Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоПарламент може змінити порядок утримання майна в багатоповерхівці
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Парламент може змінити порядок утримання майна в багатоповерхівці

На розгляд комітетів Верховної Ради направили законопроект, спрямований на зміну порядку утримання майна в багатоквартирному будинку.

У парламенті зареєстрували законопроект №2125а «Про внесення змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги». Документ націлений змінити порядок утримання майна в багатоквартирному будинку та дозволити власникам (наймачам) квартир 1-2 поверхів та нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) не платити за утримання та поточний ремонт лифтів та лифтових шахт, за умови відмови від цієї послуги.

Законопроект передбачає встановлення норми, згідно з якою споживачі послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мають право: 
 
- на зміну умов договору на утримання спільного майна в багатоквартирному будинку в залежності від послуг, що споживаються;
 
- на звільнення від сплати за утримання та поточний ремонт лифтів та лифтових шахт, якщо він є власником (наймачем) квартир першого-другого поверхів та нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку), за умови відмови від цієї послуги;
 
- оплачувати фактично надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом, згідно з актом фактично отриманих послуг, який складається на вимогу споживача.
 
Відповідно до проекту Закону, виконавці забов’язані:
 
- складати акти про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по кожному будинку та кожній послузі, на вимогу споживача.
 
«Законопроект покликаний усунути недоліки, виявлені під час реалізації Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та встановити прозорий механізм оплати за одержані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», під куполом Верховної Ради зареєстрували законопроект, який спрямований забезпечити спрощення та здешевлення приєднання до електромереж та змінити принципи встановлення тарифів.
 
Катерина Білоус
 
Коментарі (0)