у разі: визнання житла аварійним, непридатним для проживання; його знесення з мотивів суспільної необхідності; провадження власником дозволеної законом діяльності. Уточнюється порядок обстеження житлових будинків. Дія зазначених норм Житлового кодексу поширюється на всі житлові будинки і приміщення незалежно від форми власності.
 
- До статті 8 вносяться зміни щодо уточнення механізму переведення житлових будинків (їх частин), квартир у нежитлові та нежитлових – до складу житлових, а саме у разі: зміни функціонального призначення житлового будинку чи приміщення; проведення письмового опитування визначених законом осіб щодо надання згоди на таке переведення; наявності висновків відповідних державних органів. Встановлюється, що умови та порядок переведення житлових будинків і квартир у нежитлові та нежитлових – до складу житлових визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.
 
«Законопроект розроблено з метою вдосконалення та уточнення на законодавчому рівні порядку виключення житлових будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду та механізму переведення житлових будинків (їх частин), квартир у нежитлові та нежитлових – до складу житлових, що забезпечить фізичним і юридичним особам можливість реалізувати свої права, свободи і законні інтереси щодо використання житлових будинків та приміщень, зокрема і для розвитку підприємництва. Законопроект чітко визначає повноваження органів місцевого самоврядування в цих питаннях, що зменшує можливості для корупції», – йдеться у пояснювальній записці до проекту Закону.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», на розгляд комітетів Верховної Ради направили законопроект, спрямований на зміну порядку утримання майна в багатоквартирному будинку.
 
Коментарі (0)